Küülikupraad

Vahel juhtub lihtsalt nii, et päeval on veel plaanis teha õhtusöögiks kotlette, aga õhtul valmistan juba hoopis küülikupraadi. Loogiline. Tegelikult aga käisin külas vanaemal, kes mulle küülikuliha andis ja eks ma siis valmistasin. Küülik maitseb mulle väga, samas on küülikuliha üsnagi rasvavaene ja seetõttu teinekord üsnagi kapriisne – võib jääda kuiv. Niisiis vajab liha pikaaegset hautamist, et ikkagi hõrk ja pehme saaks. Seekord serveerisin küülikut kuskussiga.

Küülikupraad valge veiniga

1-1,5 kg küülik
3 küüslauguküünt
2 dl valget veini
4 dl lahjemat puljongit
peotäis värsket tüümiani
sool-pipar

Esimesena tükelda liha – enne lõika ära taga- ja esikoivad ning siis lõika kere 3-4 tükiks. Maitsesta soola ja pipraga ning pruunista pannil. Kui liha on praetud ja kaaenga ahjupotti asetatud, siis kalla pannile vein ja kuumuta natuke. Veini maitse on lihtsalt väga tugev ja jääb muidu liha üle domineerima. Seetõttu ma alati kuumutan veini enne pannil. Lisa pannile ka lahjem puljong, ka ikka selleks, et liha maitset mitte summutada. Võid puljongi asemel ka lihtsalt vett lisada. Kalla puljong potti, lisa hakitud küüslauk ja tüümian.
Küpseta liha 190 kraadises ahjus 1,5 h.
Share Button