Küüslaugusupp ehk tšehhide imerohi

Kui ma oleksin häbelik ja muidu tubli tüdruk, siis teades, et mu vanemad ja vanaema satuvad vahel blogi lugema, kirjutaksin ma siia, et küüslaugusupi näol on tegemist parima külmarohuga maailmas (jah, parem kui kanapuljong). Kuna häbelikkus ei ole üks  minu voorustest, siis annan pidulikult teada, et lisaks külmetushaiguse rohule on tegemist tõelise hea pohmakaravimiga. Ei, mul ei ole pohmakat. Abikaasal ka mitte. Ma olen lihtsalt nostalgilises meeleolus ja mõtlesin meenutada vanu häid pohmakaaegu. Haha, tegelikult ikka Tšehhis veedetud aega, mil pea alati seda suppi sõin. Ei, mitte seepärast, et pidevalt purjus olin. Küll mul on täna kahemõtteline postitus. Tegelikult mulle maitseb see supp, sest on mõnusalt küüslaugune ja omal ajal oli see eriti hea söök kurgule pärast pikki ekskursioone ja igavest lobisemist. Vähemalt pärast seda ei tahtnud ükski turist minuga enam suhelda… 😀

Olen ka täheldanud, et eestikeelset materjali Tšehhi köögi kohta on häbiväärselt vähe ja kavatsen seda viga parandada. Küüslaugusupp on igati sobilik algus. Kuigi sellel on väga palju variatsioone, siis mulle meeldib ikka lisada supile kõike, mida sinna erinevate retseptide põhjal panna annab. Valmib antud supp ca 15 minutiga.

DSC00208

Tšehhi küüslaugusupp ehk česnečka

Kahele

7 küüslauguküünt

1 väike sibul

2 väikest kartulit

1 muna

1 veiselihapuljongi kuubik + ca 8 dl vett

0,25 tl majoraani

Peotäis peterselli

Sool-pipar

Soovi korral – paar peotäit krutoone ja parmesani

Haki sibul ja 5 küüslauguküünt, koori ja tükelda kartul. Prae pannil õlis sibul klaasjaks, lisa pannile küüslauk. Prae paar minutit, aga ära pruunista! Lisa pannile puljong ja kartulitükid, maitsesta soola, pipra ja majoraaniga. Keeda tasasel tulel kuni kartulid keevad pehmeks. Nüüd võid panni pliidilt tõsta ja lisada supile muna (eelnevalt kergelt läbisegatud). See muudab supi konsistentsi kõvasti, seega vahel jäetakse muna retseptist välja. Samas, vahel olen ka kartulita suppi saanud. Puista peale petersell ja järelejäänud 2 küüslauguküünt, purustatult. Serveerimisel puista supile krutoonid ja riivi peale juust. Juustu võib riivida ka siis, kui ei soovi krutoone.

DSC00207

Share Button
6 Comments