Õuna-karamelli tort

Olin kindel, et pärast oma eilset ülipikka monoloogi ma enam niipea postitusi ei tee, aga.. ups.

Ma ei ole televiisori-inimene. Oma eelmises kodus, kus elasime kaks aastat, ei saanudki telekapultide kasutamist selgeks.. Küll aga olen uues kodus kahe kuuga asja juba selgeks saanud, sest tänavu sügisel vaatan ma esmakordselt kodumaist saadet! Loomulikult pagarisaadet. Kui ikkagi oma kodumaal tehakse valmis pagarisaade, siis magustoiduhuvilisel inimesel oleks patt seda mitte vaadata. Jah, isegi kui see pole kõige põnevam ja kätt pulsile päris hoidma ei pane. Pigem flagmaatiliselt eestlaslik ja armas saade, kus saab isegi üht-teist põnevat teada.

 

Apple & Caramel Entremet

 

Loomulikult on korduvalt küsitud, miks ma sinna saatesse ise ei läinud. Naljakas, et inimesed, kes mind tunnevad, üldse arvavad, et ma võiksin telesaatesse sobida. Ma olen äärmiselt valjuhäälne, teen palju kohatut ja iroonilist nalja ning keen emotsioonidest ja näitan seda ka välja. Ja kui ise ei näita, siis väiksemagi vihastamise või rõõmuhetke peale on kohe pisarad silmas, emotsioone reetmas. Niisiis ma tõesõna isegi ei kaalutle mingites telesaadetes osalemise üle. Isegi mitte hetkeks.

Kui pagarisaate reklaam hakkas TV3 jooksma, siis keegi ütles mulle kohe, et Merle osaleb seal saates. Minu arvamus pagarisaatest tõusis kohe lakke – olen aastaid Merle blogi lugenud ja kui see on selle saate tase, siis siit tuleb äärmiselt põnev vaatamine. Arvasin mina. Tegelikkus on aga selline, kus üks suurepärane kondiiter võistleb toatäie kodukokkadega 😀 See on lausa naljakas, kuidas pingutatakse saatesse põnevuse tekitamise nimel ja jagatakse saate võite ka teistele, peale Merle. Mul oleks ausalt öeldes natuke piinlik isegi võrrelda selliseid asju nagu üks oivaline Fraisier ja porgandimuffinid. Aga anda veel võit muffinite autorile.. ? Oijah.

Tegelikult on ju selge, et Merle on ülekvalifitseeritud saate jaoks ja enamikule vaatajatest näib snoobina, kes kogu aeg prantsuse keeles targutab. Kuigi väga paljude asjade kohta kondiitrimaailmas ei olegi eestikeelset vastet. Niisiis mina mõtlen pigem seda, et saade oleks põnevam ja tasavägisem, kui võistleksid hoopis Angeelika Kang vs Merle. Antsu jätaks kõrvale, sest minu teada kondiitriga koos elamine veel kondiitriks ei tee.. 😀

Ja vahepalana – kuidas saab täiskasvanud inimene, kes päriselt tahab toiduga tegeleda, teha telesaates oksendamise häälitsusi ja liigutusi, nagu viieaastane, keda emme sunnib lõhe sööma? Suck it up. Täiskasvanud inimesed peavadki tegema ka neid asju, mis neile endale võibolla nii väga ei meeldi.

 

Apple & Caramel Entremet

 

Aga mina jätkan tasapisi oma iseõppimist tordimaailmas. Taaskord Verdade de Sabor blogi retsepti abil. Nooo ja seeeee tort oli oivaline.

Tordi jaoks kasutasin 18 ja 20 cm koogivorme. Kuna sellistes mõõtmetes vormis saab kõrge tordi, siis läheb madalama vormi vooderdamiseks ja kõrgemaks ehitamiseks vaja tordikile.

