Pohlad!

Mulle väga maitsevad hapud c-vitamiini rikkad marjad ja nendest tehtud toit. Nüüd, kui sõstraid enam ei ole, siis ongi parasjagu valmimas pohlad. Seega aeg taas minna metsa. Mind, kui korilast, iseloomustab see, et ma ei söö marju sel ajal mil korjan. Juba lapsepõlves tulin alati metsast välja suurima saagiga ja puhta suuga. Ja siis teised oma lilla suuga imestavad, et küll ma olen kiire kombain. Kui lõpuks on marjad kodus, mõne toidu sees, siis ka pigem vaatan, kuidas teised söövad. Andmisrõõm on ju kõige suurem rõõm! Samas sel aastal ütles mulle mu tark vanaema, et marju peab sööma kohe, värskena, mitte tegema moosiks või panema sügavkülma. Säilitatud marju saab ju tänapäeval aastaringi süüa, ent värskeid vaid paar nädalat aastas. Niiet see suvi olen ma iga kord marju korjates söönud marju niipalju, kuni süda paha, ja alles siis pange täis korjanud 🙂 Loodan siis, et see kajastub ka tervises talvel!

 

9_sG-yAPNT7TcdrjsS9IB8cXFCkb2MfECv4d23xCLM8

 

Pohli on sel aastal küll! Isegi üsna suurtes kobarates! Selle võrra läks korjamine kiiremini ja sain ka oma viimast rannapäeva nautima minna (ma ei mäletagi millal viimati augusti teises pooles meres suplesin). Aga pohlasaagist jätsin osa vanematele, osast tegin pohla-õuna plaadipiruka ja kolmandik kulus ära pohla-õuna morsimaterjaliks. Kõige lihtsam on teha morssi – pohlad, õunad keema, fariinsuhkur ja pruun suhkur sisse. Kui õunad pehmeks keenud, siis surun läbi sõela ja ongi morss valmis.

Kuna poodi ma ei jõudnud, siis pidin taas tegema lihtsat biskviitkattega kooki. Või, munad, jahu ja suhkur on ju ikka alati kodus olemas! Tegelikult on mul oma lemmik pohlakook sidrunipuru kattega ja tahaks teha ka pohla-martsipanikringlit, aga see jääb järgmise pohlasaagi (loe: järgmine nädalavahetus) to-do-listi. Seekord siis panen oma retsepti kirja ka. Kuigi üldjuhul teen kooki autopiloodiga ja nüüd pean lausa mõtlema, mis asju sinna siis tavaliselt automaatselt panen.

 

DSC03059

 

Õuna-pohla plaadikook biskviidiga

 

Põhi

200 g või

1 dl suhkrut

6 dl jahu

1 muna

1 sl külma vett

 

Vahele

800 g õunu

200 g pohli

2 tl kaneeli

2 sl suhkrut

 

Biskviitkate

6 muna

6 sl suhkrut

4 sl jahu

2 sl tärklist

1 tl küpsetuspulbrit

 

Toasoe või vahustada suhkruga, lisada muna. Seejärel lisada pool jahukogusest, segada sisse lusikatäis vett (sobib ka piim, kui on) ja ülejäänud jahu. Suruda taigen ahjuplaadile, katta õunaviilude, pohlade, suhkru ja kaneeliga ning küpsetada 200 kraadises ahjus ca 20 minutit. Peaasi, et pohlad ei oleks enam terved, vaid hakkaks vaikselt lõhkema, kokku vajuma.

Vahepeal valmistada biskviit – eraldada munakollased ja valged. Munavalged vahustada tugevaks vahuks, munakollased vahustada suhkruga. Lisada munakollastele vahustatud munavalged, segada ettevaatlikult st mina segan alati minimaalselt, ainult ühes suunas, püüdes lusikat liigutada ülevalt alla, et tagada taigna õhulisus. Ei teagi, kas peab nii ettevaatlik olema, aga nii ta mul igal juhul alati õnnestub ja ma ei soovi teisi variante katsetada 🙂 Lõpuks lisada läbi sõela jahu, tärklis, küpsetuspulber, taas segada nii vähe kui võimalik.

Katta kook biskviidiga ja küpsetada 180 kraadises ahjus veel 15-20 minutit, kuni biskviit on pealt kaunilt kuldne!

Share Button