Röstitud lillkapsa ja läätse supp

Meil on abikaasaga üsna sarnane, ent samas väga erinev arusaam puhkusest – mina oskan normaalselt puhata, tema mitte 😀 Nimelt, mõlema jaoks ei ole õige puhkus vedelemine ja magamine, vaid hobidega tegelemine. Lihtsalt tema hobidega tegelemine tähendab seda, et ta veedab laupäeva Riias aerutamisvõistlusel ja pühapäeva Tartus seiklusspordi võistlusel. Mina aga eelistan süüa teha, blogida, turul käia, kontserdil käia, raamatuid lugeda, linnas jalutada, zumbas tantsida..

Tegelikult veedame me enamik nädalavahetusi minu vanematekodus, mis asub mere ääres. Ärge arvake, et mina, kuri naine, tassin aga oma õnnetut abikaasat ämma ja äia juurde. Tema veedab tunduvalt rohkem nädalavahetusi seal kui mina, sest mere lähedus soosib aerutamist.. ja pärast on eriti hea käia saunas ning juua äiapapa tehtud õlut. Minu jaoks olulist melu ja toiduüritusi seal metsas aga just kuigi tihti ei kohta..

Nii ma siis jäin see nädalavahetus üksi koju, linna, ja eile veetsin terve päeva süüa tehes, koristades ja pesu pestes. Seda, et emb-kumb meist päevasel ajal korteris oleks, ei olegi varem väga juhtunud. Aga ma olen alati kahtlustanud, et sel ajal, kui meid ei ole, me paks kass ikkagi peab ometi mängima ja ringi jooksma – öösiti ta ei mängi, õhtuti ega hommikuti samuti mitte. Ta ei saa ju ometi kogu aeg magada (arvas sinisilmne Olga). Ent eilse päeva ta veetis umbes täpselt niimoodi:

 

Blogi pildid10

Oh well..

 

Eile keetsin endale lõunaks seda lillkapsa-läätse suppi. Minu jaoks on püreesupid üldjuhul mugavustoit – viskad asjad potti, jätad podisema (võid vabalt ka unustada vahepeal, et midagi pliidil podiseb), pärast püreestad ja voila! Seepärast ma ei telli neid kunagi ka restoranidest. (Tegelikult selles on süüdi mu sugulane, kes töötas suures restoranis ja rääkis mulle, kuidas püreesupid valmivad.. brr..)

Selles püreesupis on aga vaja teha lisaliigutus – köögivilju röstida. Mingi aeg tagasi avastasin, et niimoodi saavad need supid tunduvalt maitsvamad. Soovitan seda teilgi järele proovida!

 

Lillkapsa-läätsesupp

Retsepti idee ajakirjast Russian Foodie.

 

Röstitud lillkapsa ja läätse supp

 

1 lillkapsas

1 sibul

1 porgand

200 g punaseid läätsesid

3 küüslauguküünt

1 l köögiviljapuljongit

0,5 tl kuivatatud basiilikut

0,5 tl kuivatatud rosmariini

0,25 tl kuivatatud tüümiani

2 tl kurkumit

0,25 tl muskaati

2 dl vahukoort

Sool-pipar

 

Kuumuta ahi 200 kraadini.

 

Tükelda lillkapsas ja porgand. Lõika sibul pooleks. Pane ahjuplaadile lillkapsas, porgand, sibul ja küüslauguküüned (ära neid esialgu puhasta). Puista peale basiilik, rosmariin, tüümian, sool ja pipar. Nirista peale oliiviõli, sega hoolikalt läbi. Küpseta köögivilju 20 minutit, võta ahjust välja, sega hoolikalt läbi ja pane ahju tagasi veel 20 minutiks. Seni keeda läätsed pehmeks.

Pane suurde potti köögiviljad (nüüd on paras aeg küüslauk ära puhastada) ja läätsed, kalla peale puljong ning lase segul keema tõusta. Nüüd püreesta saumikseriga ühtlaseks – eriti siidja tulemuse saavutamiseks suru supp läbi sõela. Kalla potti vahukoor ja maitsesta suppi kurkumi ja muskaadiga. Lase veel kord supil keema tõusta.

Serveeri vastavalt soovile – hapukoorega, krutoonidega vms.

 

Lillkapsa-läätsesupp

 

Share Button
4 Comments