 

Õuna ja karamelli tort

 

Metspähklibiskviit

1 munavalge

30 g võid

10 g jahu

38 g suhkrut

25 g metspähklijahu

Noaotsatäis soola

 

Õunatarretis

180 g hapukaid õunu, puhastatud

300 g õunasiidrit

1 kaneelipulk

Ca 70 g Demerara suhkrut (sõltuvalt siidri magususest)

0,5 sidrunit

8 g lehtželatiini

 

Soolakaramell

125 g suhkrut

125 g vahukoort

100 g võid

3 g lehtželatiini

Soolahelbeid

 

Karamelliseeritud valge šokolaadi mousse

375 g vahukoort

125 g valget šokolaadi

185 g piima

10 g lehtželatiini

0,25 tl kaneeli

 

Karamelliglasuur

180 g suhkrut

150 g vett

150 g vahukoort

10 g maisitärklist

6 g lehtželatiini

 

Biskviidi jaoks kuumuta ahi 180 kraadini. Pane väiksema koogivormi põhja küpsetuspaber ja jäta vorm ootele.

Pruunista või – pane või väiksesse potti ja kuumuta seda keskmisel kuumusel sulamiseni ning seejärel lase veel kuni 5 minutit podiseda, kuni saad pruuni ja pähklilõhnaga või. Kalla või läbi peene sõela teise kaussi jahtuma.

Vahusta munavalged pehmeks vahuks ja seejärel sega need jahu, soola, suhkru ja metspähklijahuga. Viimasena lisa järk-järgult või. Tainas peaks olema üsna tihke ja ühtlane. Kalla vormi, tasanda ja küpseta umbes 15 minutit.

 

Õunatarretis – pane želatiinilehed külma vette likku. Tükelda õunad. Pane väiksesse potti õunad, siider, suhkur ja sidrunimahl. Tõsta pliidil keskmisele tulele ja lase vaikselt podiseda umbes 10 minutit, et õunad pehmeneksid. Eemalda kaneelipulk. Kalla segu läbi sõela ja saadud mahlast mõõda 240 ml. Lisa mahlale želatiin. Nüüd sega õunad taas mahlaga. Jäta jahtuma. Jahtunud tarretis kalla väiksemasse vormi ja lase sel tarretuda. Soovitatavalt sügavkülmas.

 

Soolakaramell – pane želatiin külma vette likku ja tõsta või toatemperatuurile. Sulata suhkur väikeses potis, kuni see muutub merevaiguvärvi kuldpruuniks. Teises potis kuumuta vahukoor. Kalla kuum koor karamellile, ise pidevalt segades. Tõsta tulelt ja lisa või ning seejärel želatiin. Aseta saadud karamell külmkappi hanguma. Seejärel pane see õhukese kihina väiksemasse koogivormi ja sügavkülma.

 

Karamelliseeritud valge šokolaadi mousse – kuumuta ahi 120 kraadini. Tükelda šokolaad ja puista küpsetuspaberiga kaetud plaadile. Pane ahju 10 minutiks, võta välja ja sega hoolikalt läbi (seda on mugav teha spaatliga). Ära ehmata, kui šokolaad on natuke tükkis. Pane tagasi ahju järjekordseks 10 minutiks ning korda ka segamist. Seda protsessi peaks jätkama, kuni šokolaad on karamellistunud. Aega võib kuluda 30-60 minutit. Valmis šokolaad lükka plaadilt kaussi ja sega hoolikalt.

Pane želatiin külma vette likku. Kuumuta piim kaneeliga keemiseni. Tõsta tulelt, lase paar minutit jahtuda ja sega želatiiniga. Nüüd sega piim šokolaadiga.

Vahusta vahukoor ja sega see šokolaadikreemiga.

 

Kokkupanek – pane külmutatud karamell biskviidi peale. Nüüd kalla suurema koogivormi põhja pool mousse‘st, sellele aseta külmutatud õunatarretis. Kalla peale ülejäänud mousse ja selle sisse suru omakorda karamell+biskviit, nii et biskviit jääks kõige peale.  Tasanda. Pane tort sügavkülma täieliku hangumiseni.

Glasuur – pane želatiinilehed külma vette likku. Sega külm vahukoor tärklisega. Sulata suhkur väikeses potis kuni kuldpruuni värvuseni. Kalla ettevaatlikult hulka soe vesi. Lase saadud segul keema tõusta ja kalla see kohe hästi peene joana tärklise-vahukooresegule, pidevalt hoogsalt segades. Lisa želatiin. Saadud glasuur pane külmkappi täieliku jahtumiseni. Enne kasutamist kuumuta glasuur vesivannil ja lase jahtuda 27 kraadini.

Tõsta külmutatud tort restile ja kohe kalla peale jahtunud glasuur. Kaunista vastavalt soovile.

 

Apple & Caramel Entremet

Share Button
22 Comments