Natuke edevam kama-pohlatort

Mu kallis sõbranna ütles, et ainult mina suudan rahulikult blogida oma lapsest ja kassidest ja igapäevast ning nagu muuseas lõpetada sama postitus tavainimese jaoks ülikeerulise tordiga. Ma ausalt ei tee seda meelega. Ilmselt on mu arusaam lihtsast retseptist ajas natuke muutunud.. Aga täna ma siis vähemalt räägin soojenduseks asjakohast juttu.

 

Kuidagi läks nii, et tegin antud torti nädala jooksul kaks korda, aga see pildistamise osa..

Üks levinumaid küsimusi koolitustel on “Kust sa seda ostad?”. Mitte et ma ise teaks nüüd alati neid kõige-kõige-kõige paremaid kohti, aga ajaga on välja kujunenud kindlad kohad, mille tootevalikuga olen rahul. Nii et jagan hea meelega ka siin infot, kust toorainet hangin. Kellelegi ehk uut infot ja mõni ehk oskab mullegi lahkelt paremaid kohti soovitada..

Ütlen kohe ära, et ma ei ole suuremat sorti välismaalt tellija. Hiinast odava pahna tellimine on minu jaoks BIG NO. Sorri, liiga ebaeetiline. Lugesin õnneks hiljuti uudist, et seda hakatakse piirama. Ebay ja Amazon või välismaised kondiitritoodete poed on iseenesest headeks tooraine allikateks, aga ma isiklikult ei telli sealt kaupa. Tavaliselt on asju suht KOHE vaja… ja ja, no pole mul seda välismaalt tellimise kommet. Tean üsna kindlalt, et vähemalt ma pole ainuke selline, kes eelistab võimalikult palju Eestist osta.

Tavapärasema tooraine (piim, munad, suhkur, jahu, sh kõrge valgusisaldusega jahu jne) ostan üldiselt Promost. Päris mitme hea kaubamärgi (Valhrona, Callebaut, Ravifruit) tooteid ostan Balt-Hellinist, aga kuna sealt saavad tellida minu teada ainult ettevõtted, siis siin pikemalt ei peatu. Eraisikud saavad Callebaut ja osasid Valhrona šokolaade osta näiteks Seikluskohvikust. Ravifruit püreede osas jään vastuse võlgu.

Marjapüreedega on üldse sellised lood, et need saab alati ise teha. Aga inimestel on püreede keetmisel alati natuke erinev käekiri (kes kui palju keedab, kes lisab suhkrut, kes purustab saumiksriga, kes ajab ainult läbi sõela) ja eks kasutatavad marjadki on erineva magususe ning mahlasusega. Sestap eelistan retseptide väljatöötamisel ikkagi kasutada valmistoodangut, mis on alati ühesugune. Lemmikuks ongi juba nimetatud Ravifruit ja Ponthier, mida saab Promost. Ponthieri granadillipüree on minu teada ka ainuke granadillipüree, mida poodidest leiab.

Glükoosisiirup – suht kõik tavakauplused, peale Prismade.

Invertsuhkrusiirup – olen leidnud ainult Umamist.

Pektiin – Balt-Hellin ja Seikluskohvik. Kaltsiumiga regeeriv pektiin NH95 ja kollane pektiin Jaune on olemas Balt-Hellinis.

Pähklid – Gemoss. Samas sain sealt viimati kaasa leedikud ja pole tänu neile kolm kuud oma kööki julgenud normaalselt kasutada, nii et ei tea, kui väga seda soovitan.. Lubeca erkrohelisi pistaatsiapähkleid saan Balt-Hellinist. Aga vaieldamatult kõige parema pistaatsiapähklipasta Umamist.

Erkrohelised pistaatsiapähklid on suurepäraseks kaunistuseks kommikarbis

Mandlijahu – kasutan Lubeca mandlijahu, mida saan Balt-Hellinist. Gemossist saab peaaegu sama soodsalt, aga kindlasti tunduvalt soodsamalt kui tavakauplustest.

Vanill, oh see õnnetu vanill.. IGA aasta leitakse uus põhjus, miks võiks taas vanilli hinda tõsta. Kui ma veel paar aastat tagasi kasutasin ainult vanillikaunu, siis tänaseks pole ma enam oma raha peale nii vihane. Aga peaaegu sama hea on Umamis müüdav vanilli pasta. Suurepärane toode!

Kakaovõi – ökopoed, aga ka kõik kondiitripoed. Mycryo’t olen kohanud ainult Seikluskohvikus.

Kakaovõivärvid – Gemoss.

Töövahendid – ehituspood. Ilma naljata. Ehituspood on ikka kondiitri lemmikpood. Aga üldiselt on suurim valik töövahendeid Gemossis.

