Porgandi-ananassikook

Viimasel ajal olen üpri tihti kuulnud küsimusi “kust sul need retsepti ideed tulevad?”, “kust otsida retsepte?” või “kuidas sa küll viitsid?”. Viimane on eriti kerge küsimus, sest viitsimises ei ole kunagi probleemi – aina teekski süüa, kui oleks võimalus. Tõele au andes, olen ideedega vahel aga ka ise mures, mõni päev lihtsalt ei tea, mida tahan ja ükski mõte ei tundu sobivat. Teine päev ei olegi ühtegi mõtet. Sellise olukorra parim lahendus on välja sööma minna (või hakata blogi pidama!), aga kui see pole parasjagu sobiv alternatiiv, siis toon välja mõned ideed retseptipõua vältimiseks.Esiteks, oma retseptikogu, kas digitaalselt või paberil, pidamine. Mina salvestan retsepte arvutisse, sest vahel olen väga hoos ja satun heale retseptilainele. Varem mõtlesin, et jätan kõik head retseptid, mida ei saa parasjagu teha, hilisemaks meelde, aga 99,99% kordadest unustasin need paar päeva hiljem ära. Nüüd salvestan viljaka päeva retseptid arvutisse ja päeval, mil ideed puuduvad, avan oma võlukausta ning midagi ikka leian.

Lisaks tasub võimalikult palju retseptikanaleid lahti hoida – osta toiduajakirju, jälgida blogisid (eriti Kaju kööki) ja teiste toimetusi FB. Mul on näiteks loodud eraldi toidulist FB, kuhu koondan toiduga tegelevaid ettevõtteid ja blogisid. Kui need on eraldi listis, siis ei tekita nad liialt “taustamüra” ja samas saan asjakohaseid postitusi päevas kord üle vaadata. Näiteks jälgin niimoodi NamiNami, Perenaine.ee, Toidutare, Toiduakadeemia, Umami ja lisaks restorane-kohvikuid, mis huvi pakuvad. Sellised “huvilistid” aitavad silmad lahti hoida ka põnevate ürituste ja pakkumiste osas.

Viimases hädas aga avan lihtsalt Toidutare ja vaatan, mida Nädalamenüüs soovitatakse. Nii juhtuski eile, kus tahtsin teha mõnd lihtsamat, enda jaoks uut, kooki. Kõik retseptid, mis igapäevastelt kanalitelt vastu vaatasid, olid liialt edevad. Toidutare pakkus aga laupäevaks kooki, mille valmistamine meenutas keeksi – lihtsalt suuremas koguses keeksitaigent ahjuplaadile kallata. Liiatigi tavaliselt keeksid köögiviljadega on mõnusalt mahlakad ja aimasin, et seda on ka see kook!

Pikk ainete nimekiri on petlik – kook ei ole keeruline ja ei nõua suurt väljaminekut. Enamik toiduaineid on kodus niikuinii olemas ja vaja ühes suures kausis kokku segada.

Porgandi-ananassikook 
Taigen
6 dl Nisujahu
2 tl Soodat
2 tl Kaneeli
1 tl Soola
1 tl Küpsetuspulbrit
3 dl Pruuni suhkrut
4 tk Muna
1 tl Vanillsuhkrut
2 dl Õli
400 g Porgandit
840 g Ananassitükke
100 g mandlijahu
100 g hakitud, röstitud sarapuupähklitKate

300 g Toorjuustu
75 g Võid
1 tl Vanillsuhkrut
3 dl Tuhksuhkrut
1 laimi mahl

Kuumuta ahi 200 kraadini.

Haki ananassitükid peenemaks. Sega omavahel jahu, sooda, kaneel, küpsetuspulber ja sool. Vahusta munad, vanillsuhkur ja suhkur. Lisa õli ja seejärel sõelu juurde kuivained. Viimasena lisa peenelt riivitud porgandid, ananass, mandlijahu ja pähklid. Sega taigen ühtlaseks ja vala ahjupannile. Küpseta 40 minutit.

Jahuta 15 minutit ja niisuta ananassikompoti vedelikuga. Kuni kook jahtub, valmista kreem – vahusta toorjuust, toasooja või, laimimahla, vanill- ja tuhksuhkruga ühtlaseks massiks. Kata kook võõbaga ja hoia külmas üleöö.

 
Share Button