Rassolnik

Olen pahatihti täheldanud, et eestlased ei oska suppi keeta. Ma ei räägi siin kõigist, ent sellegipoolest olen näinud köökides ikka väga palju purgisuppe ja puljongikuubikuid. Ise võin ausalt tunnistada, et minu köögis ei ole valminud mitte ühtegi poolfabrikaat-suppi (jah, matkadel olen neid siiski teinud). Ega suppi keedetud kartuli ja maitsetu liha pärast sööda, vaid ikka leeme pärast!!! Niisiis, kui kuulen kellegi virinat, kuidas mõni supp ei ole maitsev, siis omaette õelutsedes mõtlen “aga proovi siis päris suppi ka teha”..
Kuidas saab päris supi? Tasub minna poodi/turule, osta head kondiga liha ja seda 1-3 h keeta. Jah, tööpäeva lõpus ei ole see mõeldav – aga miks mitte keeta üks päev pärast tööd puljong ja järgmisel päeval 30 minutiga supp.. Minu lemmikud leeme alused on kana, siga ja veis, kindlasti kondiga. Vanaema õpetas mind tervet kana ostma, sest see on odavaima kilohinnaga ja mitmeti rakendatav – tavaliselt lõikan filee välja ja teen sellest õhtusöögi. Ülejäänud linnu viskan potti, keedan kuni 1 h ja teen supi järgnevateks päevadeks. Easy.
Aga nüüd siis asjast. Rassolnik. Mõnusalt hapukas supp, tasakaaluks kartul ja muna. Kindel lapsepõlve lemmik. Leeme valmistamiseks sobib kana, aga parim on ikka veise- ja sealiha segu. Vanaema ja ema keedavad hapukurki enne supi sisse panekut, et see oleks pehmem ja supp magedam, mina nii ei tee 🙂 Kindlasti peab kasutama suuri kurke, mitte pisikesi krõmpsuvaid, et saada õiget hapukat kurgimaitset!
Rassolnik
 Suuuur potitäis 🙂
600 – 700 g kondiga sealiha
300 – 400 g kondiga veiseliha (kaelatükk)
1 loorberileht
3 kartulit
1 sibul
5-6 hapukurki
3 keedetud muna
rohkelt maitserohelist
soola-pipart
Pane liha suurde potti ja peale piisavalt vett, et liha oleks kaetud. Lase keema tõusta ja kogu pealt ära vaht. Lisa ca 1 sl soola ja 5-7 terapipart. Jäta liha tasasele tulele keema veel 2-3 tunniks. Kui liha on tunnike keenud, siis lisa ka üks loorberileht. Keetmisaeg sõltub sellest, kui suured lihakäntsakad on. Valmis leem kalla läbi sõela teise potti. Liha tükelda.
Kui sul meeldivad supis ujuvad sibulatükid, siis haki sibul ja pane potti. Kui ei meeldi, pane terve sibul potti. Tükelda kartul, lisa supile. Haki kurgid ja lisa samuti. Kui soovid, võid eelnevalt kurke ka väheses vees keeta. Keeda suppi kuni kartul pehme. Siis lisa hakitud muna ja liha. Viimasena pane potti maitseroheline. Lase supil 5 minutit tõmmata, seejärel vajadusel maitsesta veel soola ja pipraga.
Ära unusta serveerida hapukoorega!
Valge on supp seetõttu, et enne panin sisse hapukoort ja siis meenus pildistada..
Share Button
2 Comments