Krõbe šokolaadimaius

Kunagi koroonaeelsel ajal sai veel käidud põnevatel koolitustel inspiratsiooni ning teadmisi ammutamas. Üks sellistest koolitustest oli kolmepäevane Hans Ovando koolitus šokolaadist. Hans defineerib end ise õpetaja mitte kondiitrina ning sellest lähtuvalt oskab ta väga hästi asju lahti seletada, sealjuures kogu oma kehakeele ja olemusega juttu toetades. Mina veetsin igal juhul kolm päeva ammulisui õppides temalt kui õpetajalt, kuidas koolitada. Samas, retseptivalikul polnud ka väga midagi viga – kommid, šokolaaditahvlid, šokolaadikreemid, küpsised, marmelaadid, dražeed, vahukommid. Kõik vanad head tuttavad, ent ometi uudsed retseptid. Kogu selles magusas kollektsioonis olid minu jaoks ühed päris uued ja üllatavad maiustused, mida ta ise kutsus „rocks“. Ehk siis tegelikult koolituse kõige lihtsamad retseptid – šokolaadist ja krõbedatest asjadest tehtud kuhjakesed. See on see klassikaline lugu, kus lihtsuses peitub võlu. Tema soovitas neid kohvikutele, kui lihtsasti valmivat ja kaua säilivat toodet, mis võiks alati letil kaasa haaramiseks seista.

Pakike lapsele lasteaeda

Olen neid maiuseid aastate jooksul päris mitu korda nüüd teinud. Muuhulgas eelmise aasta kohvikutepäevaks, kus tagasisideks mitu inimest kirjutasid, kui väga neile just need ampsud maitsesid. Nii et kui Kaunitaril oli sünnipäeva puhul vaja midagi lasteaeda viia, siis meenusid just need ampsud. Tegin 80 maiust valmis umbes täpselt poole tunniga. Pakkimine võttis aega kaks korda kauem.

Üks eriti rahulolevl sünnipäevalaps. “Emme, kas ma endale saan ka ühe paki?”

Retsepti kui sellist on siin suhteliselt raske anda, sest tegelikult on see täiesti tunde ja silma järgi valmiv maiustus. Aga et mingeid juhtnööre ja proportsioone siiski teile anda, siis panin kirja, mis sinna seekord lisatud sai. Kokku said need pandud lähtuvalt sihtrühmast. Mis lapsele ei meeldiks piimašokolaad ja plaksusuhkur.

Krõbe ja marjane sisu, mis saab kaetud šokolaadiga

Mida võiks veel kasutada selliste ampsude tegemisel?

Esiteks vahetada šokolaadi (mu isiklikult lemmikud on vaarika- ja granadillikuvertüürid). Imeliselt sobivad juurde igasugused pähklid ja seemned! Samuti kuivatatud puuviljad, hakitult. Hommikusöögihelbed. Kookoshelbed. Tsitrusekoor.

Kuivaine ja šokolaadi proportsioon on enamvähem üks ühele.

Šokolaadi maiustus

80 tk

300 g piimašokolaadi

120 g paisutatud riisi šokolaadis

70 g krõbedat vahvlit

70 g Sosa vaarika peta crispy

30 g külmkuivatatud vaarikatükke

Soolahelbeid

Sega kokku kuivaine ja tõsta külmkappi. Sulata/soojenda šokolaad vähemalt 45 kraadini. Kasuta šokolaadiga töötamisel spaatlit.

“Vähemalt 45ni” tähendab seda, et ka 52 on okei. Aga üle 60 ma šokot sulatada siiski ei soovita.

Jahuta (või oota, kuni šokolaad jahtub ise) 35 kraadini ja lisa jahe kuivaine. Sega korralikult läbi ja hakka kohe teelusikaga laduma küpsetuspaberile meelepärase suurusega kuhjakesi. Kui protsess võtab kaua aega ja šokolaad hakkab kausis kristalliseeruma, siis tõsta vahepeal korraks tagasi vesivannile, segu pidevalt segades. Sellised ampsud kristalliseeruvad suhteliselt kohe ja võib paari tunni pärast juba pakendama asuda.

Share Button