Sidruni-meekook

Mul on juba mitu aastat plaanis teha ühe Ukraina kondiitri, Marusya Manko, meekooki. Tal on neid retsepte õigupoolest mitmeid. Aga kõiki neid iseloomustab see, et need on uhked, suured ja põnevate sisudega.

Suur sai see tõesti. Eelkõige kõrge. Panin ta kahe tordivormi abil kokku, ja kui tavaliselt 20 cm diameetriga koogikesed on meil kodus paari päeva küsimus, siis seda kooki jagus ikka 4 päevaks vähemalt.

Ma olen üldiselt suur meekookide ja sidruni fänn, nii et ma võibolla pole kõige objektiivsem hindaja. Aga mulle see kook kohe väga väga maitses. Sidruni hapukus ja sidrunikoore mõrkjas maitse passisid meemaitsega oivaliselt kokku.

Originaalretseptis oli kattekreemi lausa kaks korda rohkem kui mul kasutatud. See on ilmselt selleks, et meekooki eriti uhkelt ja korrektselt siluda. Aga kui soovite lihtsalt puru peale puistada ja et see koogi külge “kleepuks”, siis tegelikult saab minimaalse kreemikogusega hakkama.

Sidruni-meekook

20 cm

Meebiskviit

110 g muna

150 g suhkrut

100 g võid

100 g mett

8 g soodat

10 g sidrunimahla

0,5 tl soola

15 g sidrunikoort

450 g jahu

Sidruni ja ingveri võie

80 g sidrunimahla

40 g ingverit

1 sidruni koor

60 g suhkrut

80 g võid

95 g munakollast

Sidrunipasta

1 väiksem sidrun

25 g suhkrut

50 g mett

Kreem

300 g 30%-list hapukoort

300 g vahukoort

300 g toorjuustu

100 g tuhksuhkrut

2 sl sidrunipastat

Soovi korral kattekreem

100 g võid

200 g toojuustu

30 g tuhksuhkrut

1 sl sidrunipastat

Esimesel päeval valmista sidrunipasta ja sidrunivõie.

Pasta jaoks pese sidrun hoolikalt ja keeda 30-40 minutit tasasel tulel. Seejärel lõika tükkideks, eemalda kivid ja purusta blenderis suhkru ja meega. Suru läbi peene sõela. Jäta külmkappi üleöö.

Sidrunivõide jaoks pane kaussi sidrunimahl, -koor, peenelt riivitud ingver, suhkur ja munakollased. Tõsta kuumale veevannile ja soojenda pidevalt vispliga segades, kuni saad siidja vahu. Eemalda tulelt ja sega hulka või. Tõsta külmkappi üleöö.

Valmista tainas. Tõsta kaussi muna, või, mesi, suhkur, sooda, sool, sidrunimahl ja -koor. Tõsta kummale veevannile ja soojenda pidevalt segades, kuni või ja mesi sulanud (segu hakkab alguses vahutama, kui sooda ja mesi reageerivad). Seejärel lisa pool jahukogusest ja jätka segamist veel 5 minutit. Tõsta tulelt, lisa järelejäänud jahu ja sega ühtlaseks. Kata kilega kontakti ja lase jahtuda toatemperatuuril ca 45 minutit. Seejärel jaga kaheksaks võrdseks osaks (ca 110 g). Rulli ükshaaval tainapalle ca 22 cm diameetriga ketasteks. Küpseta 200-kraadises ahjus 6 minutit. Kuumalt lõika kettad kohe 20 cm suuruseks. Järelejäänud ääri saad kasutada koogi kaunistamiseks.

Kui kõik 8 ketast küpsetatud, siis valmista kreem. Selleks vahusta kõik koostisosad korraga. Pane tort kokku:

biskviit, ca 140 g kreemi, biskviit, 140 g kreemi + 1/3 võidest

… ja nii kolm korda 🙂 Iga biskviiti suru korralikult alla, et tordi vahele ei jääks õhumulle. Valmis tort tõsta külmkappi üleöö. Teisel päeval puista lihtsalt ümberringi purustatud biskviidiääred või eelnevalt kata tort ümberringi kreemiga, et puru haagiks paremini.

Võikreemi jaoks vahusta või tuhksuhkruga hästi pehmeks ja kohevaks vahuks. Seejärel jätkates vahustamist keskmisel kiirusel lisa osade kaupa külm toorjuust. Viimasena lisa pasta ja sega vaid paar korda. Määri kreem tordile ja puista peale puru.



Share Button