Vaarika-kookose koogikesed

Mul on viimasel ajal süvendatud huvi tegevuse vastu, mis päädib millegi sellisega:

 

Raspberry & Coconut Entremets

Näiteks neid koogikesi tegin ma kaks päeva… ja haihtusid need 5 minutiga. Kui sedagi. Ja teate, mis? Mul on ükskõik, haihtugu või minutiga! Mulle jääb tegemis- ja jagamisrõõm.

Igal juhul, ühel heal päeval sain proovimiseks tooteid firmalt Dr Oetker (vt Insta postitus). Õigupoolest on need igasugused nonparellid, toiduvärvid jms, mille puhul on raske rääkida toote proovimisest. Pigem lõbutsemisest.. 🙂 Kuigi ma üldiselt eelistan kodumaist toorainet ja mahedat toodangut, siis sealjuures ei pelga aeg-ajalt kasutada keemiat, kui olukord seda nõuab. Näiteks paljudes keerulisemates retseptides on vaja kasutada toorainet, mis ei ole organismile kuigi kasulik, aga ilma selleta perfektset tulemust ei saavuta. Mina lohutan end alati sellega, et lõpuks on ühes portsus seda tugi-, värv- vms ainet nii vähe, et üldise fooni taustal jääb see märkamatuks. Kujundlikult öeldes – ma arvan, et see, et ma istun päev otsa kontoris, tapab mu organismi kordades rohkem, kui aeg-ajalt tarbitavad viis nonparelli. Niisiis võtsin selle värvilise Dr Oetker‘i tilulilu hea meelega vastu 🙂

Kuna suvel on lihtne teha ilusaid värvilisi torte, siis ausalt öeldes ma polegi neid tooteid väga kasutada jõudnud. Aga kui vaatate nt mu tortide lehte siin blogis, siis näete, et tegelikult paar nonparelli on vähemalt pooltel juhtudel siia-sinna loobitud. Eriti meeldivad kuldsed pärlid, mida niigi alati kasutan.. nüüd lihtsalt lisatops olemas.

 

 

Raspberry & Coconut Entremets

Selle retsepti tarvis on lisaks kohustuslikule promo-tilulilule vaja kolme erisuurusega silikoonvormi. Neid saab küll mitmetes kauplustest, aga kõiki kolme kindlasti Gemossist. Mitte, et ma nüüd, khm, oleks käinud seal spetsiaalselt seda kolme vormi ostmas.. Üks oli siiski enne olemas.

Retseptile ei oska ma väga viidata, sest võtsin erinevad elemendid erinevatest retseptidest ja mõtlesin ise midagi juurde. Kuna mul kõige suurema silikoonvormi pesasid on ainult kuus, siis kaks magustoitu said tehtud kaussidesse ja kuus ikka nagu päris. Abikaasa arvas, et need näevad välja nagu ideaalsed rinnad…

 

Raspberry & Coconut Entremets

 

Vaarika-kookose koogikesed

8 tk

 

Kookosbiskviit

77 g suhkrut

25 g kookoshelbeid

2 muna

1 munakollane

32 g maisitärklist

30 g nisujahu

20 g sulatatud võid

 

Krõbedik

70 g valget šokolaadi

50 g paisutatud riisi

25 g kookoshelbeid

 

Vaarikavõie

100 g vaarikaid

70 g suhkrut

0,5 tl sidrunikoort

1,5 sl sidrunimahla

1 munakollane

1 tl maisitärklist

Noaotsatäis soola

1 sl võid

 

Vaarika mousse

90 g vahukoort

120 g vaarikapüreed

4 g lehtželatiini

18 g vaarikalikööri

15 g vett

60 g suhkrut

30 g munavalget

 

Pistaatsia mousse

225 g vahukoort

25 g pistaatsia(ja kookose) pastat

225 g piima

50 g munakollast

0,5 tl vanillsuhkrut

50 g suhkrut

6 g lehtželatiini

 

Kate

330 g valget šokolaadi

33 g vedelat glükoosi

100 g piima

75 g vahukoort

6 g lehtželatiini

Punast toiduvärvi

 

Kaunistuseks – nonparelle, šokolaadikrusse vms.

 

 

Alusta vaarikavõidest – sega väikeses potis vaarikad suhkru, sidrunimahla- ja koorega. Kuumuta keemiseni, tõsta tulelt ja lase 5 minutit seista. Seejärel purusta saumikseriga ning suru läbi sõela. Kalla saadud mass tagasi potti. Sega munakollane tärklisega ning sega see vaarikasegu hulka. Kuumuta, pidevalt segades, kuni segu pakseneb. Tõsta tulelt, suru taas läbi sõela, lisa või ja kalla saadud võie kõige väiksema silikoonvormi 8 pesa sisse (tõenäoliselt jääb võiet natuke üle, seda võid säilitada külmas). Tõsta vorm sügavkülma.

