Hummus ja kala ehk siidrilaud naistele

Täna ma ikka täielikult ületasin iseend. Postituse pealkirja osas siis.

Suitsulõhe

Tegelikult on lood nii, et kunagi kirjutasin postituse õllelauast meestele. Aeg-ajalt käivad abikaasal töökaaslased külas enne jalgpalli (elame üsnagi A. Le Coq areeni kõrval) ja siis ma ikka viisakalt katan neile laua..

Samas aeg-ajalt käivad mul ikka naised ka külas.. ja eelmisel laupäeval sisustasime sõbrannadega ühe mõnusa laupäeva, mille lõpetasime väikese siidri degusteerimise naisteõhtuga. Hehe. See siidri asi ei olnud üldsegi eesmärk omaette, aga täiesti juhuslikult sain paar, khm, kuus, khm, pudelit proovimiseks ja arvustamiseks, sest tuttavad tulevad peagi oma käsitöösiidriga turule ja hetkel koguvad asjaarmastajatelt tagasisidet.

Aga mida siis teevad naised mõnusal laupäeval? Vedelevad päeval niisama, löövad end paar tundi üles, joovad täis ja lähevad hollikasse. Eks. Noh, nagu siin teemakohases videos, mida mu ema mulle näitas. Huvitav, kas see oli vihje? Varakult vabandan nende ees, kes vene keelt oskavad.. 😀

 

 

Ok, enne kui keegi päriselt mu rumalat pühapäevahommikust juttu uskuma jääb, tunnistan üles, et meie jaoks tähendab mõnus laupäev seda, et teeme koos trenni, käime väljas söömas (ma sain Kohalikus üht parimat risottot, mida on kunagi au olnud saada), külastasime Tervishoiumuuseumi (millal teie viimati mõnd Eesti muuseumi külastasite? Miks kipub olema nii, et välismaal läheme esimese asjana muuseumi, aga oma kodumaal nii mõnigi elementaarne muuseum nägemata?), tegime süüa ja sõime-jutustasime hiliste tundideni. Söögiks sai lõhe ananassi-sibula-avokaadosalatiga, külsuitsulõhe creme fraiche kastmega, juustu, puuvilju, hummust, krõbedat lavašši ja rummikooke.. 🙂 Ikka on küll väike erinevus võrreldes meestele kaetud lauaga..

 

 

Bean hummus

Seekord panen siis kirja kaks lihtsalt ja kiirelt tehtavat retsepti!

 

Külmsuitsulõhe Creme Fraiche* kastmega

 

Ca 300 g külmsuitsulõhe

150 g Creme Fraiche

1 tl sidrunimahla

0,5 tl peenelt riivitud sidrunikoort

Musta pipart

Murulauku

Tilli

 

Serveerimiseks – murulauk, 1 punane sibul ja must leib

 

Sega vispliga kokku Creme Fraiche, sidrunimahl, sidrunikoor ja hakitud murulauk ning till. Pane kaussi ning puista peale veel maitserohelist.

Tõsta taldrikule kalaviilud, jahvata peale must pipar ja laota sibulaviilud. Paku kastme ning musta leivaga.

*Creme Fraiche on siis sisuliselt luksuslikum versioon hapukoorest 🙂 See on mahedama maitsega, kreemjam ning rasvasem ja sestap talub ka kuumutamist paremini (ei lähe kuumutades tükiliseks). Osta saab nt kauplusest Kukk ja Konn.

 

Salmon with creme fraiche

Väikese kõrvalpõikena – Käisin siin ühel nädalal A. Le Coq uute eriõllede degustatsioonil.. Kuigi olen tänaseks juba pea aasta kuulunud õlle austajate seltskonda, siis ikkagi kõlab see kentsakalt, et käisin õlut degusteerimas.. Aga veel kentsakam oleks vast see, kui ma demonstratiivselt ei jooks, aga tasuta alksi üritusele ikka läheks, eks 😀

 

Aga kas teie olete keset päeva õlledegustatsioonil käinud? #blogijarõõmud #alecoq #degustation

A photo posted by Olga Kaju (@olgakaju) on

 

Käsitööõllede armastus algas mul sellest, kui viisin eelmisel aastal abikaasa Põhjala käsitööõllede tutvustusele ja õhtusöögile, kus olid õlled roogadega sobitatud. Jaaa need tõesti sobisid! Jaaa ma tänaseni tõesti austan käsitööõlut ning tihti võtan toidu kõrvale restoranis parema meelega õlut kui veini. Uskumatu.

Ah, et kus ma selle õllejutuga üldse jõuda tahan? Seal õlledegustatsioonil pakuti oivalisi Anni Arro suupisteid, sealhulgas seda hummust, mille retsept on minupoolsete mugandustega allpool.

 

Põldoahummus ja krõbe peekon mustal küüslauguleiva

 

Hummus

150 g kuivatatud ja üleöö leotatud põldube

2 sl oliiviõli

1 sl seesamiõli

1 sl tahini-pastat

1 sl sidrunimahla

0,5 tl jahvatatud vürtsköömneid

soola

 

4 riba peekonit

4 viilu musta leib

2 küüslauguküünt

40 g toasooja võid

Peterselli

musta pipart

 

Valmista põldoahummus. Selleks keeda üleöö leotatud põldoad soolvees pehmeks, nõruta ja aseta kaussi. Lisa õlid, tahini, vürtsköömned ja sidrunimahl. Blenderda kõik ühtlaseks püreeks.

Sega kokku või ja peeneks hakitud küüslauk. Määri leivaviilud küüslauguvõiga kokku ja lõika neljaks. Aseta ahjuplaadile ja grilli 200 °C kuumuses umbes 3–4 minutit. Lõika peekoniviilud neljaks ja prae kuumal pannil hästi krõbedaks. Igale leivaruudule määri hummust, krõbedaks praetud peekon ja petersellileheke. Maitsesta musta pipraga.

 

Bean hummus

Share Button
6 Comments