Kommikarbid – Lainekarp.

Tordikarbid – Gemoss, Promo, Pakendikeskus, Seikluskohvik ja ja ja Suhkrukunst. Rääkides Suhkrukunstist – käin seal ikka aeg-ajalt ja imestan, et kunagi oli see mul põhipood, aga nad on end kuidagi eee… isoleerinud (??). On vaikselt omaette toimetamas ja keegi neist enam üldse ei räägi ja ja.. või mulle ainult tundub?

Ongi vist kõik. Unustasin midagi olulist? On kellelgi veel häid soovitusi siia juurde lisada?

 

 

Räägime siis korra sellest tordist. Vaatamata oma üsnagi igavale nimetusele, on tegemist ühe oivalise tordiga. Nõnda hea tordiga, et isegi mina sõin mitu tükki. Mina, kes ma absoluutselt ei söö kama. Lihtsalt see kama-karamelli mahe-soolakas kombinatsioon, mida täiendab õrn hapukas pohlakiht.. mmm.. Proovige järgi ja te ei kahetse. Ideaalne tort jõululauale!

Tegin selle tordi tegelikult Nami-Nami tordivõistlusele, aga kuna žürii jaoks see ei tundunud piisavalt ahvatlev, siis postitan vähemalt oma blogissegi.

 

Kama-pohlatort

22 cm koogivorm

 

Kama-karamelli namelakka

50 g kama

250 g täispiima (vajadusel veel kuni 50g)

15 g mett

4 g vanilli pastat

4 g lehtželatiini

200 g karamelliseeritud valget šokolaadi

360 g vahukoort

Noaotsatäis soola

 

Kama-kakao biskviit

80 g munakollast

70 g suhkrut (I)

20 g jahu

30 g kama

20 g kakaod

90 g munavalget

30 g suhkrut (II)

40 g sulavõid

 

Jõhvika-confit

150 g jõhvikaid

130 g vett

60 g suhkrut

3 g pektiini

1 tl vanilli pastat

 

Kamakrõbedik

70 g karamelliseeritud valget šokolaadi

4 g viinamarjaseemneõli

70 g kamavahvlit*

*Vahvel:

35 g toasooja võid

35 g munavalget

35 g tuhksuhkrut

18 g kama

17 g jahu

 

Alusta kama-karamelli kreemi tegu päev enne teiste koostisosade tegemist. Rösti paksupõhjalises potis kama ja kalla sellele piim. Tõsta pott tulelt ja kata kilega, lase 30 minutit maitsestuda ja kalla läbi sõela. Kokku peab saama 200 g maitsestatud piima (vajadusel lisa veel piima).

Pane želatiin külma vette. Sega piim, mesi, sool ja vanill potis ning kuumuta keemiseni. Tõsta tulelt ja lisa želatiin. Kalla šokolaadile ja ühenda saumikseriga. Lisa külm vahukoor ja jätka töötlemist saumikseriga. Kata kreem toidukilega ja jäta külmkappi üleöö.

 

Biskviidi jaoks vahusta munakollased suhkruga (I). Paralleelselt vahusta munavalged suhkruga (II) ja sõelu kuivained. Sega munakollased valgetega ja seejärel lisa kuivained. Viimasena lisa või. Kalla 22 cm vormi ja küpseta 180 kraadi juures ca 35 minutit. Lõika jahtunud biskviidist kolm kihti.

 

Confit’ jaoks keeda jõhvikaid ja veega. Purusta saumikseriga ja suru läbi sõela. Kokku on vaja 150 g keedist. Sega suhkur pektiiniga. Sega püree vanilliga ja seejärel suhkru-pektiiniga ning kuumuta keemiseni. Keeda minut. Tõsta tulelt ja lase natuke jahtuda.

 

Kamakrõbedik – Alusta vahvlist – vahusta või tuhksuhkurga heledaks ja kohevaks. Lisa munavalge. Viimasena lisa jahud. Määri tainas õhukese kihina ahjuplaadile ja küpseta 180 kraadises (pöördõhk) ahjus kuld-pruuniks, umbes 10 minutiga.

Krõbediku jaoks sulata šokolaad, sega õliga ja seejärel vahvliga.

 

Kokkupanek

Pane tordialusele esimene biskviidikiht ja tõsta sellele krõbedik. Tõsta külmkappi.

Vahusta kama-namelakka tugevaks kreemiks. Kata sellega krõbedik ja sellele tõsta biskviidi teine kiht. Määri biskviidile pool jõhvikakeedisest ja sellele taas kreem. Nüüd kolmas biskviit, jõhvikakeedis ja järelejäänud kreemiga kata tort. Dekoreeri šokolaadi ja külmkuivatatud marjadega.

Share Button
8 Comments