Maiustuste lainel!

Jätkan lihtsate jõulumaiustuste lainel, sest veel jõuab ise kinke meisterdada! Naljakal kombel valmisid need maiustused ühe meessoost sõbra abiga. Kui ma sõbra õhtuks (veinipudeliga, haha) külla kutsusin, siis ikka selleks, et saaks nokitsemisega paralleelselt ka lobiseda. 5-6 h köögis komme teha on küll tore, aga pika peale läheb lihtsalt natuke igavaks. Ja oh mu üllatust, kui selgus, et sõber tahab aidata 🙂 Eriti tore oli see, et tal õnnestus see suurepäraselt ja ei mingit virisemist õhtu jooksul. Pigem avastamisrõõm, et auto kallal saab ju samamoodi nokitseda. Võibolla see peen töö seetõttu nii hästi õnnestuski. Igal juhul, vein sai joodud ja maiustuste programm täidetud!

Esimene retsept on Šokolaadi Meistriklassi raamatust, ma küll vähendasin retseptis või kogust, sest maiustus jääb muidu õige rammus. Teine retsept võetus Magusast Kommiraamatust.

Kreeka pähkli maiustus

50 g võid

150 g tuhksuhkrut

50 g vedelat glükoosi

200 g jämedalt hakitud kreeka pähkleid

400 g tumedat šokolaadi

Kuumuta ahi 200 kraadini ja vooderda ahjuplaat silikoonmatiga. Sulata potis madalal kuumusel või, suhkur ja glükoos. Tõsta pott tulelt ja lisa sinna hakitud kreeka pähklid. Laota saadud segu silikoonmatile ja küpseta 8-10 minutit. Lase täielikult jahtuda ja siis murra maiustus suupärasteks tükideks. Kasta tükke sulatatud tumeda šokolaadi sisse (võib osad ka piimašokolaadiga katta), pane fooliumile ja jäta jahedasse kohta tahenema.

Kaunistamiseks võid kasutada näiteks hakitud pähkleid, šokolaadi või söödavate lilleõite segu.

Maapähklivõi kommid

300 – 400 g tumedat või piimašokolaadi

300 g maapähklivõid

80 g tuhksuhkrut

0,25 tl soola

2 Digestive küpsist

Kommide valmistamiseks läheb vaja kommivormi või ühekordseid kommivormikesi, kokku valmib ca 30 kommi.

Sulata šokolaad ja täida sellega kommivormide põhjad ja ääred (pane iga vormi sisse 1 tl šokolaadi ja pintsliga lükka seda külgedele). Pane vormid külmkappi ja valmista täidis. Selleks sega ühtlaseks massiks kokku tuhksuhkur, sool, maapähklivõi ja purustatud küpsised. Pane täidis kommivormidesse (kondiitripritsi, lusika või kilekoti abil) nii, et igas vormis jääks ca 3-4 mm ruumi šokolaadi jaoks. Vajaduse korral soojenda šokolaad uuesti vedelaks ja kata sellega kommid. Pane kommid külmkappi 15 – 30 minutiks.

Kommid säilivad toatemperatuuril õhukindlalt suletud nõus kuni 1 kuu!

20131221_111737
Kaunistamiseks kasutatud šokolaadi mustrikile.

Share Button