Cannelé koogikesed

Täna on 9. juuli ja mina teen oma 7. postitust sel kuul. Kusjuures 5. magustoidu postitust. Just saying.. Keegi, palun, peatage mind!

DSC01907

Cannele’d kuuluvad minu jaoks nende küpsetiste sekka, mida ma olen väga pikaaegselt tahtnud teha, aga kuidagi ei jõua selleni. Eesti toidublogidest käis suurem Cannele-laine üle vast 3-4 aastat tagasi ja kuna ma blogisid umbes nii kaua jälginud, siis võite aimata, kui kaua mul see tegemine on plaanis olnud.  Teate küll (või normaalsed inimesed ei tea?) seda tunnet, kui olete internetiavarustes tunde lugenud mingi toidu valmistamise teooriat, uurides kuidas ja mida teha, milline on ikka parim retsept (teadupärast on nii kuulsatel magustoitudel tihti igal inimesel “oma kõige õigem” retsept), ostnud juba valmis kõik vajaliku varustuse, aga mida ei toimu on praktika. Jah, ma ostsin isegi Cannele vormid ära eelmisel aastal! Vormid ostsin Apelsini kauplusest ja sain ühtlasi sealsetele müüjatele selgitada, milleks neid kasutatakse.

DSC01910

Nüüd ma siis võtsin end käsile ja… mmmm… miks ma nii kaua venitasin sellega? Cannele’d on seest pehmed, natuke nagu nätsked-suussulavad kohupiimapontšikud ja väljast on õhuke krõbe karamellikiht! Laualt haihtusid need küll väga kiiresti..

DSC01914

Vähemalt oli tore tõdeda, et nii pika teoreetilise ettevalmistuse põhjal valmisid kohe esimesel katsel õiged Cannele’d. Ainuke hämmastav asi oli see, et üks koogike kõrbes täiesti ära ja kaks tükki jäid põhjast täiesti valged. Magic. Ei teagi, kas ahi veiderdab või või.. Igal juhul, parim teoreetiline kokkuvõte eesti keeles on kindlasti Nami-Nami foorumis, kust viidatakse edasi järgmistele kasulikele allikatele ning lugeda saab paljude kogemusi ja näpunäiteid! Ka retsepti võtsin loomulikult Nami-Nami retseptikogust! Ainukese erinevusega, et rummi panin, minule omaselt, törts rohkem kui vaja.

Cannelé koogikesed

5 dl piima

25 g võid

125 g nisujahu

225 g suhkrut

2 muna

2 munakollast

2 tl Bourboni vanilliekstrakti või vanillsuhkrut

1 sl rummi

Klopi suures kausis suhkur, munad ja jahu ühtlaseks.
Kuumuta potis piim ja või keemiseni. Vala kuum piim peene joana munasegu hulka, segu hoolega segades. Lisa vanilje (kui kasutad suhkrut, siis kohe. Kui vaniljeekstrakti, siis jahtunud segule). Lase toatemperatuurini jahtuda, siis lisa rumm. Ei tasu karta, et tainas on liialt vedel – konsistentsilt on see üsna pannkoogitaina sarnane!
Kata kauss kaane või toidukilega ning pane vähemalt 24 tunniks külmkappi (tainas võib kuni 2 ööpäeva külmkapis seista).

 

Enne küpsetamist sega tainas uuesti läbi. Määri vormid hoolikalt võiga ja täida 3/4 ulatuses tainaga.
Küpseta 200-kraadise ahju keskosas 40-60 minutit, kuni koogikesed on pealt tumepruunid. Võta vormid ahjust välja ja kummuta koogikesed kuumalt vormist välja.

DSC01920

 

Share Button
4 Comments