Sidrunikreemi ja vaarika juustukook

Juustukook? Sidrun? Vaarikad? Midagi uut siin blogis.. Vabandage mu originaalsus. Ilmselgelt antud kook ideaalselt esindab seda blogi. Kolm lemmikut koos.

AGA.. mul ei olegi sellest ühtegi korralikku fotot. On vaid see:

 

20150905_090900

 

Sain eile nii mitmest kohast etteheiteid, et pole ammu bloginud. Khm. Tegelikult on lood nii, et mul on alati igaks elujuhtumiks ettekäänded olemas. Naine siiski. Näiteks see, et me kolisime ja esiteks, mul on lahti pakitud alles kaks kasti. Pluss kaotasin oma fotoka.. kuni tänaseni, mil ma selle pesukorvi põhjast leidsin! Täiesti loogiline, eksole.

Kook aga jõudis laupäeval MTÜ Kassiabi kohvikusse Uue Maailma Tänavafestivalil, kus see kohe ka kadus.. Käisin veel päeval kohvikust läbi, et koogi sisust pilti teha (sest see on nii äge!), aga mida ei leidnud, oli kook.

Ma ise jõudsin samal ajal jälle Taluliidu telki ehtsat talutoitu promoma. Taaskord ei ole ma originaalne, öeldes, et selline tegevus sobib mulle nagu valatult – teed head toitu, kasutad suurepärast toorainet, räägid inimestega, teed nalja, näed tuttavaid ja mõtled kohapeal aina uusi suupisteid välja. Õnneks suurema osa promojutust võtab endale Emil Rutiku, kes räägib veel rohkem kui mina (jah, see on võimalik). Tema nentis seekord, et ma olen päev otsa nõnda õndsa naeratusega. Tõesõna! Ei saanudki naeratust suult.

 

11202088_1623841374546110_259632407579489693_nNeed Epi talu mustsõstraketšupist valmivad suupisted on täielik hitt 🙂

 

Tegelikult üks mu lemmikuid osasid sügisest (lisaks valmivatele köögiviljadele) ongi igasugused laadad ja festivalid! Niimoodi igal nädalavahetusel ringi seigeldes ja toitu nautides ei jõuagi mõelda sellele, et suvi on läbi. Tuleval nädalavahetusel on näiteks NOPi gurmeeturg, mida ma juba päris mitu aastat külastanud. Soovitan teilegi! Seal on alati palju põnevat ja uut toidukaupa, mida avastada. Eriti soovitan selliseid laatasid külastada kohe hommikul, kui kaupa on veel palju, rahvast on vähe ja kõht on veel tühi 😉

Aga aitab lobast! Turul on veel hiliseid ja eriti magusaid vaarikaid saadaval, võtkem nendest veel, mis võtta annab! Retsepti kogustega saab 24 cm diameetriga koogivorm triiki täis ja valmib mõnusalt kõrge juustukook. Siiski sel juhul soovitan igaks juhuks vooderdada koogivormi tordikile või küpsetuspaberiga, mis vormist natuke kõrgem.

 

Sidrunikreemi-vaarika juustukook

24-26 cm koogivorm

 

Põhi

200 g Digestive küpsiseid

80 g võid

 

Sidrunikreem

400 g toorjuustu

3 dl vahukoort

50 g suhkrut

Sidrunivõie

2 sidruni mahl + 1 sidruni koor

2 muna

6 sl suhkrut

4 želatiinilehte

 

Vaarikakreem

Ca 400 g vaarikaid

75 g suhkrut

3 dl vahukoort

400 g toorjuustu

6 želatiinilehte

75 g suhkrut

1 tl vanillsuhkrut

 

Kaunistamiseks – vahukoort, vaarikaid

 

Sulata või, purusta küpsised ja sega omavahel kokku. Suru lahtikäiva koogivormi põhja. Pane põhi külmkappi. Kui soovid koogile ilusat siledat äärt, siis vooderda vormi siseküljed küpsetuspaberi või tordikilega.

Tõsta toorjuustud toatemperatuurile.

Vaarikatäidise jaoks sega vaarikad 2 sl vee ja 75 g suhkruga (suhkru kogust timmi vastavalt oma maitsele, aga üldiselt võiks vaarikatarretis olla hapukas), kuumuta peaaegu keemiseni. Pane želatiinilehed külma vette likku ja seejärel sega kuumade vaarikatega. Jäta jahtuma.

Valmista sidrunivõie. Pane želatiinilehed külma vette likku. Sega kuumakindlas kausis munad, 6 sl suhkrut ja sidrunimahl ning -koor. Tõsta kauss kuuma vee kohale, nii et kausi põhi veega kokku ei puutuks. Kuumuta keskmisel kuumusel, vispliga pidevalt munasegu kloppides, kuni segu pakseneb (seda on hästi tunda, kui visplit juba raskem liigutada).  Tõsta pott tulelt ja sega sisse želatiinilehed.

Suuremas kausis vahusta sidrunikreemi jaoks vahukoor, 50 g suhkrut ja toorjuust üsna tugevaks kreemiks (tuleb tabada täpselt see hetk, mil kreem hakkab tasapisi tugevnema ja vormi hoidma, sest vahukoor hakkab vahtu minema). Jätkates madalal kiirusel vahustamist (või kasuta visplit) kalla juurde sidrunivõie. Kalla saadud segu koogivormi ja pane külmkappi.

Nüüd vahusta vahukoor, toorjuust ja 75 g suhkrut taaskord üsna tugevaks kreemiks. Jätkates vahustamist nirista juurde leige vaarikatarretis. Kalla saadud kreem koogivormi sidrunikreemile ja sega lusikaga õrnalt läbi, et moodustuks ilus muster. Pane kook külmkappi üleöö. Enne serveerimist kaunista vastavalt soovile.

Share Button
2 Comments