Koorene lõhesupp

Selleks aastaks on kalahooaeg meie peres läbi ja kuni kevadeni ostame kala poest. Kui valge kala valik üldjuhul poes kiita pole, siis lõhe ja forell seevastu on enamikus poodides olemas. Kahjuks peab tunnistama, et pahatihti on supermarketi kala kehvakene – parasjagu sellise kvaliteediga, et korralikult küpsetades ja südamest maitsestades on hea maitsega. Samas sushit või lihtsalt head soolakala sellest ei tee, sest tegemist pole just esimeses värskusastmes saagiga. Kuidas siis head kala poest saada? Maksta rohkem 🙂 Kui mul on plaanis teha toore lõhega rooga, siis lähen alati Nõmme turule Peetri Lõheärisse, maksan ca 20% kallimat hinda kui supermarketis, aga tean täiesti kindlalt, et tegemist on suussulava ja mõnusalt rammusa kalaga. Teiseks, püüan kalaostu planeerida neljapäevale. Ausalt ka, ma ei tea, miks on nii välja kujunenud, aga tõesti väga paljud poed pakuvad just neljapäeviti parimat mereandide valikut. Viimase asjana kasutan kodus juba füüsilist värske kala välimäärajat ehk oma sõrmi – kui saan luud kalast kätte oma sõrmega, järelikult ei ole kala enam kuigi värske ja parema meelega küpsetan kogu kala. Värskes kalas püsivad luud ikka nii korralikult sees, et neid peab pintseti abil välja tõmbama.
Me abikaasaga päris tervet lõhe korraga ära ei söö, ent eelistan siiski terve kala osta. Nii saab kätte ühe supi materjali, nädalaks soolalõhe võileivale ning mõne toreda ahjuroa ka veel. Liiatigi on terve kala kilohind madalam, sest kes see ikka viitsib kala puhastamisega tegeleda.. Küll aga eile oli mul laiskus kontides, läksin Peetri lõheärisse ja ostsin eraldi filee ning supikogu, nagu üks õige linnabeib. See on esimene kord, kui kasutan eraldi ostetud supikogu ja peaks mainima, et sellest sai üllatavalt hea puljongi, palju tummisema kui tavaliselt. Ei teagi, kas loeb see, et ma ise panen supikogusse ka kala pea ja saba, mida antud supikogu ei sisaldanud..
Aga aitab lobast! Jagan oma üht lemmikut kalasupi retsepti! Kõrvale pakkusin seekord oma lemmikuid Bruschettasid (jube palju lemmikuid koos seekord) – päikesekuivatatud tomatite ja krevettidega..
Koorene lõhesupp krevettidega
600 – 700 g supikogu
600 – 700 g lõhe
200 g krevette
1 porru või 1 sibul
4 suurt kartulit
2 dl vahukoort
maitserohelist
sool-pipar
Maldon soolahelbeid sidruniga
Keeda supikogu 1/2 sl soolaga 20 minutit. Samal ajal haki porru/sibul, tükelda kartul. Kurna puljong. Prae porru/sibul poti põhjas klaasjaks, kalla peale puljong ja lisa kartulitükid. Keeda kuni kartul on pehme. Sellal tükelda lõhe ja puhasta ka supikogust nii palju liha, kui õnnestub ja lisa see supile. Jahvata peale ka musta pipart. Peenesta saumikseriga supp ühtlaseks, lisa vahukoor ja lase korra keema tõusta ning tõsta tulelt. Seejärel lisa lõhe ning minut hiljem ka krevetid. Nüüd lisa supile ka soolahelbeid, nii et oleks parasjagu soolane, ja maitseroheline. Lase supil ca 5 minutit seista enne serveerimist.
Share Button