Sügisene vormiroog kukeseente ja maapirniga

Saingi Tagurpidi Lavkast kukeseeni! Ja veel täiesti maitsvaid kukeseeni, ei olnud veel külmast võetud ega maitsetud! Saime neist mitu päeva vormirooga süüa, kaks omletti ja veel lisaks pühapäevaõhtused soojad võileivad. Võib öelda, et nüüd on seeneisu täis küll.
Vormirooga lisasin esmakordselt maapirnid. Ise ka imestan, aga see oli tõesti esimene kord, kui kasutasin maapirni söögi valmistamisel. Tutvusin selle juurikaga tükk aega tagasi restoranis Gloria, kus serveeriti maapirni-püreesuppi. Tookord mulle supp küll väga maitses, aga ma ei süvenenud maapirni olemusse, “kindlasti mingi kallis asi, mida vaid restoranis kõlbab süüa”. Hiljem olen seda korduvalt erinevatest salatitest leidnud ja see on jätkuvalt väga maitsenud, maitselt nagu porgand, aga mahlakam ja magusam. Alles nüüd, paar aastat hiljem, ostsin seda juurikat ka ise ja otsustasin vormiroas ära kasutada. Siiani imestan, kui maitsev toit sai. Tavaliselt enda tehtud sööki süües ma pea kunagi ei üllatu (mis seal ikka üllatuda, kui tean, mis toidus on?), aga vot seekord olen ikka veel hämmingus, et kukeseene-maapirni kooslus oli nõnda hea ja täiesti ootamatu maitsega. Ka mees sõi esimese hooga topelt-portsu ära.
Maapirn (teiste nimedega, topinambur ehk mugul-päevalill) on päevalille perekonda kuuluv taim, millel on söödavad maa-alused mugulad. Toidutare andmeil ei sisalda  maapirn tärklist, vaid inuliini, ning sobib seetõttu suurepäraselt ka diabeetikutele. Peale inuliini on mugulas rohkesti proteiini, mineraalaineid ja vitamiine. Maapirn elavdab ainevahetust, normaliseerib söögiisu, tasakaalustab suhkru-ainevahetust ja vähendab magusahimu. Ja kas ma seda ka ikka juba mainisin, et maapirn on väga maitsev? 🙂
Retsept on taaskord oma olemuselt lihtne ja kodune! Nii kukeseentel kui ka maapirnil on mõnus omapärane maitse ja seda tugevate maitseainetega segada ei soovita. Pürees lõviosa moodustab siiski kartul, et toit liialt omapäraseks ei muutuks.
Sügisene vormiroog
600 g seguhakkliha
600 g kukeseeni (võib ka vähem, aga mulle meeldib, kui seeni on palju)
1-2 sibulat
Sool-pipar
Püree
800 g kartuleid
400 g maapirni
50 g võid
300 – 400 ml piima
Maitse järgi soola
Kate
200 g mozzarella juustu
Koori ja keeda maapirnid-kartulid. Seni kuni juurikad keevad, haki sibul ja seened. Prae sibul klaasjaks, lisa pannile hakkliha, prae ca 5 minutit ja lisa kukeseened. Alanda kuumust ja prae rooga veel ca 10 minutit.
Siis on parasjagu juba ka juurikad pehmeks keenud – kalla vesi ära, lisa neile või ja püreesta. Soojenda piim ja lisa juurikatele kuni tekib paraja konsistensiga püree. Ma üldjuhul tambin püreed ja kui juba on ühtlane mass, siis käin korra ka saumikseriga üle.
Pane hakkliha-kukeseene segu ahjuvormi, peale pane püree. Küpseta 200 kraadises ahjus 15-20 minutit. Võta ahjust, puista peale riivitud mozzarella ja küpseta veel 5 minutit.
 
Share Button