Astelpaju-kodujuustutort

Üldlevinud on suhtumine – mida magusam ja rammusam, seda maitsvam on magustoit. Ega ma magusasõbrana sellele vastu vaidlegi, sest miski ei asenda seda suurepärast kõhtu täitvat ja suus sulavat maitseelamust, nagu näiteks saab klassikalisest juustukoogist.. Mäletan isegi väga täpselt imelist päeva, mil avastasin enda jaoks juustukoogid.. mmm.. Teate ju küll seda osa, mil Chandler ja Rachel juustukoogi pärast kaklesid (vt siit)!

Nii mu mõtted uitama lähevadki, tegelikult tahan kirjutada sellest, et vahel on hea ka tervislikuma võimaluse katsetamine. Seda enam, kui see maitseb hästi! Maitsva magustoidu saavutamiseks on mitmed alternatiivid valgele suhkrule ja rammusale piimatoodangule. Allolev retsept pakubki neid alternatiive – on lahja ja pruuni suhkruga. Tordi hea maitse välimäärajaks on minu abikaasa. Kui ikka uut torti ainult tükk süüakse, siis järelikult pole tegemist kuigi hea tordiga (vahel on tegelikult ka kõht täis, raske vahet teha). Seda torti aga söödi esimesel õhtul lausa kolm tükki…

 

Astelpaju-kodujuustutort

 

Biskviitpõhi

 

3 muna (ma kasutasin 2 pardimuna)
1 porgand
2-3 sl pruuni suhkrut
2 sl jahu
1,5 sl tärklist
1 tl küpsetuspulbrit

 

Täidis

 

5 dl maitsestamata jogurt
400 g kodujuust hapukoorega (kui on tavaline kodujuust, lisa kooki väheke hapukoort)
100 – 200 g pruuni suhkrut (üldiselt vaata maitse järgi, kui magusat kooki soovid)
2 dl astelpajumahla meega
6-7 želatiinilehte

 

Kate

 

3 dl astelpajumahla meega
2 želatiinilehte

 

Valmista biskviittaigen – vahusta munakollased suhkruga ja lisa peenelt riivitud porgand. Munavalged vahusta eraldi ning sega ettevaatlikult munakollastega kokku. Lisa jahu-tärklis-küpsetuspulber. Sega ettevaatlikult ühtlaseks massiks. Küpseta 180 kraadi juures 15-20 minutit, kuni biskviit on pealt kuldne.

 

Sega jogurt kodujuustu ning suhkruga. Sulata želatiinilehed astelpajumahlas ning lisa hoogsalt segades kodujuustu massile. Kalla täidis jahtunud biskviitpõhjale ja aseta kook külmkappi. Sulata katte jaoks želatiinilehed kuumas astelpajumahlas ning lase jahtuda. Kui kook piisavalt tahenenud ja kate juba leige, siis kalla kate ettevaatlikult koogile.

 

 

Kasutasin kaunistamiseks valget šokolaadi, et kook ei oleks liiga tervislik, ja söödavate lilleõite seguga.

 

PS. Retsept ilmus ka Selveri 2014. a kalendris!!!!
DSC00584
Share Button
4 Comments