Lõhe tartar avokaadoga

Kas te täheldasite, et aastavahetuse puhul kirjutasid nii paljud blogijad nõnda toredaid postitusi ja põnevaid retsepte? Lausa lust oli lugeda!

Muidu olen näiteks viimasel ajal tähele pand, et ma ei loegi enam paljusid toidublogisid, kes mind aastaid tagasi kokkama motiveerisid. Pigem külastan neid ainult siis, kui postitatud retsept tundub põnev, sest ülejäänud jutt on kuidagi…. emotsioonitu? Kui sedagi. Siinkohal tekib õigustatud küsimus, mida siis peaks toidublogidest veel otsima kui mitte toidu retsepte? Nomaeitea, ma olen alati midagi enamat oodanud. Samas usun, et nii mõnigi pahaaimamatu külastaja satub segadusse, kui jõuab siia blogisse, sest retseptideni annab ikka teinekord kerida.. 🙂

Naljakal kombel on hoopis meie seltskonnablogijannad retsepte jagama hakanud ja seetõttu ma ei tunne end enam üldse nii originaalsena, olles vähemuses oma pika-pika mula + retseptidega. Jama lugu. Tegelikult eks see asjade loomulik käik ole, sest seltskonnablobijannad Eestis = titemammad (nooo mitte päris alati, aga väga tihti) ja ikka on aega kodus süüa teha, pluss mingi hetk on lapsed piisavalt suureks saanud, et vajavad päris toiduga toitmist ja nii see läheb…

Küll on hea ikka kurta, eks? Tegelikult olen ise märkamatult lihtsalt aina enam üle läinud särtsakate välismaisete blogijate jälgimisele, kellest särab rõõmsameelsust, kirge ja elavat fantaasiat (ei saa ka salata, et eelistan meelelahutuslikku ja naerma ajavat juttu). Olgugi, et nende fantaasia on teinekord nõnda lennukas, et retsept ajab ihukarvad püsti.

Kas ma olin nüüd jälle liiga konkreetne?

 

DSC04669 Eelroog – tartar

Kui nüüd rääkida aastavahetuse tähistamisest, siis meie jaoks on see perekondlik üritus. Istume perega koos, jagame kingitusi (mina sain endale autosse kaamera, nii et varsti hakkan pidama liiklusblogi!*), sööme rohkelt ja pärast südaööd, olles ära kuulanud presidendi kõne, suundume mere äärde – vaatame ilutulestikku ja eks endalgi on paar raketti tavaliselt olemas.

 

*Ma olen see inimene, kellel kogu aeg juhtub igasugu asju liikluses. Teinekord veiderdan ise natuke, sest olen ju naine. Aga eriti palju juhtun ma igasugu liikluseeskirjade rikkumist nägema. Vähemalt kord nädalas jutustan abikaasale taas õhinal mõnd lugu elust enesest. Viimati näiteks tagurdas otse minu ees üks auto teisele täiega sisse… ja sõitis minema. See ei olnud ka selline olukord, et “ehk ta ei saanud aru, et teisele sisse sõitis”. Eks ma siis ootasin nii 10 minutit, et ehk ta tuleb tagasi, aga ei tulnud ja jätsin siis autoomanikule kojamehe vahele kirja, õnneks jõudsin auto numbri meelde jätta.

DSC04681Tubli abikaasa korjas ja praadis

 

Meie aastavahetuse laua kohustuslik osa on ikka alati kalamari, lõhe, sült ja kartulisalat. Muu on läbirääkimiste küsimus. Tänavu tahtsin mina teha lõhe tartar’i ja tegemist ootasid ka kammkarbid, mis olid abikaasa poolt Norrast korjatud. Isa ostis pearoaks lõhe ja tuura ning pearoaks sai suitsukala (õigupoolest olid meil kõhud nii täis, et lõhe jäigi õhtul maitsmata). Niisiis oli meil väga mereannirohke aastavahetus.

Magustoiduks tegi ema meie kõigi lemmiku ehk meetordi. Mina meisterdasin ka kahed trühvlid 🙂

 

DSC04670

Tartar’i tahtsin ma kangesti teha, sest see kuulub vaieldamatult mu lemmikute roogade sekka. Kui restorani menüüs on tartar olemas, siis tellin seda alati eelroaks. Sisuliselt on tegemist toore kalaga, mida hakitakse väga peenelt, maitsestatakse soola-pipraga ja soovi korral maitserohelisega ning serveeritakse kohe. Seekord tegin juurde kurgi-avokaadosalati, mis kala kõrvale oivaliselt sobib.

Tartar’i edu saladuseks on võimalikult värske kala! Kui ma ise serveerin toorest kala, siis ostan selle alati kas Peetri lõheärist või Pepekalast (mitte, et see nüüd kohustuslik oleks.. lihtsalt soovitan mitte osta supermarketi kala).

 

DSC04665Mida küll see pokaal seal teeb.. tühjana..

 

Lõhe tartar avokaadoga

6 -8 tk

600-700 g lõhefileed

Tilli, soola, pipart

4-5 suuremat küpset avokaadot

Peotäis rohelist sibulat

1 suur kurk

0,5 sidruni mahl

Soola-pipart

 

Haki lõhe väga peenelt, maitsesta soola, pipra ja hakitud tilliga. Jäta ootele.

Haki kurk väga peenelt. Purusta avokaadod, sega kurgiga ja hakitud rohelise sibulaga. Maitsesta soola, pipra ja sidrunimahlaga.

Kasuta võimalusel väikest ümmargust põhjatut vormi ja aseta see taldrikule. Pane põhja 3-4 sl avokaadosegu, suru tasaseks. Peale 3-4 sl lõhe. Võta vorm ümbert ära ja kaunista tartar’i maitserohelisega.

 

DSC04677

Share Button
4 Comments