Maroko lambasupp

Mõnusalt kuum ja tummine lambasupp keset algavat suvehooaega? Minu ema oleks esimene, kes arvaks ära, millest on selline valik ajendatud. Põhjus on tegelikult üsnagi loogiline – sügavkülma tühjendamine ehk ettevalmistused tõelise korilase suveks. Hämmastaval kombel ongi nüüd sügavkülmas alles ainult üks karp vaarikaid ja üks karp astelpalju.. Loomulikult lisaks mehe “SOS varustus” juhuks, kui mind kodus pole, ehk pelmeenid ja kalapulgad 😀

Mulle ei mahu pähe, kuidas on võimalik, et lambaliha retseptid on blogi kõige ebapopulaarsemad. Õigemini, natuke nagu mahub ka. Ise ma 90% oma elust ei söönud lambaliha, sest “see on villa maitsega”. Kuni ühel päeval õnnestus isal turult osta eriti värske ja eriti noore lamba karree ja see eriti suurepäraselt grillida.. Õnneks too hetk ei olnud mul peal klassikalist kodus esinevat jääralik-olgalikku “ei-taha-ja-ei-söö-ega-proovigi” tuju (kas teil ka vahel lööb täiskasvanuna välja puberteet, kui oma vanematega suhtlete?).. Seega.. mmm.. Nagu eile mäletan seda esimest korda, kui mulle lambaliha maitses.

Selle supiga oli mul ikka tõeline foodie hetk. Nimelt mõtlesin esmakordselt proovida Maroko köögi retsepti. Otsisin internetist sobiva allika, võtsin kätte paberi ja pastaka (jah, ma koostan vanu häid poenimekirju, paberil), hakkasin uurima, mida siis osta vaja on… sain nimekirja ainult varsselleri. Ülejäänu oli kõik kodus olemas. Natuke muigasin ka enda üle, kui palju asju saab üks inimene niiiiii tillukesse kööki ära mahutada. Ja mis ei mahu, seda hoian autos, haha.

DSC01372

Supp oli maitsev! Juba see aroom, mis täitis korteri, kui uhmerdasin maitseaineid… mmm… Vürtsid tasakaalustasid lambaliha maitset oivaliselt. Mina salvestasin selle retsepti igal juhul oma lemmikretseptide ajusoppi. Võetud on see siit. Ise muutsin niipalju, et ei praadinud lammast, vaid keetsin, sest mul olid sügavkülmas suured kondiga tükid.


Maroko lambasupp

900 g lambaliha

1 sibul

2 küüslauguküünt

2 porgandit

2 sellerivart

2 tl köömneid

2 tl koriandriseemneid

1 cm jupp ingverit

0,5 tl kaneeli

400 g tomatikonserv (tükid)

200 g rohelisi läätsi

Paar peotäit peterselli

Soola-pipart

Soovi korral – 1  veiseliha-puljongikuubik


Keeda liha soolvees pehmeks. Selleks kulub kuni paar tundi. Kui liha juba tunnike keenud, on parasjagu aeg alustada ülejäänud ettevalmistustega.

Haki ingver. Prae kuival pannil natukene köömneid ja koriandrit, kuni tuba täitub vürtsise aroomiga. Võid soovi korral juurde panna paar musta pipra tera. Pane vürtsid uhmrisse ja tambi peenemaks. Lisa juurde ingveritükid ja tambi veel. Viimasena lisa kaneel ja uhmerda kõik veel korra läbi.

Haki varsseller, küüslauk (peenelt), sibul ja porgand. Prae neid ca 5 minutit, kuni sibul muutub klaasjaks. Lisa maitseained ja prae veel paar minutit. Kalla juurde tomatikonserv ja paar kulbitäit leent, kata kaanega ja hauta pool tundi. Vahepeal kurna puljong. Kalla puljong ja panni sisu kokku. Kui sa ei taha väga rammusat ja lambamaitselist suppi, siis ära kogu leent ära kasuta, vaid lisa juurde hoopis veiselihapuljong. Lisa supile läätsed ja keeda kuni läätsed valmis, ca 30-45 min. Lõpus lisa tükeldatud lambaliha ja petersell.

DSC01380

Share Button
4 Comments