Sacheri koogikesed kirssidega

Mõtlesin, et oleks originaalne ja teeks ka juba kokkuvõtteid aastast 2015, aga siis tuli selline idee, et postitaks tänavu veel kaks korda! Päris hullumeelne mõte, eks?

 

 

sacher-cake_23897290941_o

 

Tänaseks saab kirja taas üks suurepärane retsept šokohoolikutele – mini Sacheri tordikesed. Sacheri tort (Sachertorte) kuulub Austria kuulsaimate küpsetiste hulka. Teadupärast paljude rahvuslike küpsetistega on nii, et nendest on igal perenaisel olemas “oma”, “õige” ja “parim” retsept. Sacher on selles mõttes üsna erandlik, sest sellega on asi selge – on olemas vaid üks originaalretsept*, mille mõtles välja Franz Sacher 19. sajandil ja seda hoitakse tänaseni saladuses samanimelises hotellis, kus seda ainukesena pakutakse. Mis ei takista ju ometi inimesi sellest sadu erinevaid variante välja mõtlemast 😀

Igal juhul, Sacheri tort on ka minu lemmikmagustoitude nimekirjas – olles parajalt tummine ja korralikult šokolaadine, ent sealjuures hapuka aprikoosimaitsega. Niisiis nähes neid minitorte Rahvusvahelisel Sacheri tordi päeval (jepp, selline asi on päriselt olemas – 5. detsember), võtsin need ka momentaanselt päevakavasse… ja need tulid sama maitsvad, kui ma olin ette kujutanud.

Muide, need šokolaadikuulikesed, mis on viimasel ajal magustoitudel figureerinud, on mu enda tehtud “jõulukaunistused”. Neid ei ole üldse raske teha. Vaja on vaid kakaovõid vastavalt oma soovile värvida ja hambaharja abil šokolaadile pritsida 🙂 Ma olen juba ammu mõelnud teha postitust erinevate šokolaadikaunistuste meisterdamisest, aga noh jah. Vähemalt kavatsus on hea.

*Tegelikult on siiski olemas veel teine retsept, mille omanikud käisid aastaid Sacheri hotelliga kohut, et saada endale originaalsacheri retsepti tiitlit.. aaaga ei saanud.

 

Sacher cake

Retsept (mugandatult) siit.

 

Sacheri koogikesed kirssidega

ca 18 tk

 

Põhjad*

350 g martsipani (vähemalt 50% mandleid)

100 g suhkrut (I)

190 g munakollast

110 g muna

200 g munavalget

100 g suhkrut (II)

85 g jahu

45 g kakaopulbrit

85 g tumedat šokolaadi

85 g võid

 

Kirsitäidis

400 g kirsse

180 g suhkrut

10 g pektiini

 

Ganache

350 g vahukoort

400 g tumedat šokolaadi (või piimašokolaadiga pooleks)

 

Immutamiseks

190 g vett

50 g suhkrut

20 g kakaopulbrit

40 g Kirchberry likööri

 

Glasuur

2 želatiinilehte

90 ml vett

80 ml vahukoort

110 g suhkrut

40 g kakaopulbrit

 

Šokolaadikaunistused vastavalt oma soovile

 

*Antud kogusest saab kaks plaaditäit põhjasid, millest kulub ära poolteist. Ülejääva pooliku saab ära kasutada näiteks rummipallide tegemiseks või mõne teise küpsetise põhjana vms.

 

Alusta põhjadest. Kuumuta ahi 180 kraadini (pöördõhk). Sega martsipan suhkruga (I) ühtlaseks pehmeks massiks. Jätka segamist ja lisa vähehaaval munad ning munakollased. Lõpus vahusta saadud mass heledaks ja kohevaks. Sulata või ja šokolaad ühes kausis. Jahu sega kakaoga. Munavalged vahusta suhkruga (II) korralikult tugevaks vahuks. Sega saadud või-šokolaadisegu martsipanivahu hulka. Seejärel lisa vaheldumisi jahu-kakaosegu ja munavalged. Jaota saadud tainas kahe ahjuplaadi vahel ja küpseta neid, kuni põhjad valmis, ca 20-25 minutit.

 

Vahepeal valmista ganache – kuumuta vahukoor, kalla hakitud šokolaadile ja sega ühtlaseks. Jäta ootele.

 

Immutusvedelik – keeda vesi, suhkur ja kakao siirupiks. Lase jahtuda ja lisa liköör. Kui torti söövad ka lapsed, siis võib likööri lisada kohe keetmise alguses, et alkohol ära aurustuks.

 

Kirsitäidis – kuumuta kirsid 2/3 suhkruga kuni 40-45 kraadini. Ülejäänud suhkur sega pektiiniga ja lisa seejärel kirssidele. Lase segul keema tõusta, seda ise pidevalt vispliga segades. Jäta ootele.

 

Pane tort kokku. Lõika põhjad pooleks. Pane esimene poolik tordiraami sisse, immuta seda korralikult ja kalla peale 1/2 ganache‘i. Seejärel biskviit, immutus ja kirsitäidis. Nüüd viimast korda biskviit, immutus ja järelejäänud ganache. Pane tort külmkappi.

 

Glasuur – Pane želatiinilehed külma vette likku. Ülejäänud glasuuri koostisosas pane väiksesse potti, sega pidevalt ning kuumuta keemiseni. Jätka keetmist mõõdukal kuumusel ca 3-5 minutit. Kui sul on olemas termomeeter, siis valmis glasuuri temperatuur võiks olla 104 kraadi. Tõsta glasuur tulelt, lase jahtuda 5 minutit, ise pidevalt glasuuri segades, ning lisa želatiinilehed. Lase glasuuril veel jahtuda (40 kraadini) ja seejärel kalla koogile.

 

Lase tordil üleöö külmas seista ja seejärel lõika see piklikeks tordikesteks. Kaunista vastavalt soovile.

 

Sacher cake

 

Share Button
3 Comments