Sidrunikook.. vol miljon

… okei, vast mitte nõnda palju, aga enda arust teen enamik oma küpsetisi sidruni ja marjadega:

 

Lemon-curd mousse

 

Kusjuures need, kes mind teavad või on juba piisavalt kaua blogi lugenud, on kindlasti täheldanud, et ma pole viimasel ajal virisenud selle üle, et ma ei oska pildistada. Varem mainisin seda igas teises postituses. Vähemalt.

Ei, ma jätkuvalt ei oska pildistada ja mu pisike hübriidkaamera ei soosi suuresti ka fotograafia alaste oskuste täiendamist. AGA ma olen leidnud rahu – pean tegema lihtsalt nii ilusat toitu, et see ei vajaks sättimist, meeleolu loomist ja photoshop’i (mida mul niikuinii ei ole). Ja teate, mis? See mõttemaailma muutus tõesti mõjus. Kuigi ma teinekord õhtuti ikka loen oma fotograafia kursust algajale, siis usun, et ühe väikese elustiili-toidublogikese jaoks kõlbavad mu praegused pildid ka! Selline ennasttäis tsikk olengi nüüd.

 

Lemon-curd mousse

 

Selle pisikese koogikese tegin oma abikaasale rõõmuks. Natuke enda rõõmuks ka, sest et… sidrun.. mmm..

 

Lemon-curd mousse

 

Retsept võib esmapilgul tunduda küll natuke pikavõitu, aga see on petlik – koogi tegemine on lihtne! Näiteks minu jaoks oli kõige keerulisem osa koogile nime panek 😀 Inglise keeles nõnda kõlav nimetus lemon curd mousse cake on ju eesti keeles sidrunivõide-vahukook? Midaiganes 😀 Kuna nimi on koogile nüüd igal juhul pandud, siis teile jääb vaid lihtne osa – koogitegu!

 

Lemon-curd mousse

 

Sidrunivõide kook

18 cm koogivorm

 

Põhi

120 g sidrunivahvleid

60 g võid

 

Sidrunivõie

1 sidruni mahl

1 sidruni riivitud koor

3 munakollast

50 g tuhksuhkrut

30 g võid

 

Sidruni mousse

0,5 sidruni mahl

8 g želatiinilehti

3 munavalget

3 dl vahukoort

1 tl vanillsuhkrut

50 g suhkrut

 

Valge šokolaadi ganache

50 ml vahukoort

150 g valget šokolaadi

 

Kaunistuseks/serveerimiseks – marjad, vastavalt oma soovile

 

Alusta tordipõhjast. Sulata või ja purusta vahvlid. Sega kokku ja suru lahtikäiva koogivormi põhja. Pane põhi külmkappi.

Nüüd pane valmis pott, mis on ca veerandi osas täidetud veega. Tõsta kauss ganache koostisosadega kuuma vee kohale, nii et kausi põhi veega kokku ei puutuks, ja kuumuta, pidevalt segades, kuni šokolaad on sulanud. Valmis ganache tõsta tulelt ja jäta toatemperatuurile seisma, oma korda ootama. Võid seda aeg-ajalt segada ja kontrollida ega see liialt hangunud ole. Katmise ajaks peaks konsistents olema nõks paksem kui kondenspiimal.

Valmista sidrunivõie. Sega kuumakindlas kausis munakollased, suhkur, sidrunimahl ning -koor. Tõsta kauss samuti vee kohale. Kuumuta keskmisel kuumusel (71-72 kraadi), vispliga pidevalt munasegu kloppides, kuni segu pakseneb (seda on hästi tunda, kui visplit juba raskem liigutada). Tõsta pott tulelt, lase jahtuda natuke. Leigesse kreemi klopi juurde toasoojad võikuubikud.

Kuni sidrunivõie jahtub valmista ülejäänud mousse koostisosad ette – paisuta želatiinilehed külmas vees. Kuumuta sidrunimahl ca 80 kraadini ja sulata selles želatiinilehed. Jäta ootele.

Vahusta vahukoor vanillsuhkruga tugevaks vahuks.

Eraldi kausis vahusta munavalgeid. Kui hakkab moodustuma tugevam vaht, lisa juurde suhkur ja jätka vahustamist, kuni saab läikiva tugeva vahu. Mikserilabasid munavalgest välja tõstes peavad moodustuma munavalgetest pehmed tipud 🙂 Väldi ülevahustamist!

Nüüd pane käeulatusesse – koogipõhi (selleks, et saaks tordile ilusad ääred, vooderda vormi siseküljed küpsetuspaberi või spetsiaalse tordikilega), leige sidrunivõie, soe želatiin, vahukoor, munavalged, vispel ja spaatel. Järgnev osa tee kiiresti:

Vispelda hoogsalt sidrunivõidele sisse želatiin, seejärel kolmandik munavalgevahust. Pane vispel ära ja võta spaatel. Sellega sega juurde järelejäänud munavalged ja vahukoor. Püüa segada spaatliga vahtu alt-üles tõstes ja samas mitte õhku vahele lükates 🙂 Kui vaht on ühtlane, siis löö kaussi paar korda vastu lauda, et suuremad mullid välja saada. Kalla vaht vormi ja aseta kook sügavkülma.

Ca tunnikese pärast võta kook välja, eemalda vormist ja kalla selle peale ettevaatlikult ganache. Valge ganache ei tardu väga kiiresti ja seetõttu arvesta, et natuke voolab seda tordilt maha. Pane kook külmkappi taaskord ligikaudu tunnikeseks. Seejärel võib selle tõsta juba serveerimisalusele ja kaunistada marjadega.

 

Lemon-curd mousse

Share Button
16 Comments