Kuni võie jäätub, küpseta biskviit. Selleks kuumuta ahi 180 kraadini ja määri koogivorm võiga (koogivormi suurus peaks olema parasjagu selline, et sellest saaks välja lõigata 8 ringi, mis on keskmise suurusega silikoonvormis olevate ringide suurusega).

Sega 40 g suhkrut kookoshelveste ja munakollastega. Vahusta heledaks ja kohevaks. Munavalged vahusta eraldi ülejäänud suhkruga kausis tugevaks vahuks, teravate tippudeni. Sega jahu tärklisega ja sõelu läbi. Nüüd lisa vaheldumisi jahu-tärklisesegu ja munavalged munakollastele. Sega spaatliga ettevaatlikult. Lõpus lisa või. Kalla tainas vormi, tasanda. Küpseta ligikaudu 20 minutit. Lase biskviidil jahtuda, eemalda see vormist ja lõika välja 8 ringi.

Vaarika mousse – pane lehtželatiin külma vette likku. Võta välja keskmise suurusega silikoonvorm. Kuumuta vaarikapüree umbes 80 kraadini, sulata selles želatiin ja jäta segu jahtuma. Vahusta vahukoor ja jäta ootele.

Väga väikeses potis sega vesi ja suhkur. Kuumuta neid keskmisel kuumusel, aeg-ajalt segades, kuni siirup läheb keema ja selle temperatuur küündib kuni 118-120 kraadini. Vahepeal hakka juba munavalgeid vahustama – selleks hetkeks, kui siirup on 118 kraadi, peaks munavalged olema õrnalt vahus. Nüüd kalla keev siirup peene joana munavalgete hulka, samal ajal pidevalt vahustades. Jätka vahustamist, kuni munavalge jahtub ja muutub tihedaks (kontrolli sellega, et mikseri labasid tõstes peaksid vahust moodustama teravad tipud). Nüüd sega ettevaatlikult spaatliga kokku vaarikapüree, vaarikaliköör, munavalged ja vahukoor. Tõsta saadud mousse paari supilusika kaupa keskmise silikoonvormi pesadesse, suru iga pesa keskele vaarikavõide südamik ja lisa peale ülejäänud mousse, et vormid oleks triiki täis. Pane vorm tagasi sügavkülma, kuni paariks tunniks.

Krõbedik – sulata šokolaad, sega kookoshelveste ja paisutatud riisiga. Pane krõbedik õhukese ca 0,5 cm kihina biskviidirõngastele (võid soovi korral biskviiti eelnevalt vähese veega immutada).

Vahepeal valmista ette kõige suuremate pesadega silikoonvorm – tordikile abil ehita pesad vähemalt 2-3 cm kõrgemaks.

Pistaatsia mousse – pane želatiinilehed külma vette likku. Vahusta munakollased suhkruga. Kalla piim potti ja lisa sinna vanill ning pistaatsiapasta. Kuumuta piimasegu keemiseni ja seejärel kalla peene joana munakollastele, segu pidevalt vispliga segades. Kalla segu tagasi potti, kus oli piim, ja kuumuta taas pidevalt vispeldades, kuni segu õrnalt pakseneb (85 kraadini). Tõsta tulelt, vajadusel kalla läbi sõela. Seejärel sega hulka želatiin. Vahusta eraldi kausis vahukoor ja sega see jahtunud pistaatsiamassi hulka. Tõsta suurima silikoonvormi pesad pooltäis. Suru mousse’i sisse sügavkülmutatud südamik, nüüd tõsta peale kolm-neli supilusikat pistaatsia-mousse‘i. Kõige peale tõsta biskviit – krõbedikuga kaetud pool mousse peale. Suru biskviit parasjagu sisse, et mousse ja biskviit oleksid ühel tasapinnal. Nüüd pane vormid sügavkülma, soovitatavalt üleöö.

Valmista peegelglasuur – pane želatiinilehed külma vette likku. Tükelda valge šokolaad ja pane kaussi. Kuumuta väikeses potis keemiseni piima, vahukoore ja glükoosi segu. Kalla kuum segu šokolaadile ja sega, kuni saad ühtlase massi. Lisa želatiin ja hakka lisama toiduvärvi, kuni saad kena roosa tooni. Vajadusel lase segu korra ka läbi köögikombaini, et saaks segu ühtlasemaks ja mulle vähemaks. Löö kaussi ka paar korda vastu lauda, et mullid kerkiksid pinnale ja kui suuri mulle on palju, siis lõhu need nt hambatikuga.

Oota kuni kate jahtub umbes 35 kraadini. Tõsta koogikesed restile ja kalla kohe peale kate. Esialgu üks kiht ja paar minutit hiljem teine kiht. Püüa kallata võimalikult ühtlaselt ja ära püüa glasuuri noaga vms tasandada. Lase glasuuril ühtlaselt maha voolata ja alles siis tõsta koogikesed serveerimisalusele. Kaunista vastavalt soovile.

 

Raspberry & Coconut Entremets

Share Button
14 Comments