Mojito muffinid

Selgus, et mul on magistritöö esitamiseks aega nädal aega rohkem, kui arvasin. See on juba teine kord, kui ma avastan, et mul on valed andmed esitamistähtaja osas. Tundub, et teinekord võiks vahelduse mõttes ka TTÜ kodulehelt oma andmeid kontrollida.. Igal juhul, akadeemiline motivatsioon haihtus taas.

 

DSC01229
Hea küll, need topsid olid natuke kallivõitu, aga vaadake kui armsad nad on!!

 

Nüüd, kus mul on jälle maa ja ilm aega, lubasin endale päeva köögis ja seda lausa oma vanematekodus! Ma ei mäleta, millal viimati veetsin päeva ühtegi tarka sõna kirjutamata. Blogi ilmselgelt targa jutu alla ei klassifitseeru. Pigem mölapidamatuse 😀 Tuju on igal juhul suurepärane! Keetsin oblikasuppi ja veisekeelt, puhastasin kala (peagi saab suitsusiiga, jeee!) ja küpsetasin muffineid ja makroone. Mida veel elult tahta?

Ema palus, et teeksin talle emadepäevaks midagigi, mis oleks Mojito maitseline. Tõele au andes, pärast eelmist Mojito postitus, mis oli kuu aega tagasi, hakkas ta vihjates uurima, mis ma talle ikkagi pidupäevaks küpsetan 🙂 Eks ta mul selline popp ja noortepärane (loe: beib) ole ja mul ei jäänud muud üle, kui tema rõõmustamiseks oma fantaasia tööle panna!

 

DSC01253

Tihti juhtub nii, et inimesed suunavad kõik oma makroonide tagemise huvi ja entusiasmi kestade küpsetamisesse. Kreemi jätavad aga tähelepanuta. Samas on just kreem see, mis pakub erilist maitseelamust, isegi siis, kui kestad ei õnnestu. Teisalt, kuna kestade põhiretseptiga just väga palju mänguruumi ei ole, siis taandubki makroonide maitsetega mängimine just täidisele. Niisiis nägin mina seekord vaeva justnimelt kreemiga ja oi kui hea see sai! Täpselt tuli välja õige Mojito maitse. Poole kreemist panin makroonidesse ja teise poole muffinitele.

Ausalt öeldes tekkis mul selle kreemiga esmakordselt tõsine dilemma, kas ma peaks selle retsepti ikkagi avaldama. Teadupärast toimub tänapäeval internetis TOHUTU varastamine ja võõraste sulgedega enese ehtimine. Retseptid enam ammu ei kuulu kellelegi. Juba olen minagi leidnud kohti, kus mu blogist on tekste võetud, allikale viitamata. Oleks siis refereeritud, aga ei, puhas copy-paste. Ja mul veel ei ole veel kuigi arvestatavalt suur toidublogi. Mis siis saab, kui paar aastat veel kirjutan? Isegi kui ma olen sellest varastamisest alati teadlik olnud ja sellega arvestanud, siis ikkagi vihastab! Seekord siiski otsustasin, et jagamisrõõm on suurem, kui varastamis-viha.

 

Mojito muffinid

10-12 tk

 

2 muna

1,5 dl suhkrut

100 g võid

4 dl jahu

1 tl vanillisuhkrut

1 tl küpsetuspulbrit

1 laim

 

Kreem*

2 laimi

2-3 tilka rummiessentsi

2 muna

100 g pruuni suhkrut

Paar peotäit piparmünti

2 želatiinilehte

40 g mandlitolmu

2 dl vahukoort

 

Alusta kreemi valmistamisest, soovitatavalt päev varem. Pane suhkur, 1 dl vett ja piparmünt potti ning keeda siirup. Selleks kulub umbes 30 minutit. Kui siirup on valmis, siis tõsta pott külma vette.

Riivi laimidelt koor ja pigista välja mahl. Pane pott veega tulele, piisab kui on ca 5 cm vett poti põhjas, ja aja keema. Pane želatiinilehed külma vette likku. Vispelda metallkausis kokku munad, jahtunud siirup (kalla läbi sõela!), 2 laimi koor ja 1,5 laimi mahl. Tõsta kauss keeva vee kohale ja vispelda kuni segu temperatuur on 80 kraadi. Tõsta tulelt, kalla läbi sõela ja lisa segule želatiinilehed, mandlitolm, rummiessents ning 0,5 laimi mahl. Nüüd vahusta kreemi mikseriga ca 10 minutit. Lase kreemil täielikult jahtuda. Vahusta vahukoor ning vispelda kreemiga kokku**. Jäta kreem külmkappi vähemalt paariks tunniks.

Muffinite valmistamine on pärast kreemitegu nagu puhkus. Riivi laim ja pressi välja mahl. Sulata või ja lase jahtuda. Vahusta munad suhkruga, sega hulka või. Seejärel lisa kõik kuivained, laimikoor ja viimasena laimimahl. Pane tainas vormidesse, 3/4 ulatuses. Küpseta muffineid 190 kraadises ahjus ca 15 minutit. Jahtunud muffinitele määri kreemi***.

*Kreemi on koguseliselt rohkem, kui muffinite jaoks tarvis. Seega võib koguseid poole võrra vähendada või kreemile veel rakendust leida (näiteks makroonide täidisena)

**Osa kreemist segasin kokku võiga ja tegin võikreemi. Sai samuti väga hea!

***Kui kreemitegu tundub liiga keeruline, siis võib lihtsalt segada laimimahla tuhksuhkruga ja määrida glasuur muffinitele.

 

DSC01245

Share Button
One Comment