Jõhvikatort

Kui te mõtlete, et selle jõhvikatordiga ma küll hilinesin ja enam ei ole jõhvikate hooaeg, siis eksite. Kuna lumi tuli üsna vara, siis selle lumise katte alt leiab kindlasti veel palju jõhvikaid.. Kui talvel rappa satute, siis tasub otsida. Ma ei tee nalja.

 

Cranberry entremet

 

Täna ajendas üks halb restoranikogemus mind kirjutama “minu kohtadest”. Ühest küljest meeldib mul toiduhuvilisena külastada uusi söögikohti ja proovida huvitavaid asju. Ent sealjuures olles mugav inimene, käin tegelikult tavaliselt pigem läbiproovitud ja kindlates kohtades, milles pole kunagi pettunud.

Kus ma siis kõige rohkem söömas käin? Vanematekodus.. 😀 Ok, ilma naljata, Kohalikus. See on koht, kus saab alati head risotot (mida ei saa öelda 99% teiste Eesti söögikohtade kohta, kus olen seda söönud), mahlakat burksi, grillitud köögivilju krevettidega ja suurepärast hummust. Lisaks saab seal alati kõhu täis ka abikaasa, sest valikus on ribi, seasisefilee ja noh, seesama burks. Ma pole oma kolme aasta jooksul siin piirkonnas elades ja Kohalikku regulaarselt külastades, saanud seal kordagi halba söögikogemust. Parem oleks, et ma seda nüüd ära ei sõnunud. Rääkimata nende mõnusast suveterrassist…

Ja kui juba jutt mõnusatetele suvistele istumistele läks.. Kalasadam ja Klaus on üks oivaline kevad-suvine laupäevahommikune kombinatsioon. Otseselt söömas ma seal kuigi palju ei käi. Küll aga hommikupäikese käes kohvi joomas enne kala ostmist. Ma nädala sees suhtun hommikusööki suhteliselt ükskõikselt, aga nädalavahetuseti olgu hea hommikusöök, mmm omlett, olla..

Umbes neli aastat tagasi otsisime ühel pühapäevahommikul 8 paiku abikaasaga kohta, kus saaks hommikusööki süüa. See oli üllatavalt keeruline ülesanne, kusjuures. Aga see oli esimene kord, kui me jõudsime temaga koos NOPi. Ma isegi ei kujuta ette, mitu korda ma olen aastate jooksul söönud nende kartulipannkooke marineeritud heeringa ja heeringamarjaga. Igal juhul rohkem, kui ma ise kunagi olen kartulipannkooke praadinud. Ja ma võibolla isegi ei valeta, kui ütlen, et olen NOPi brownie‘t söönud sama palju kui enda tehtud brownie‘t. Mulle meeldib NOPi puhul kõik – hubane atmosfäär, maitsev ning tervislik toit, kvaliteetne kohv, toredad teenindajad, üldine kontseptsioon, suvine sisehoov ja loomulikult nende väike toidupood, mis pakub mahekaupa.

 

 img_1822Septembrikuus emaga NOPis hommikusöögil – vaadake vaid, kui isuäratavad võileivad mul nina all ilutsevad!

 

Tööle ma teen üldiselt lõunaid küll kaasa, aga vahel tahaks end hellitada ka, eksole. Siis ma sõidan tavaliselt Sahvrisse. Sahvri kokk tunneb hästi Aasia maitseid ja ka tema päevapakkumiste fantaasia laieneb kaugemale kartulist ning jahukastmest. Olen saanud seal lõunaks nii korralikku Tai karrit, köögiviljavokki kui ka poissmehe sööki – praekartulit muna ja vorstiga.. mmmm.. Samas isegi kui päevapraad ei peaks isutama, siis näljasena ma sealt ei lahku, sest 6-7 EUR eest saab seal suurepärast pardi- või lõhesalatit ja pastat.

… ja siis ma lähen mõnel õhtul näiteks hoopis Manna la Roosasse, kus müüakse 16 EUR eest (sooja) Rikkalikku mereannisalati nimetuse all nelja krevetti, mis on sätitud väikesele salatipadjale ja lisaks mähitud peekonisse.. ja mõtlen, et kus ma oleks alles Kohalikus oma hummust ja peedi-kitsejuusturisotot ja laimiga John Lemon limpsi nautinud selle raha eest.. oeh.. Alles hiljuti ma kirjutasin, et mul pole kahju palju raha välja käia, aga laristamisega käivad kaasas ka väga kõrged ootused.. ning pahatihti suured pettumused.

 

Kas teil on ka kindlad “oma kohad” olemas? Soovitagem!

 

Cranberry entremet

 

 

Jõhvikatort

20 cm

 

Jõhvikatarretis

150 g jõhvikapüreed

2 g želatiinilehti

4 g pektiini

40 g mett

20 g suhkrut

0,5 tl kaneeli

 

Krõbedik

30 g võid

20 g pruuni suhkrut

20 g glükoosi

12 g nisujahu

55 g mandlijahu

1 tl vanillsuhkrut

 

Jõhvikabiskviit

35 g munavalget

40 g suhkrut

25 g mandlijahu

20 g nisujahu

55 g jõhvikapüreed

 

Valge šokolaadi mousse

150 g valget šokolaadi

400 g vahukoort

6 g želatiinilehti

 

Katteks peegelglasuur*

 

* Mina kasutasin kolme eri värvi glasuuri ja kallasin need korraga peale, vt videot allpool.

 

Alusta jõhvikasüdamikust – pane želatiinilehed külma vette likku. Sega suhkur pektiiniga. Ülejäänud koostisosad kuumuta väikeses potis ca 40 kraadini. Lisa suhkru pektiiniga ja keeda veel minut. Tõsta tulelt, lisa želatiin ja kalla segu 18 cm diameetrisesse vormi ning tõsta sügavkülma

Nüüd krõbedik – selleks sulata või ja sega ülejäänud koostisosadega. Rulli saadud mass kahe küpsetuspaberi vahel õhukeseks ca 18-20 cm diameetriga kettaks ja küpseta 160 kraadises ahjus 12 minutit. Lõika krõbedik kohe kuumana 18 cm kettaks ja jäta jahtuma.

Biskviit – kuumuta ahi 180 kraadini. Vahusta munavalge suhkruga tugevaks vahuks, sega ettevaatlikult hulka kuivained ja seejärel jõhvikapüree. Kalla 20 cm vormi ja küpseta 12 minutit. Jäta ootele.

Mousse jaoks pane želatiin külma vette likku. Kuumuta 150 g vahukoort valge šokolaadiga tasasel tulel, kuni šokolaad on sulanud, ja sega hulka želatiin. Lase jahtuda. Vahusta vahukoor ja sega ettevaatlikult hulka.

Kokkupanek – kalla vormi pool mousse‘st ja suru sisse jõhvikatarretis. Seejärel teine pool mousse‘i ning sisse suru krõbedik ja biskviit. Pane tort sügavkülma ja külmunud tort kata peegelglasuuriga.

 

Meelelahutus #havingfun #mirrorglaze #entremet #baking #kajuköök

A video posted by Olga Kaju (@olgakaju) on

Share Button
10 Comments