Karulaugupesto ja karulaugu-juustusaiad

Ma tunnen end juba natuke katkise makina, mis teile igal kevadel karulaugu kiidulaulu laulab (Kuidas küll teised toidublogijad viitsivad aastast-aastasse, nädalast-nädalasse sama juttu sama tooraine kohta rääkida!?). Näiteks aastal 2014 jagasin oma lemmiku karulaugusalati retsepti, seda või sellelaadset salatit sööngi karulauguhooajal kõige parema meelega. Oleme viimastel nädalatel pea igaks õhtusöögiks söönud karulaugusalatit ja kõrvale kas kanafileed, kalakotlette vms. Karulauk on parim ikka värske ja krõmpsuna – siis on ta tõeliselt tugeva maitsega. Mulle isiklikult ei meeldi seda väga kuumutada (kui nüüd need tänased saiakesed välja jätta.. need on tõesti üllatavalt maitsevad).

Aastal 2015 lubasin aga suure suuga karulaugu-singirullide retsepti jagada ja pabistasin selle üle, et alles 29. aprillil tegin esimese karulaugupostituse. Tänavu teen postitust siis, kui esimestel turult ostetud karulaugupuntidel on juba õied sees peidus ja see absoluutselt ei heiduta mind. Äratõusnud teine. Kuigi natuke piinlik on, et see singirullide asi jäi tegemata.

 

Wild garlic and cheese buns

Miks ma siiski vaatamata oma vastuseisule kuumutatud karulaugu osas juustusaiade kasuks otsustasin? Lihtne – mul on külmkapis juustuuputus. Plaanis on teha natuke koostööd E-piimaga suve hakul.. Kusjuures E-piimal on käimas kampaania E-piim Eesti laste heaks. Kui nad mulle paar nädalat tagasi kirjutasid, et seoses suure kevadise heategevuskampaaniaga soovivad nad mulle saata juustukorvi, siis minu esimene mõte oli see, et miks ometi heategevuskampaania raames toidublogijat toidetakse.. 😀 Mitte, et mul juustu vastu midagi oleks. Päris hea teine.

 

Wild garlic pesto

Kui ühes toidublogis ei ole karulaugupesto retsepti, siis see ei ole ju mingi blogi ega asi. Kuna ma siiski meeleheitlikult üritan originaalne olla, siis minu karulaugupesto retsept on siia lisatud ainult selle pärast, et saaksite neid suurepäraseid saiakesi teha.. Tegelt ka.. 😉

 

Karulaugupesto*

 

150 g karulauku

7-8 sl oliiviõli

50 g parmesani

soola

 

Püreesta karulauk vähese soola ja õliga saumikseris. Õli kogust vaata silma järgi – sõltuvalt sellest, millise konsistentsiga pestot soovid. Lõika juust kuubikuteks ja lisa need mikserisse. Püreesta, kuni juustust on järgi väikesed tükikesed. Naudi!

*Tavaliselt lisatakse pestole ka pähkleid. Ma ise eelistan karulaugupestole neid mitte lisada – see on nii tugeva maitsega, et minu jaoks ei anna pähklid enam midagi juurde.. Tekstuuri annavad aga parmesanitükid.

 

Wild garlic and cheese buns

Neid saiakesi tegin esimene kord täiesti spontaanselt – kavatsesin viia sõbranna ta sünnipäeval randa piknikule ja teha kaasa juustusaiakesi. Kuna külmkapist vaatas vastu teise päeva, ehk siis enam mitte nõnda krõmps karulauk, siis lasin selle pestoks ja otsustasin saiakestele lisada. Kindlasti selle karulauguhooaja parim otsus.

 

Karulaugu-juustusaiad

 

500 g pärmi-lehttainast

200 g riivitud juustu

5-6 sl karulaugupestot

2 munakollast

 

Kuumuta ahi 210 kraadini.

Rulli pärmi-lehttainas ristkülikuks – mida laiem ristkülik, seda rohkem ja pisemaid saiu saad. Sega pesto ühe munakollasega. Määri taina peale pesto ja puista 150 g juustu. Keera tainas rulli, lõika sellest ca 2 cm paksused viilud ja aseta need küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Klopi teine munakollane vähese veega ja määri saiakestele. Puista peale järelejäänud juust.

Küpseta ca 10-15 minutit.

 

 

Wild garlic and cheese buns

Share Button
6 Comments