Kodune jogurt

Ma pole varem kunagi mõelnud sellele, et võiks teha kodus jogurtit. Kui aga katsetasin siin natuke multikeetjat, siis sellega oli kaasas jogurti retsept, mis näis nõnda lihtne, et suundusin internetiavarustesse koduse jogurti tegemist uurima. Ja selgus, et see ongi nõnda lihtne! Miks siis mitte ise kodus jogurtit teha? Seda enam, et praegusel marjaajal on eriti ahvatlevaks magustoiduks marjad värske koduse jogurtiga.

DSC02222

Tõeliselt absurdne osa on ainult see, et poepiimas pole tänapäeval enam piisavalt piimhappe baktereid, et see käärima läheks. Seetõttu peab lisama piimale paar lusikatäit bakterirohket naturaalset jogurtit (või rjaženkat või Actimeli). See on ikka uskumatu, et tänapäeval piim roiskub ega hapne. Ei saagi enam teha vanast piimast pannkooke ning roiskunud piima ära kallates peab nina väga kõvasti kinni hoidma.. Õnneks teevad jogurti bakterid oma töö ja jogurtit tehes ei tasu roiskumist karta. Tulemus hoopis mõnusalt siidjas ja mahe. Kui soovid eriti siidjat tulemust, võid 2 dl piima asendada retseptis 2 dl vahukoorega.

DSC02226

Kodune jogurt

1 l piima

3 sl naturaalset maitsestamata jogurtit (toatemperatuuril)

1 sl suhkrut (ei ole kohustuslik)

Kuumuta piima ja suhkrut potis kuni piima temperatuur on 50 kraadi. Tõsta kohe tulelt, lisa jogurt ja sega hoolikalt läbi. Kalla väiksematesse kaanega kaussidesse või purkidesse. Jäta sooja kohta 10-12 tunniks (praegusel soojal ajal on see osa eriti lihtne). Ära vahepeal purke loksuta ega sega nende sisu.

Kui soovid jogurti tegemise traditsiooni jätkata, siis ära jogurtisse suhkrut esialgu pane. Valminud jogurtist pane 3 sl kõrvale (suletud karpi, külmkappi) ja kasuta seda järgmise jogurti juuretisena! Ülejäänud osale lisa soovi korral suhkrut.

DSC02216

 

Share Button
2 Comments