Kalakotletid

Meie peres väga hinnatakse kala. Eks see kalapüük ole meeste hobi ja naistel ei jää muud üle, kui kala valmistada. Suve lõpp-sügis on see aeg, mil algab võrgupüük ja suvised üksikud harpuuniga püütud siseveekalad asenduvad siia ja ahvena kuhjadega.. Aastatega on küll kalakogused meie lahes vähenenud. Lapsepõlvest mäletan hästi, et hommikusöögiks oli leib soolakalaga, lõunaks kalasupp ja õhtuks suitsukala. Ja nii mitu päeva järjest. Kala sai jagatud ka teistele. Praegu tuleb aga parasjagu saaki, et sellest piisaks perele.
Seekord püüti merest natuke ahvenaid ja üks siiakala. Ma mõtlesin väga pikalt, mida nendega teha, ja lõpuks otsustasin kalakotlettide kasuks. Siiani on kõik kalakotletid valminud ainult haugist, niiet ahvena-siia kotletid olid erandiks. Sellegipoolest tulid maitsvad ja mahlakad valge kala kotletid. Pean nentima, et ahvenad olid küll päris suured, ent nende fileerimine oli ikka tõeline väljakutse. Õnneks läks kogu filee niikuinii hakklihaks, seega esinduslikku välimust omandama ei pidanud. Muidu oleks viimased kalad tõenäoliselt lõpetanud prügikastis. Päriselt.
Kalakotetid
Valget kala – niipalju kui merelt tuuakse. Mul oli ca 1,5 kg fileed.
2 muna
2 väikest sibulat
2 saiaviilu (leotatud piimas)
2 keedetud kartulit
soola-sidrunipipart
Praadimiseks: riivsai
Kalafileed purustada peeneks massiks (mul kodus paraku ainult saumikser, seega läks aega, aga tehtud see sai). Lisa väga peenelt hakitud sibul, võid seda ka purustada. Seejärel muna, keedetud-püreestatud kartul ja pehmed saiaviilud. Lõpuks maitsesta soola ja sidrunipipraga.
Vormi parajad pätsikesed, kata riivsaiaga ja prae. Erinevalt klassikalistest lihakotlettidest valmivad kalakotletid  väga kiiresti ja ei vaja järelhautamist.
Share Button
4 Comments