Kommid metspähklitega

Kuidagi enesegi jaoks märkamatult on minu peamiseks töövahendiks köögis saanud šokolaad – kui vaatate näiteks mu torte, siis enamikul on kasvõi mingi šokolaadikaunistus – olgu see siis tordi “krae”, mõni kruss, trühvel, number, šokolaadiplaat või liblikas. See kindlasti ei ole olnud sihipärane tegevus. Lihtsalt, minu jaoks on šokolaad loogiline toiduaine. Jah, justnimelt loogiline, käitudes täpselt nii, nagu see õpikute järgi peakski käituma – hangudes kindlatel tingimustel, sulades kindlatel tingimustel ja rikki minnes väga paljude kindlate tingimuste mitte täitmisel. Täielik pedandi unistus – kui käitud õpiku järgi, siis kõik toimib.

 

Nougat kommid

 

Kunagi sai blogisse kirja pandud ka Šokolaadi ABC, et julgustada ka teisi inimesi šokolaadiga mängima. Minu suurimaks heameeleks on seda lehte vaadatud üle 6000 korra ja loodetavasti on sealt vajalikku infot leitud. Olen juba mingi aeg mõelnud sinna juurde kirjutada üht nippi (tegelikult vajab see üsna palju täiendamist, sest aina õpin uusi asju)..

Nimelt, teadupärast sulatatud šokolaad ei hangu toatemperatuuril ja kui panete selle hangumiseks külmkappi, siis taas toatemperatuurile tõstes sulab see paari minutiga üles. Seetõttu peab šokolaadi sulatamisel tempereerima – sisuliselt see protsess lõhub šokolaadi struktuuri, misjärel hangudes tekib šokolaadile uus püsiv struktuur (täpsemalt loe Šokolaadi ABC lehelt). Küll aga avastasin ühel päeval juhuslikult, et Kalevi Küpsetusšokolaad, mis muidu absoluutselt ei kõlba kasutada, hangub toatemperatuuril! Kuna see šokolaad on oma olemuselt pehme ja jääb hangudes tuhm, siis kasutasin ühel heal päeval 50/50 Bitterit ja Kalevi Küpsetusšokolaadi ning hämmastaval kombel asi toimis. Loomulikult ei olnud tulemus pooltki nii ilus kui tempereerides, aga laisal päeval ajab asja kenasti ära 🙂

 

Nougat kommid

 

Need kommid on näiteks tehtud tempereerimata ja kõik arvasid, et ostsin need poest 😀 (okei, selles on süüdi pigem šokolaadi mustrikile, mida kaunistamisel kasutasin). Mis on üsna hämmastav, sest ma arvasin, et kõik juba harjunud sellega, et ma enda tehtud komme ning trühvleid aina pakun..

 

Trühvlid metspähklitega

 

150 g Bitteri šokolaadi

150 g Kalevi küpsetusšokolaadi

100 g piimašokolaadi

50 g Nougat tahvel*

50 g vahukoort

Ca 100 g röstitud metspähkleid

Noaotsatäis soolahelbeid

 

Pane Bitter ja küpsetusšokolaad väikesesse potti, tõsta see vesivannile ja kuumuta pidevalt segades, kuni šokolaadid sulanud. Kata šokolaadiga silikoonvormide või nt hõbedaste alumiiniumvormide sisu (st põhi ja ääred). Jäta need seisma.

Tükelda Nougat ja piimašokolaad ning pane need vahukoorega koos väikesesse potti. Kuumuta tasasel tulel, spaatliga pidevalt segades, kuni saad ühtlase massi. Tõsta tulelt, puista peale hästi natuke soolahelbeid ja jäta jahtuma. Oota 10-15 minutit.

Nüüd peaks olema šokolaad vormides parasjagu hangunud ja täidis jahtunud. Pane iga vormi sisse teelusikaga täidist ja 1 metspähkel. Peale kalla taas šokolaad ja kaunista vastavalt soovile. Jäta seisma, kuni šokolaad täiesti hangunud. Mul kulus selleks 22 kraadises korteris ca 15-20 minutit. Loomulikult võid kommid ka külmkappi hanguma panna, aga otseselt vajadust selle järele ei ole (kui kasutad silikoonvormi, siis on hea komme natuke jahutada enne vormist välja võtmist, sest siis jäävad need suurema tõenäosusega terveks).

* Mina ostan neid Prismast.

 

Nougat kommid

Share Button
2 Comments