Couture Chocolate

Olete te täheldanud, et novembris ilmub rohkelt raamatuid? Eks ikka selleks, et inimesed neid jõulukinkideks ostaksid. Mina otsustasingi, et lähen poodi ja teen endale jõulukingi ise, sest vaevalt, et keegi mulle kokaraamatuid kinkida julgeb, niigi elan köögis. Vaatasin kõiki uusi ja põnevaid kokaraamatuid ja pärast pikka kaalutlemist otsustasin seekord osta kaks kommikunsti raamatut! Suure vaimustusega tutvustangi teile William Curley raamatust “Šokolaadi meistriklass” kaks retsepti. See on tõeliselt suurepärane raamat kõigile, kes oskavad ja tahavad šokolaadist kunsti teha. Võibolla päris algajatele ma seda ei soovitaks. Raamat küll tutvustab kõike piisavalt põhjalikult ja on seal ka kergeid retsepte, kuid kui teil ikka ei ole eriti sügavat huvi antud valdkonna vastu, siis see väljaminek ei tasu end ära. Lihtsamaid õpetussõnu ja retsepte on odavam internetist otsida.

 

Olen kuu aja jooksul Couture Chocolate raamatust juba neli retsepti teinud (jaa jaa, need ei ole veel blogisse jõudnud) ja tahaks veel 🙂 Tänu raamatule tuli esimest korda elus huvi ise karamelli teha. Tõele au andes, kõrvetasin esimese karamelli ära ja see käis nii, et ma ei saanudki aru. Vaikselt suhkur podises ja karamellistus, vaatasin korra abikaasale otsa ja kui pilgu tagasi poti poole keerasin, siis oli potis süsimust podisev ollus. Mis siis ikka, pidin uue karamelli tegema ja see õnnestus juba ÜLI-hea.

 

Tuletan meelde, et šokolaadi sulatamisest ja kommide tegemisest räägin täpsemalt After Eight postituses!

 

Maapähkli-martsipani kommid
80 tk

 

600 g martsipani
100 g röstitud, hakitud maapähkleid
20 g kakaovõid
2 dl vahukoort
30 g invertsuhkrut (seda ma poodidest ei leidnud, kasutasin fariinsuhkrut)
40 g toasooja võid
400 g šokolaadi

 

Katmiseks
400-500 g šokolaadi

 

Esimesena valmista kakao võõp – sulata kakaovõi (mina leidsin selle Järve Selveri Gurmeest) ja 100 g šokolaadi. Pane jahtuma.

 

Sega korralikult kokku martsipan ja maapähklid. Rulli saadud mass ristkülikuks ja pane 20×30 cm vormi. Vormi suurus on siis suhteline – kui mõõtmed on suuremad, siis saad madalamad kommid, kui pisem, siis jällegi kõrgemad.

 

 

Pintselda martsipanimass kakaovõiga. Peaks jääma õhuke kiht.

 

Edasi valmista šokolaaditäidis – sulata ühes potis 300 g šokolaadi, teises sega vahukoor ja fariinsuhkur ning aja keema. Lase vahukoorel natuke jahtuda ning seejärel lisa see sulatatud šokolaadile. Sega kuni moodustub ühtlane mass. Seejärel lisa massile toasooja või tükid. Saadud segu kalla martsipanile ja pane jahedasse kohta (retsepti kohaselt peaks see vähemalt päev jahedas seisma, mul kahjuks seda aega ei olnud ja piirdusin 1 tunniga). Võta täidis külmkapist, kata õhukese kakaovõi kihiga ja lõika kuuma noaga ruutudeks. Nuga kuumuta fööniga või näiteks pliidi kohal.

 

Kui sul jäi kakaovõid üle, siis pane see õhukindlasse karpi jahedasse seisma. Seal see säilib paar kuud.

 

 

Sulata šokolaad ja kasta kommid sinna sisse. Ära unusta pärast kastmist kommi ka natuke õrnalt raputada, et üleliigne šokolaad tagasi kaussi saaks ja kommile jääks ilus ühtlane šokolaadikiht! Antud retseptist valmib ikka väääga suur kommide kogus, seega soovitan esimesel katsetusel poole kogusest teha..

 

Kommid meresoola-apelsinikaramelliga
40-50 tk

30 g vedelat glükoosi (ostsin Suhkrukunsti poest)
2 sl vett
200 g tuhksuhkrut
200 ml apelsinimahla
1 dl vahukoort
1 tl vanillsuhkrut
150 g toasooja võid
ca 0,5 tl soolahelbeid

Katmiseks
300-400 g šokolaadi

Selles retseptis läheb vaja 3 potti. Ühes potis kuumuta keemiseni vahukoor, teises potis keeda apelsinimahla (võid ka natuke koort sisse riivida) vanillsuhkruga, kuni mahla kogus on poole võrra vähenenud.

 

Kolmandas, paksu põhjaga potis soojenda madalal kuumusel vedel glükoos, vesi ja ca 75 g tuhksuhkrut, kuni suhkur on korralikult sulanud. Lisa ülejäänud suhkur ja tõsta kuumust. Lase suhkrul hästi vaikselt podiseda ca 10-15 minutit ja jälgi ise kullipilguga, kuni näed, et mass läheb merevaigu värvi. Võta karamell tulelt ja lisa sinna vaikselt vahukoor ning seejärel apelsinimahl. Lisa karamellile tükkhaaval toasoe või. Viimasena pudista sisse soolahelbed (võib olla ka tavaline meresool), aga ole soolamisel ettevaatlik ja lisa seda oma maitse järgi.

 

Kuna saadud karamell on pehme, siis sobib hästi kommivormides kasutamiseks. St sulata šokolaad, kata sellega kommivormi põhi ja seinad. Kalla sisse karamell, lase natuke jahtuda ja kata karamell omakorda šokolaadiga.

 

Kaunistus on tehtud šokolaadi mustrikilega. Jälle üks tore asi, mille leiab Suhkrukunsti poest. Paned kauni kiletüki vedelale šokolaadile, lased šokolaadil täielikult tahkuda ja eemaldad ettevaatlikult kile.
Share Button
No Comments