Apelsini-pistaatsia tort

Minu kallis abikaasa, kes muide on viimastel nädalatel komandeeringutes olnud, hakkas ühel heal õhtul jonnima, et tema pole enam nii ammu mu küpsetisi saanud: “Isegi nelja viimase blogipostituse sisu pole saanud maitsta”. Rääkimata siis veel tortidest, mida ma kipun rohkem tegema sõpradele-tuttavatele. Kuigi ma näen siinkohal süüdlasena teda, kes ta kodust ära on olnud, halastasin siiski ja tegin talle selle kauaoodatud isikliku tordi!

 

DSC05316

Õnneks oli ta oma tordikese üle nii õnnelik, et viis selle tööle, kolleegide ees eputamiseks, või nii. Mina olen igati rahul, et sellega säästis ta mind tordi söömisest. Eks ma olen jätkuvalt “suveks saledaks” kampaania lainel.. ja minulegi ootamatult jõuab minu suvi juba aprillis kohale 😉 Samas, ühtegi oma küpsetist ma maitsmata ei jäta. Sellestki tordist võtsin oma rammusa degustatsiooni-ampsu. Kellele vähegi meeldivad pähklitordid, siis see tort on teile ideaalne – magus, tuntava pistaatsimaitsega ning rammus! Mina, marjasõltlasena, teeksin järgmine kord lisaks väikese vaarikatarretise kihi vahele. Kuigi, mind teades, ma teeks ju iga tordi vahele vaarikatarretise kihi.. 🙂

 

DSC05313

Tordi retsepti idee sain suurepärasest küpsetusblogist Sugarhero. Muide, selle blogi autor on välja andnud ka raamatu, mis on eesti keelde tõlgitud, “Magus kommiraamat”, E. LaBau. Minulgi seisab see juba paar aastat raamaturiiulil ja leiab teinekord kasutust.

 

DSC05321

 

Apelsini-pistaatsia tort

18 cm diameetriga vorm

 

2 muna

150 g suhkrut

1 tl vanillsuhkrut

0,5 apelsinikoort

100 g jahu

100 g mandlijahu

1 tl soodat

1 tl küpsetuspulbrit

80 g võid

100 g hapukoort

Peotäis hakitud pistaatsia pähkleid

Noaotsaga soola

 

Immutamiseks

0,5 apelsinimahl

3 sl Cointreau’d

0,25 sidrunimahl

0,5 pakki RUF apelsinisuhkrut

 

Apelsini-pistaatsia kreem

0,5 apelsini mahl ja koor

0,5 sidrunimahl

0,5 pakki RUF apelsinisuhkrut

2 muna

2 sl suhkrut

2 želatiinilehte

2 tl pistaatsiapähklikreemi

150 g Mascarpone kreemi

2 dl vahukoort

 

Kate

250 g Mascarpone toorjuustu

2 dl vahukoort

0,25 sidruni mahla

1 sl suhkrut

 

Kaunistus vastavalt soovile – pistaatsiapähklid, apelsinikoor vms.

Alusta taina valmistamisest. Kuumuta ahi 180 kraadini. Pane valmis küpsetuspaberiga vooderdatud küpsetusvorm. Sega kausis kokku kuivained – jahu, mandlijahu, sool, vanillsuhkur, sooda ja küpsetuspulber.

Hõõru toasoe või ja suhkur heledaks vahuks. Lisa ükshaaval hulka munad ning seejärel hapukoor ja riivitud apelsinikoor. Nüüd lisa tainale pool kuivainetest, sega läbi, lisa ülejäänud kuivained. Viimasena sega hulka hakitud pistaatsipähklid. Kalla tainas küpsetusvormi ja küpseta ca 45-50 minutit. Jahtunud põhi lõika pooleks.

Vahepeal valmista immutamiseks segu – pane potti cointreau, apelsini- ja sidrunimahl ning apelsinisuhkur. Aja keema ning tõsta jahtuma.

Kreemi jaoks pane munad suhkru, sidrunimahla, apelsinikoore, -suhkru ja -mahlaga kaussi. Eraldi kaussi kalla külm vesi ja pane sinna želatiinilehed. Tõsta munade ja apelsiniga  kauss vesivannile ja kuumuta pidevalt vispliga segades, kuni segu on paksenenud. Tõsta vesivannilt ära ja sega kohe hulga želatiinilehed ning seejärel pistaatsiapähklikreem. Lase kreemil hetk jahtuda. Selle hetke ajal vahusta vahukoor toorjuustuga tugevaks kreemiks. Sega vispliga kolmandik vahukoore-toorjuustukreemist apelsini-pistaatsia kreemi hulka. Seejärel sega ülejäänud kreem spaatliga ettevaatlikult juurde.

Nüüd pane tort kokku – aseta alusele tordipõhi (pane ümber tordirõngas!), immuta seda poole immutusvedelikuga, kalla peale pool kreemist. Nüüd pane peale teine tordipõhi ja sellele samuti immutusvedelik ja kreem. Aseta tort külma ca 1 tunniks.

Katte jaoks vahusta kõik koostisosad tugevaks kreemiks. Võta tort külmast, eemalda tordirõngas ja kata tort kattega. Kaunista vastavalt soovile!

 

DSC05334

Share Button
10 Comments