Kõrvitsatrühvlid

Kuna kõik head asjad peavad ikka samal ajal olema, siis eile oli Tigus 5 käiguline degusteerimise õhtu, mida ma ei saanud mitte külastada. Tigu on kindlasti üks kohtadest, kuhu ma olen alati väga tahtnud minna, aga mingitel seletamatutel põhjustel ei ole jõudnud. Ma jälgin ammusest ajast ka nende blogi, mis on mõnusalt silmaringi laiendav ja samas regulaarsed menüü ülevaated ajavad kõhu tühjaks 🙂 See on lihtsalt seletatav, sest üldiselt igasugused mereannid on minu esimene valik menüüst ja Tigu menüü on selles osas väga eeskujulik. Mida siis degusteerimisel pakuti?

 

3 austrit

Tuunikala tartar koriandri, mündi ja laimiga

3 brändis flambeeritud kammkarpi

Tšilli ja küüslauguga praetud krevetid

Beebi-kaheksajalad vürtsikas tomatikastmes

Mina ei saa sellist menüüd vaadates küll rahulikuks jääda.

 

DSC04060

 

Kuidas siis Tigu toit oli? OHHHHH! Sõime ja mõmisesime. Kõik oli nii maitsev ja nii värske ja nii hästi maitsestatud. Ühesõnaga loodame, et saab teinekordki degusteerima minna 🙂

 

DSC04046

 

Nüüd, kus Halloween on läbi, võin ka mina lõpuks kõrvitsapostitusi tegema hakata (olen jätkuvalt rebel tsikk). Ostsin tegelikult eelmisel nädalal juba pisikese kõrvitsa, mille ära röstisin ja nüüd topin kõrvitsapüreed iga magustoidu sisse. Mmm.. Kuidas kõrvitsat röstida? Lõigata kõrvits pooleks, eemaldada seemned, panna poolikud sügavale ahjuplaadile lõigatud osa allpool ja küpsetada 200-kraadises ahjus ca 1 h. Kuna kõrvits on mahlakas, siis pärast uputab tõenäoliselt kogu ahi kõrvitsamahlast. Valmis kõrvitsapoolikutest eemaldada lusikaga seest viljaliha ja jätta peenele sõelale (kui pole peent sõela, siis panna sõela sisse ka marli) paariks tunniks nõrguma. Pärast püreestada. Ütleme nii, et kõrvitsa röstimisel on kadu üsna suur – alloleval pildil olevast kõrvitsast, mis oli nõks üle 4 kilo, sain pisikese karbitäie püreed 😀

 

DSC03986

 

Mida siis teha sellest püreest? Noooo mina tegin trühvleid… ja juustukooki… ja täna teen veel kreembrüleed 🙂 Ei ole just kõige tavapärasem kõrvitsapüree kasutus vast. Aga kes on öelnud, et ma tavapäraselt käitun? Kasvõi kunagi?

 

DSC04048

 

Trühvlid on täiesti super. Ei ütlekski, et kõrvitsapüreega tehtud.

 

Kõrvitsatrühvlid

25 tk

 

100 g kõrvitsaseemneid

75 g kõrvitsapüreed (3 sl)

100 g valget šokolaadi

100 g Mascarpone toorjuustu, toatemperatuuril

50 g piparkooke

200 g tumedat šokolaadi

 

Kaunistamiseks – nonparelle

 

Haki/jahvata võimalikult peenelt kõrvitsaseemned ja purusta piparkoogid. Sulata vesivannil valge šokolaad. Tõsta šokolaad tulelt ja sega sisse piparkoogid. Seejärel sega hoolikalt juurde mascarpone. Viimasena lisa kõrvitsaseemned ja -püree. Pane saadud mass külmikusse tahenema, ca 30 minutiks. Vormi massist väikesed pallikesed ja pane need tagasi külmikusse, võid ka sügavkülma panna.

Tempereeri šokolaad. Kui pole kindel, kuidas seda teha, siis loe läbi mu šokolaadi ABC. Kasta pallikesi šokolaadi sisse ja jäta alusele tahenema, puista peale nonparellid. Vahepeal soojenda šokolaadi natuke, sest “töötemperatuur” peaks püsima 30-32 kraadi. Kui oled šokolaadi hästi tempereerinud, siis see taheneb ka toatemperatuuril. Kui mitte, siis tõsta trühvlid külmikusse tahenema. Valmis trühvleid säilita õhukindlas karbis, külmkapis.

 

DSC04038

Share Button
6 Comments