Feta-päikesekuivatatud tomati pirukas

Ma olin ilmselgelt nädalavahetusel täielikult pärmitaina lainel. Kui aus olla, siis ma olin üldiselt 100 % toidulainel. Üllatus-üllatus. Mul küll seekord läks toidu söömise planeerimise osaga vähe nihu. Nimelt, tuletas pühapäeval mu kallis abikaasa mulle meelde, et ta läheb ju esmaspäeval kolmeks päevaks komandeeringusse. Ups. Vahel ma ikka mõtlen küll, et see pole normaalne, et teen sööki söögi tegemise pärast ja absoluutselt ei muretse, kes selle küll ära sööb. Üldjuhul küll seetõttu, et mu abikaasa sööb kõik edukalt ära. Või sõbrad. Või kolleegid. Aga ikkagi. Väike planeerimine ei teeks paha.

Õnneks sain pärmitainast küpsetised taas küla peale laiali vedada (peaks mainima, et need osutusid väga populaarseteks), keeksi ülejäägid tõin tööle (õigupoolest enamik keeksist, sest me ise seda ei söönudki väga) ja…. nüüd siis veel on tort, mis ootab söömist 🙂

 

DSC05028

Üks hea inimene ütles, et see on nagu Vene muinasjutust… ja nii ongi! Paneks mulle veel pearäti pähe…

 

Pärmitaina tegemisel kasutasin oma ema retsepti, mida ta borši ja lihapirukate postituses lahkelt jagas. Eks ma suurem osa elust just tema retsepti kasutanud ja sellega õnnestuvad küpsetised väga mõnusalt pehmed. Jahuna kasutasin mahedat tumedat spelta püüli, lohutades end sellega, et nii on tervislikum. Võib-olla oli asi retseptis, võib-olla minus, võib-olla jahus, aga pirukas sai seekord e-r-i-t-i pehme!

Idee piruka “disainiks” sain FBst, aga ei leia enam seda pilti, kust idee tuli.. Tüüpiline.

 

Feta-päikesekuivatatud tomati pirukas

 

500 ml piima*

30 g pärmi

50 g suhkrut

150 g sulatatud võid

0,5 tl soola

ca 3 klaasi jahu

1 muna

 

Täidis

150 g päikesekuivatatud tomateid

200 g sinki

100 g feta juustu

50 g riivitud juustu

 

Määrimiseks – 1 munakollane, 30 g võid

 

* Antud kogusest saab poole rohkem tainast, kui piruka jaoks vaja – ma lihtsalt ise ei tee kunagi väiksemaid koguseid pärmitainast, sest see on ebamugavalt väike kogus. Parem teen rohkem ja ülejäägist teen mõned väikesed saiakesed.

Soojenda piim käesoojaks. Kalla pool piimast tassi ja murenda hulka pärm ning puista juurde natuke suhkrut. Ülejäänud piima hulka lisa 150 g sulatatud võid, 30-50 g suhkrut, sool ning 2 klaasi jahu. Kalla peale kergitatud pärm ja sega ettevaatlikult läbi. Lisa 1 muna ja sõtku tainast, lisades vähehaaval jahu kuni tainas lööb käte ja kausi küljest lahti. Kata rätikuga ja hoia soojas kohas 45-60 min. Nüüd sõtku tainast ja jäta see veel kord kerkima 45-60 min. Sel ajal valmista ette täidise koostisosad – haki päikesekuivatatud tomatid ja sink, riivi juust. Samuti määri pirukavorm võiga.

Eelkuumuta ahi 200 kraadini.

Tõsta pool tainast kergelt jahusele lauale ja lõika sellest pisikesed pallikesed. Rulli pallikesed ükshaaval lahti, määri fetaga, puista keskele tomatid, sink ja juust.

 

DSC05010

 

Tõsta ääred kokku, kusjuures mitte kohakuti – jäta üks äär teisest paar millimeetrit allapoole.

 

DSC05014

 

Nüüd tõsta nurgad hoolikalt kokku.

 

DSC05017

 

Aseta valmis “lehekesed” pirukavormi kõrvuti, kahes reas. Keskele tee südamik – rulli natuke suurem pallike lahti, pane peale täidis ja tõsta ääred keskele kokku. Aseta vormi keskele.

 

DSC05018

 

Määri pirukas pealt munakollasega, tee kahvliga südamikku augud ja küpseta kuni kuldse värvuseni (20-25 minutit). Valmis pirukas pintselda sulavõiga ja kata rätikuga. Lase jahtuda.

Share Button
4 Comments