Kolme koogi päev

Päris mitmed sõbrad kahtlustavad, et teen iga päev kooke. Paraku see nii ei ole, isegi kui allolev postitus seda tõendab.

Tellisin esmaspäevaks Tagurpidi Lavkast kilo astelpaju, sest plaanis oli teha vabal päeval torti. Ühe koogi päevast sai kolme koogi päev aga hoopis tänu väikesele naljale. Nimelt rääkis üks töökaaslane reedel, et toidab lambaid õuntega, sest õunu liiga palju. Mina aga ütlesin, et toogu tööle õunu ja ma teen neist kooki. Ja mu üllatus oli päris suur, kui ta esmaspäeval suure õunakotiga tööle tuli. Nii ma siis tegingi täna veel kaks õunakooki. Miks kaks? Üldiselt on nii, et kui ma midagi head tööle viia tahan, siis pean arvestama sellega, et ka abikaasa tahab osa. Ja mul on ka maiasmokk ema, kes küll ei ela Tallinnas ent iga kord kuuldes, et teen kooki “just happens to be in the neighborhood”.

Õunakoogid tegin täiesti klassikalised suured plaadikoogid, üks biskviitkattega. Kahjuks ei ole neil ubinatel veel kuigi tugev õuna maitse ja seetõttu kannatas ka koogi maitse. Esimest kooki olen nii palju teinud, et ei teagi enam, kust selle retsepti kunagi sain. Tegemist on ülikiiresti valmiva koogiga, põhiaeg kulub õuna puhastamise ja tükeldamise peale. Parim on kooki serveerida soojana, jäätisega.

Retsept: 200g toasooja võid vahustada klaasi suhkruga. Suhkru kogus sõltub ka sellest, mis suhkrut kasutate – valge on tunduvalt magusam kui muud suhkrud, mina seekord kasutasin pruuni roosuhkrut. Lisada ükshaaval vahustades 4 muna, seejärel kuivained (2 dl jahu, 2 dl tärklist, 1 tl vanillsuhkrut ja 2 tl küpsetuspulbrit). Taigen ahjupannile, õunatükid peale, puistada üle suhkru ja kaneeliga ja voila! 
Küpsetada 200 kraadise ahju keskel ca 30 minutit.

Teine kook on biskviitkattega! Lollikindel retsept, mida saab edukalt kasutada nii rabarberi-, karusmarja kui ka õunakookide tegemisel!

Retsept nr 2 on võetud Toidutarest.

Kolmas kook on astelpajuga, retsepti mõtlesin ise 🙂

Retsept nr 3:
Põhi:
200 g küpsiseid (Digestive on kindel valik, seekord oli mul Selga iirisega)
75 g võid

Täidis:
5 dl maitsestamata jogurtit
200 g kohupiima
2 dl vahukoort
1 dl kondenspiima
6 želatiinilehte

Kate:
200 g astelpaju marju
3 želatiinilehte
suhkrut maitse järgi (ise kasutasin üldsegi steviat vt siit)

Kaunistamiseks: astelpaju marjad

Põhja jaoks sulatada või, purustada küpsised, segada või küpsistega ja suruda koogivormi põhja. Mina üldjuhul küpsetan küpsisepõhja 10 min 180 kraadises ahjus. Seda tegema ei pea, aga mulle lihtsalt maitseb nii rohkem.

Katte jaoks kuumutada astelpaju marju vähese veega potis, kuni lähevad keema. Želatiinilehed panna külma vette likku 5 minutiks. Samal ajal purustada saumikseriga astelpalju marjad ning suruda saadud mass läbi sõela. Seejärel lisada maitse järgi suhkur ja paisunud želatiinilehed. Kate peab olema hapukas!

Pane täidise jaoks mõeldud želatiinilehed külma vette. Suures kausis sega kohupiim, jogurt ja kondenspiim (sama hea oleks hoopis sulatatud valge šokolaad!). Võta väike osa katte jaoks mõeldud mahlast ja sulata selles paisunud želatiinilehed. Kalla želatiin kohupiima-jogurti segusse, samal ajal kiiresti segades. Viimasena vahusta vahukoor ja sega ettevaatlikult täidisesse. Täidis kalla koogivormi ja aseta 15 minutiks külmkappi.

Kui täidis on kergelt tahenenud ning kate juba leige, siis kalla kate ettevaatlikult koogile. Kaunista astelpaju marjadega. Enne söömist peaks seisma külmkapis vähemalt 5h!

 

Share Button
4 Comments