Baklava-lõõts

See on nüüd üks nendest retseptidest, mille esmakordse nägemise ja tegemise vahele jäi vaid päev. Kohe, kui selle lõõtsa pilti reede õhtul Pinterestis nägin, siis teadsin, et PEAN seda otsekohe tegema. Vaist ei petnud, see oli tõesti tegemist väärt.

 

Baklava pull-apart bread

Üldse oli mul tainane nädalavahetus – aina sõtkusin ja sõtkusin (jah, mul tänaseni ei ole masinat, mis tainast sõtkuks). Lubasin paarile sõbrale teha piparkoogitainast.. ja eks ma seda siis, khm, 10 kilo jagu sõtkusin. Lisaks otsustasin teha borši, mille peale abikaasa nõudis ka pirukaid. Mida ta loomulikult ka sai.

 

Borsch

Pugisin siis pühapäeval neid lihapirukaid ja peale veel lõõtsa ning mõtlesin omaette mõmisedes, millest “gluteenitalumatusega” (haha, speller keeldub seda sõna tunnistamast) inimesed end ikka otsustavad ilma jätta. Mitte, et ma ise väga palju nisujahu suust sisse ajaks. Pigem väga vähe. Aga seda enam on tõeliselt nauditav süüa aeg-ajalt saiakesi, kringleid ja muid suus sulavaid küpsetisi. Ja ärge tulgegi mulle väitma, et “tervislikud alternatiivid” on ka olemas. Mina pole veel ühtegi sama maitsvat ja suus sulavat tervislikku alternatiivi kohanud. Jah, nad võivad teinekord üsnagi head olla, aga midagi jääb ikka puudu. Ja kui “tervislikud” piparkoogid näevad välja nagu oleks poisid küpsisemängu mänginud, siis mina sellist koledust küll süüa ei suuda.

Pigem harva, aga kui juba siis juba:

 

Baklava pull-apart breadVähemalt leidsid leivavormid üle pika aja kasutust..

 

EDIT: Ma nüüd päev pärast postitamist mõtlesin järele, et sai ikka liiga vähe seda lõõtsa kiidetud. See oli IMEhea ning seda ka teisel päeval veel! Abikaasa sõi seda sellise rõõmuga, et minul jäi üle vaid vaadata ja imestada 🙂 Kui olime selle ära söönud, siis ta lahkelt pakkus, et seda võiks peagi uuesti teha.

 

Baklava-lõõts

2 tk

 

Tainas*

700 ml piima

50 g pärmi

75 g suhkrut

200 g võid

0,5 tl soola

6 klaasi jahu**

1 muna

 

Täidis

150 g suhkrut

2 tl kaneeli

60 g pistaatsiapähkleid

60 g kreeka pähkleid

40 g mandleid

0,5 sidruni koor

Noaotsatäis soola

1 tl vanilliekstrakti

100 g toasooja võid

 

Kate

1 munakollane

30 g võid

 

*Kahe lõõtsa tegemiseks on vaja tegelikult poolt taina kogusest, ma lihtsalt eelistan alati ära kasutada kohe terve pärmipaki, muidu pean nädala pärast ülejäänud poole lihtsalt ära viskama. Mina tegin teisest poolest lihapirukad.

** Jahu kogus on pärmitaina puhul üsna suhteline – tasub südamest sõtkuda ja tasapisi jahu lisada, kuni tainas käte ja kausi küljest lahti lööma hakkab.

 

Taina jaoks soojenda piim käesoojaks. Kalla pool piimast tassi ja murenda hulka pärm ning puista juurde natuke suhkrut. Ülejäänud piima hulka lisa 150 g sulatatud võid, ülejäänud suhkur, sool ning 3 klaasi jahu. Kalla peale kergitatud pärm ja sega ettevaatlikult läbi. Lisa 1 muna ja sõtku tainast, lisades vähehaaval jahu kuni tainas lööb käte ja kausi küljest lahti. Kata rätikuga ja hoia soojas kohas 45-60 min. Sel ajal valmista täidis.

Purusta pähkleid suhkruga blenderis/saumikseriga, kuni need moodustavad niiske massi. Lisa vanilliekstrakt, või, sool, kaneel ja sidrunikoor ning lase segu blenderis/saumikseriga ühtlaseks. Vooderda kaks keeksivormi küpsetuspaberiga.

Rulli tainas jahusel laual ca 90cm x 30-35cm ristkülikuks. Määri peale täidis ja lõika tainas pikkupidi kuueks 5-6 cm ribaks. Tõsta ribad üksteise peale, et moodustuks üks kuuekihiline riba. Lõika see omakorda 5-6 cm ruutudeks. Nüüd lao saadud kuubid järjestikku püstiselt keeksivormidesse. Ära neid väga tihedalt kokku suru, sest tainas kerkib ka üksjagu.

Kuumuta ahi 190 kraadini. Jäta lõõtsad ahju soojenemise ajaks kerkima ca 30 minutiks. Määri pealt munaga ja küpseta ca 35-40 minutit.

Vahepeal pruunista katteks mõeldud või. Pane või potti ja kuumuta tasasel tulel. Või peab vaikselt podisema umbes 15 minutit. Ära seda vahepeal sega, aga vajadusel keeruta natuke potti, et või pruunistuks ühtlaselt. Saadud või kalla läbi peene sõela (vajadusel pane sõela sisse lisaks veel majapidamispaberi leht või marli vms) ja pintselda sellega kuumad lõõtsad.

 

Baklava pull-apart bread

Share Button
6 Comments