Mojito juustukoogi kommid ja sidrunikeeks, väikese üllatusega

Vaba nädalavahetus suvilas on üks õige tore asi. Eriti, kui saab rahus süüa teha, sest kui askeldan köögis, siis a) kõik on rahul ja b) keegi ei taha mind rakendada muul, majapidamisele kasulikul, viisil. Selleks nädalavahetuseks oli plaanis kaks magustoitu, tahtsin küll ka teha täidetud suvikõrvitsaid, ent isa ütles, et kavatseb teha uhhaad ja suitsukala. Ja sellega ma ju ometi konkureerida ei taha. Kuid võimaluse suvikõrvitsa rakendamiseks ka siiski leidsin..
Üldiselt ma ei saa aru, mis teema meestel suvikõrvitsaga on – väidetavalt on töödeldud juurviljad vastikult magusad ja maitsetud, ning iga nendest tehtud toitu vaadatakse esialgu kahtlase pilguga. Õnneks olen aastate jooksul neid seisukohti korduvalt tugevasti kõigutanud, ent öeldes, et teen midagi suvikõrvitsast, üksi meessoost pereliige siiski särama ei löö. Nii ma siis peidan seda osavalt erineva toidu sisse ja seekord oligi aeg suvikõrvits magustoidu sisse peita!
Niisiis, esimene retsept on võetud Nami-Namist ja on sidruni-suvikõrvitsa keeks.
Retsept
300g suvikõrvitsat
1 riivitud sidrunikoor
0,5 sidruni mahl
350 g jahu
150 g pruuni suhkrut
150 g sulatatud võid
3 muna
1,5 tl küpsetuspulbrit
2 tl vanillsuhkrut
100 g seedermänniseemneid
Kaunistamiseks
Tuhksuhkur
Sidrunimahl
Mandlilaastud
Või sulatada ja jätta jahtuma. Munad suhkruga vahustada kohevaks vahuks, aega läheb selleks ca 10 minutit. Segada omavahel kuivained ning lisada pool kuivainetest munavahu hulka, segada. Seejärel lisada või ning ülejäänud jahusegu. Kõige viimasena lisada riivitud suvikõrvits, riivitud sidrunikoor ja seedermänniseemned.
Keeks vajab küpsetamist 180 kraadises ahjus, ca 50 minutit.
Võta keeks ahjust, lase jahtuda. Sel ajal sega tuhksuhkur sidrunimahlaga ja rösti madleid kergelt, kuival pannil. Jahtunud keeks kaunista võõbaga ning mandlitega.
Tulemus on ülimaitsev, väga mahlakas ning mis parim osa – keegi ei saa arugi, et mahlakuse saladuseks on suvikõrvits!
Lisaks valmistasin täna ka ühe oma uutest retseptidest, mida ammu plaaninud ellu viia. Õnnestus kohe esimese katsega ülihästi ja kõik jäid rahule.
Mojito-juustukoogi kommid
Retsept
400 g toorjuustu
2 dl vahukoort
100 g fariinsuhkrut
2 muna
3 sl jahu
Piparmünti
1 laim
Natuke rummiessentsi
Paar Digestive küpsist
Kaunistuseks
300 g tumedat šokolaadi
Paar Digestive küpsist
Üldiselt laske fantaasial lennata!
Segada toorjuust vahukoorega ühtlaseks massiks. Lisada ükshaaval munad, seejärel suhkur ning jahu. Viimasena lisada 1 laimi koor, 0,5 laimi mahl ning rummiessents. Panna taigen ahju ning küpsetada 45 minutit 180 kraadi juures.
Ahjust võttes lasta koogil natuke jahtuda, siis purustada see kaussi, lisada peenelt hakitud piparmünt ja kui segu pole piisavalt hapukas, siis veel 0,5 laimi mahl. Purusta peeneks digestive küpsised. Seejärel vormida parajad pallikesed ning kõiki pallikesi panna ka Digestive puru sisse. Valmis pallikesed panna külmkappi paarikümneks minutiks.
Lõpuks sulatada šokolaad, kasta komme šokolaadi sisse. Seejärel kaunista komme näiteks Digestive puruga, ma kasutasin ka röstitud mandlite ülejääke, ja aseta külmkappi tahenema. Tulemuseks on mõnusalt hapuka ja pehme juustukoogi sisuga kommid!

Sellised said siis laupäeva maiustused. Loomulikult tegin päeva lõpuks ka meeleheitliku jalutuskäigu metsas ja pidin taas tõdema, et seeni EI OLE! Õnneks pohlad leidsin, seega homseks ka tegevus olemas! Juhhei!

 

Share Button
2 Comments