Sidrunimaitselised linnupiimakommid

Minu eilne “Šokolaadi ABC” oli ilmselgelt koostatud väikese tagamõttega.. 🙂 Nimelt on mul mingi aeg olnud plaanis teha linnupiima komme. Pärast seda, kui Karima jagas seda videot. Ma ei salli linnupiima, aga ma jumaldan sidruni-linnupiima ja seda juba lapsepõlvest. ALATI nokkisin linnupiima kommipakist välja sidrunikommid – hammustasin iga kommi otsast šokolaadiglasuuri ära ja kui sisu ei olnud kollane, siis andsin emale 😀 Samas tundub, et tema ka väga ei kurtnud selle lahenduse üle. Muide, meil oli sel nädalal väga tore dialoog.

Ema (naljaga, aga etteheitvalt): Miks ma pean kogu aeg su blogist lugema ja nägema igasugu hõrgutisi, aga mina ei saa neist kunagi osa (siinkohal ta loomulikult dramatiseerib, aga ma lasin sel minna)?

Olga: Ma just mõtlesin see nädalavahetus linnupiimakomme kodus teha.

(vaikus)

Olga: Juba andestasid?

Ema: Jah.

DSC02375

Üldiselt läks nii, et komme ma talle ei teinudki, aga korterisse jõudes tegin öösel suure kommilaari küll. Oli väga meelelahutuslik 29 kraadises korteris komme teha. Kes see rumal inimene üldse tuleb selle peale, et sellises palavuses komme meisterdada, ah?

Ja üldsegi, mismõttes ei sisalda linnupiim piima? 😀

dsc02379

Maitsest niipalju, et need kommid ongi täpselt nagu Kalevi linnupiima kommid. Ainult et natuke paremad, omades päris sidruni tugevat maitset!

Sidrunimaitselised linnupiimakommid

40-50 tk

5 želatiinilehte

1 sidruni koor ja mahl

100 g võid

140 g kondenspiima

120 g suhkrut

1 tl vanillisuhkrut

4 munavalget

Soovi korral – tilk kollast toiduvärvi või safranit

Katmiseks – 300 g tumedat šokolaadi ja soovi korral 2 sl võid

Tõsta või ja kondenspiim toatemperatuurile. Pane želatiinilehed külma vette likku.

Valmista võikreem – vahusta toasoe või suurel kiirusel ilusaks kohevaks vahuks. Jätka vahustamist ja nirista juurde kondenspiim. Vahusta edasi kuni kreem on siidjas ja ühtlane.

Pigista pisikesse potti sidrunimahl ja koori peenelt sidrunikoor. Lisa 60 g suhkrut ja kuumuta keemiseni pidevalt segades. Tõsta tulelt ja tõsta potti želatiinilehed, sega hoolikalt läbi ja jase natuke jahtuda.

Võta külmikust 4 munavalget vahusta mikseriga tugevaks vahuks. Jätka vahustamist ning lisa 60 g suhkrut ja vanillisuhkur. Nüüd lisa želatiini-sidrunisegu ja viimasena osade kaupa võikreem ning toiduvärv. Vahusta kõik korralikult läbi. Kalla saadud suflee kandilisse koogivormi (mul on 20×20 cm) mis on vooderdatud fooliumiga, ja pane külmikusse tahenema. Kui mass püsib juba kenasti koos (päris kõvaks see külmkapis ei muutu), siis lõika suupärasteks tükkideks ja pane sügavkülma.

Nüüd sulata šokolaad*, soovi korral lisa ka või**. Kasta komme šokolaadi sisse ning pane külmkappi tahenema. Hoiatan, et kulunud šokolaadi kogus on üsna suhteline – see sõltub kommide suurusest ja tegija oskustest. Seega soovitan alati hoida kodus varuks üht šokolaaditahvlit! Säilita komme külmkapis.

* Kui kogemusi pole veel palju, siis eelnevalt soovitan lugeda Šokolaadi ABC.

** Kui soovid tempereerimisest pääseda, siis lisa šokolaadile natuke võid. Kuna seda täidist peab niikuinii säilitama külmas, siis pole hullu, kui lisada šokolaadile võid. Aga arvesta, et siis hakkavad kommid näpu vahel kiiremini sulama ja toatemperatuurile neid üldse jätta ei tohiks.

DSC02395

 

Share Button
14 Comments