Šokolaadi Creme Brulee ploomiüllatusega

… ehk midagi tõelisele šokohoolikule! Samas ka idee neile, kel munakollaseid köögis tihti üle jääb, kuid klassikalise brüleekreemi valmistamine liiga keeruline ja/või ajamahukas tundub.

Tänavu veetsin ma naistepäeva üksi, kodus, süüa tehes. Kui te arvate, et siit tuleb nüüd jonn-postitus, siis eksite rängalt! Mul on suurepärane mees, kes ei saanud küll kodus olla, ent juba mitu päeva varem rõõmustas mind tagasihoidliku kingitusega ehk fotokaga. Tegelikult rõõmustas see vast teda samapalju, sest enam ma ei kurda, kui kehv on telefoniga toidupilte teha. Ja isegi kui sellega mu fotograafia-alased oskused ei täienenud, saate ka teie nüüd tunduvalt paremaid pilte vaadata 🙂 Nii et win-win-win. Ma ikka mainisin, et mul on suurepärane mees? Ma ei ole nii materiaalne inimene, et pelgalt kaamera eest meest suurepäraseks nimetada. Põhilised plusspunktid tulid ikka selle eest, et ta helistas ise ämmale naistepäeva puhul! Ilma, et ma oleks pidanud meelde tuletama! Lisaks keelas ta mul täna ka toimetamise, aga õnneks ei olnud teda kodus, et kätt ette panna.. Ja nii ma veetsin päeva köögis (hea küll, tegelikult käisin ikka mitu korda õues päikest ja kerget briisi nautimas).

Tegin täna ikkagi iseendale ka naistepäevaks kingituse ehk šokolaadi brüleekreemi. Ma katsetasin seda retsepti juba üks kord varem ka ja olin täielikult vaimustuses. Esimene proov oli rabarberiga, aga seekord otsustasin magustoitu natuke vürtsitada ja see muutus veel paremaks! See on tõeline šokohooliku unistus (ma ei räägi siin nendest piimašokolaadi fännidest, vaid tõelise tumeda šokolaadi nautijatest)! Kui tavaliselt ma enda tehtud magusat sööki “maitsen” ja ülejäänud hävitab abikaasa, siis sellega läks vastupidi – tema on nimelt üks nendest piimašokolaadi-inimestest. Õnneks suutsin paar magustoitu siia-sinna perele ja sõpradele rõõmustamiseks anda, muidu oleks end lõhki söönud. Liiatigi suveks on vaja vormi saada ja nii ma otsustasin seda magustoitu enam mitte teha (eelmise lubaduse murdsin täpselt nädalaga, loodan, et nüüd enam ei tee). Iseennast lohutan, et eelmine kord kadus see magustoit nii märkamatult, et pildi tegemiseni ma ei jõudnudki ja ainult seetõttu tegin taas 🙂

 

 

DSC00030
Ploomikeedise alge

 

Šokolaadi Creme Brulee ploomiüllatusega

6 tk

 

Ploomikeedis

6-7 hapukat ploomi

1 dl konjakit

1 sl fariinsuhkrut

2 tähtaniisi

1 kaneelipulk

1 vanillikaun või 1 tl vanillsuhkrut

Natukene kardemoni

 

Šokolaadikreem

200 g tumedat šokolaadi

3 munakollast

2 dl vahukoort

2 dl hapukoort

1 sl mett

 

Tuhksuhkrut

Alusta ploomikeedise valmistamisest – tükelda ploomid ja pane väiksesse potti koos konjaki, fasiinsuhkru, tähtaniisi, kaneeli, vanilli ja kardemoniga. Üldiselt võib vürtse oma maitse järgi siinkohal asendada või üldsegi kasutada piparkoogimaitseainet! Keeda tasasel tulel, vahepeal segades, ploome ca 30 minutit. Kui keedis muutub juba üsna paksuks, siis eemalda kaneelikoor ja tähtaniis, võta saumikser ja püreesta mass ühtlaseks.

Kuni ploomid podisevad, sega teises kausis kokku šokolaad, vahukoor, hapukoor, munakollased ja mesi. Tõsta pott vesivannile ja kuumuta pidevalt segades kuni massi temperatuur küündib 71-72 kraadini.

 

DSC00037
Jõuluvana tõi mulle sel aastal väga edeva termomeeter-spaatli – väga mugav kasutada. Termomeeter käib ka spaatli seest välja.

Nüüd jäänud lihtsaim osa. Lase keedisel ja šokolaadikreemil natuke jahtuda ja seejärel pane šokolaadikreem remekin vormidesse – esialgu täida 1/3 vormidest, tõsta õrnalt keskele ploomikeedis ja selle peale omakorda šokolaadikreem, nii palju kui mahub ja jätkub. Pane magustoit külmkappi 1 tunniks.

Kuna õigel brüleekreemil peab olema peal karamellikiht, siis ka liba-kreemile tasub õrn karamellikiht tekitada. Puista vormidele tuhksuhkur ja pane vormid paariks minutiks ahju, 250 kraadi ülemine grill. Pärast kuumutamist pane vormid tagasi külmkappi, taas tunnikeseks. Ideaalne oleks tegelikult gaasipõletiga suhkrut pruunistada, aga enamikul vast nii edevat riista köögis ei ole..

 

 

DSC00063

Share Button
No Comments