Astelpaju-kookose tort

Tundub, et olen taas vaikselt tordilainele sattumas. Arusaadav ka, sest bikiinivormi pole enam vaja hoida. Kuigi olgem ausad, see jäigi sel aastal saavutamata. Tegelikult on siin lihtsalt natuke tellitud torte ja tordi kallal nokitsemise võimalusest ma ju ometi ära ei ütle. Õigupoolest, tavaliselt pigem ütlen. Mainin siis veelkord, et tellimustöid teen vaid sõpradele-tuttavatele 🙂

DSC03206
Üks pisike tellimus, sisuks biskviit, vaarikad, kohupiima-toorjuustu-laimikreem.

Möödunud nädalast on mul jäänud õhtu rippuma kaks hämmastavat momenti/küsimust.

Esiteks, kuidas on võimalik, et mõne inimese kassid põgenevad regulaarselt kodust ja jõuavad paar korda aastas varjupaika? Ja on sealjuures juba aastaid linnatänavatel ellu jäänud ja ikka sama perenaise juurde tagasi toodud.

Teiseks, kuidas on võimalik, et täiskasvanud meesterahvas oma kolmekümnendates blokeerib LinkedIn’is naisterahva konto? Sealjuures seda naisterahvast põhimõtteliselt tundmata. Mis peab ühe inimese peas üldse toimuma, et ta vaevab end selliste triviaalsete probleemidega ja viitsib üles otsida, kus saab inimest LinkedIn’is blokeerida?

DSC03204

Samas, mis ma oma pead ikka vaevan, eks. Palju lõbusam on mõelda, et tänu sarnasele tordile sai vähemalt üks inimene teada, et ananassil on lilled 😀 (Kommentaar välismaisest blogis…”omg I didn’t even know that pineapple has flowers!”). Tort ise nõuab natuke nokitsemist, aga sisuliselt ei midagi keerulist!

DSC03200

Inspiratsiooniallikas: The Moonblush Baker.

Astelpaju-kookose tort (gluteenivaba)

18 cm koogivorm

Mandlibiskviit

2 muna

3 sl suhkrut

2 sl tärklist

1 tl küpsetuspulbrit

100 g mandlijahu

2 sl sulavõid

Astelpajuvõie

 

1 dl astelpaju püreed

2 muna

120 g suhkrut

150 g võid

Mandliküpsis

100 g mandlijahu

60 g tuhksuhkrut

45 g munavalgeid

15 g suhkrut

Kookoskreem

1 purk kookospiima (külmkapist)

600 g kohupiima

200 g Mascarpone

150 g pruuni suhkrut

2 laimi mahl

Kaunistuseks 100-200 g kookoshelbeid

Ananassililled

 

1 väiksem ananass

1 dl suhkrusiirupit*

DSC03192

Eelkuumuta ahi 180 kraadini.

Vahusta munad suhkruga tugevaks vahuks. Sega omavahel jahu, küpsetuspulber ja mandlijahu ning sega need ettevaatlikult munavahu hulka. Viimasena lisa sulavõi. Kalla tainas 18 cm diameetriga küpsetuspaberiga kaetud vormi ja küpseta ca 30 minutit (vajadusel kata vahepeal fooliumiga).

Mandliküpsise jaoks võta küpsetuspaberileht ja joonista sellele üks 16 cm diameetriga ring. Vahusta munavalgeid, kuni moodustub pehme vaht. Jätka vahustamist ja lisa kahes osas juurde suhkur. Jätka vahustamist kuni munavalge teravate tippudeni. Sõelu juurde mandlijahu ja tuhksuhkur. Sega tainas spaatliga õrnalt kokku ning pane küpsetuspaberile joonistatud ringi sisse. Jäta 30 minutiks seisma.

Valmista astelpajuvõie. Selleks kuumuta paksupõhjalises potis, vaiksel tulel astelpaju püree (purustatud ja läbi sõela surutud marjad) munad, või ja suhkur, samal ajal vispliga segades. Kui segu on paksenenud, tõsta see tulelt ja jäta jahtuma.

Kui biskviit on ahjust väljas, siis alanda ahju temperatuuri 150 kraadini. Küpseta mandliküpsist ahjus ca 30 minutit.

Sega kokku kreemi koostisosad – esialgu kohupiim, toorjuustu, laimimahla ja suhkruga. Korja kookospiima purgist pealt ära pealmine vahune koorekiht ja vahusta seda koos ülejäänud koostisosadega. Purgi põhja jäänud vesi pane kõrvale, immutamiseks. Jäta paar supilusikatäit kreemi külmkappi (sellega saab hommikul lilli tordi külge kinnitada).

Pane tort kokku. Lõika biskviit pooleks, pane üks pool serveerimisalusele (immuta kergelt kookospiimaga), peale astelpajuvõie, seejärel kreemikiht. Järgmisena mandliküpsis, astelpajuvõie, kreem, biskviit (immutatud), õrn kiht võiet ja viimasena kata tort kreemiga nii pealt kui ka külgedelt. Kaunista kookosega ja jäta külmkappi üleöö tahenema.

Viimasena valmista ananassililled. Puhasta ananass ja lõika võimalikult õhukesed (2-3 mm) viilud. Kuivata viilud majapidamispaberiga ja pintselda mõlemalt poolt suhkrusiirupiga. Pane ananass restile ning 120 kraadisesse ahju (alla kindlasti plaat, et ahju mitte määrida). Kuivata ühelt poolt ca 1 h, keera ringi ja kuivata teiselt poole veel 20-30 minutit. Võta ahjust välja ja pane muffinivormidesse, et anda lilledele loomulikku kuju. Pane lilled tagasi ahju, lülita ahi kohe välja ja jäta lilled üleöö ahju kuivama. Hommikul kaunista nendega tort.

*Lihtsa suhkrusiirupi saab kui segada kokku 1 dl vett ja 100 g suhkrut ja keeta neid tasasel tulel siirupiks.

DSC03181

Share Button
2 Comments