Sügisene seenesupp

Käisin pühapäeval seenel. Õige seeneline küll oma kohti kunagi ei reeda, kuid seekord teen erandi ja annan teada, et rikkaliku seenesaagi sain Tallinna Keskturult. Hind oli päris hirmutav, ent mis sa teed, kui tahad seeni, aga pole aega linnast välja sõita? Ostsin 800 g seeni ja sain lahti 15 eurost. Võtsin nii kivipuravikke kui ka haavapuravikke. Turul on metsas korjamise ees vaid üks eelis – saab 100% ussivabad seened (loomulikult, kui lased tädil iga seene pooleks lõigata). See pole just teab mis eelis, aga kuidagi pean end ju ometi lohutama!  Korilasena valmistab metsasaaduste ostmine mulle rohkelt piinlikkust.
Igal juhul, pühapäevaseks eesmärgiks oli teha kodust seenesuppi. Mulle küll väga maitsevad eksootilised ja keerulised road, ent.. miski ei saa õige koduse toidu vastu, mille maitsele vähemalt 50% annab juurde nostalgia tunne. Nii valmiski kerge vaevaga meie pere iga seenehooaja kohustuslik roog!
Seenesupp
800 g seeni (eelista kivipuravikke, aga kindlasti võib lisada ka muid puravikulisi)
1-2 sibulat
3-4 kartulit
Sool-pipar
Vajadusel puljongikuubik
Puhasta ja tükelda seened ning keeda neid ca 10 minutit. Vee kogus võiks olla 2 korda rohkem kui seeni – nii saab hea tummise supi. Üldiselt mida rohkem seeni, seda uhkem! Prae sibul klaasjaks ning lisa pannile leeme seest välja võetud seened. Prae seeni sibulaga 10 minutit ja samal ajal lisa leemele kartulikuubikud ning keeda neid. Maitsesta seeni soola-pipraga.

Võta supist välja umbes pooled kartulitükid ja purusta kahvliga ning pane tagasi suppi. Seejärel lisa seened sibulaga ning lase veel kord keema tõusta. Kui tunned, et supp jõi lahjaks, siis lisa puljongikuubik. Ja nii kiiresti see supp valmibki! Serveeri kindlasti hapukoore ning maitserohelisega.

Kui juba turule minek, siis ostsin ka taas koogi- ja morsimaterjali ehk siis pohli ja astelpaju marju. Mõlemad mahlad valmisid marjadest ja meest. Oluline on lisada mesi alles siis, kui mahl enam ei kee. 100 kraadine vesi hävitab kõik kasulikud ained ära. Vähemalt nii nad räägivad. Ma usun.

 

Share Button