Piparkoogitainas

Patt oleks jõulude-eelsel ajal mitte kirjutada piparkookidest ja õpetada, kuidas valmib piparkoogitainas. Juba on FB leht täis piparkoogimajakeste pilte. Nokitsejatele tuleb siit soe soovitus – valmistage ka tainas ja glasuur ise! Saab tervislikum ja maitsvam (noo ei ole poekraamis ikka seda õiget vürtsi). Tainategu ei ole keeruline, kui te ei karda suhkrust karamelli sulatada. Tegelikult mina ise ikka natuke pelgan, aga mõõdukal kuumusel ja natuke pikemaajaliselt toimetades saab ka kena karamelli.

Piparkoogitegu ise on ikka üsnagi perekondlik üritus ja seetõttu üksi kauneid küpsiseid vormida on nagu… igav. Tegelikult minu esimesed mälestused köögis toimetamise kohta ongi seotud piparkookidega, mida emaga sai küpsetatud. Eks nii lastele loovust õpetataksegi. Mul küll pole last, kellele loovust õpetada, aga kaugeks tulevikuks peab ju ometi harjutama, haha.

Retsept on võetud Perenaine.ee-st. Väga sõnakuulelik ja hea tainas saab – mõnusalt vormitav ja piparkoogid igati etemad kui poekraam!

Piparkoogitainas

1 kg tainast

300 g suhkrut
150 ml keeva vett
150 g võid
450 g nisujahu
1 sl hapukoort
1 muna
1 tl äädikat
1 tl soodat
0,25 tl soola
4 – 5 tl piparkoogimaitseainet
VÕI

– 1/4 muskaatpähklit
– 0,5 tl nelki
– 0,5 tl vürtsi
– 0,5 tl pomerantsi – 0,5 tl jahvatatud pipart
– 3 tl kaneeli 

– 0,5 tl kardemoni

Glasuur
1/2 munavalget
1,5 dl tuhksuhkrut
1 tl sidrunimahla

 

Esimesena sulata suhkur ja pruunista see paksupõhjalises potis. Tasub ikka lasta kaunilt kuldpruuniks karamell, muidu jääb tainas liiga hele. Kalla kuuma karamelli sisse keev vesi. Ole ettevaatlik, sest karamellist tuleb suur veeauru pilv ja kuuma vett pritsib ka. Lisa kuumale karamellile piparkoogimaitseaine ja või. Tõsta pott jahtuma.

Tahtsin karamellistumisest pilti teha, kui suhkur tooni muutma hakkas, aga kuna protsess läks kiireks, siis pruuni karamellini pildistamiseni ei jõudnudki..

Leigele segule võid lisada äädika, hapukoore ja muna. Viimasena lisa jahu ja sooda. Sõtku tainas ühtlaseks, see peabki kleepivaks jääma, st ei pea ootama kuni tainas käte küljest lahti tuleb. Mässi tainas toidukilesse ja aseta külmkappi vähemalt 1 tunniks. Piparkoogitainas säilib üsna hästi külmkapis ja väga hästi sügavkülmas. Seega korraga võib teha lausa 2 kg jagu ja 1 kg sügavkülma panna!

Selline see tainas sai..
Piparkooke küpseta 190 kraadises ahjus ca 10 minutit.
Before..
After.
Kaunistamise jätan selleks päevaks, mil kellegagi koos saab küpsetada! Niiet head sõbrad – kutsun piparkooke küpsetama ja kaunistama!
Share Button