Grillribi hoisin kastmes

Kuna mu isa konstantselt kurdab, et mu blogis on liiga vähe liha, siis otsustasin teha kohe eriti uhke lihapostituse. Vähe sellest, ma tegin selle liha lausa vanematekodus söömiseks! See on täpselt selline grillribi, nagu üks grillribi olema peab – rasvane, mahlakas, korralikult maitsestatud ja mis peamine – kleepuva kastmega. Just sellise kastmega, et pärast oleks veel parim osa oma näppude puhtaks lakkumine. Suve alguses nägin Dagrise blogis ideed ribisid enne grillimast hautada ja see tundus päris geniaalne, sest muidu kipuvad grillribid natuke tihked jääma.

DSC02869

Hea liharoa tegemiseks on eelkõige vaja ühte asja – korralikku liha. Edasine on juba lapsemäng. Head värsket liha on kõige lihtsam saada kas otse tootjalt või turult. Näiteks mu isal ja ka vanaemal on turul “käpp sees”. Mitte, et müüjad nende tuttavad oleksid. Lihtsalt, kui sa ikka regulaarselt ühe inimese juures käid, oled muhe ja viisakas, siis peagi hakatakse sulle parimaid tükke varakult kõrvale panema. Mina just seevastu olen see turumüüjate ohver ehk näen välja nagu ebapädev noor tibi ja mulle üritatakse sokutada alati neid kauem seisnud ja rasvaseid tükke. Vähemalt keskturul, mida külastan pigem harva. Seetõttu ei jää mul muud üle, kui minna kindla peale – osta otse tootjatelt või Nõmme turul Oma Põrsa poest. Sealsed noored tüdrukud annavad kaupa ostjatele järjest, mitte valikuliselt. Maksma peab küll ca 25% kõrgemat hinda. Ju siis see ongi see saamatuse koefitsient, mis hinnale juurde tuleb..

DSC02865
Oma Maitse augustikuu joogisoovitus – J.P.Chenet Ice Edition! Väga hea vahuvein!

 

Niisiis nädalavahetuse (ja abikaasa sünnipäeva tähistamiseks 2 nädalat pärast õiget päeva) puhul tegime suure portsu liha ja natuke salatit.. Nagu muuseas sai sisse pühitsetud ka meie uus grillmajake, sest ilm oli väga vahelduv – päike, padukas, päike, padukas jne. Oli küll paras väljakutse grillida rasvast ja kastmeküllast liha esmakordselt uuel grillil. Aga mehed said väga tublisti hakkama 🙂

DSC02872

Allikas: Once Upon a Chef.

Grillribi hoisin kastmes

Ca 3 kg grillribi

3 sl Hoisin kastet (näiteks Umamist)

2 sl magusat tšillikastet

3 sl šerrit

2 sl sojakastet

1,5 sl riisiäädikat

1 sl seesamiõli

5 küüslauguküünt

1 cm jupp ingverit

Purusta küüslauk ja riivi ingver. Sega kõik maitseained kokku.

Eemalda ribidelt pealmine kelme, lükates väikse nüri noaga või lusikavarrega ribi otsast kelme alla. Näpuotsaga kaasa aidates saab kelme ribi küljest lahti. Lõika ribid väiksemaks – kahe-kolme kaupa lahti. Maitsesta 2/3 marinaadist ja mässi fooliumisse ahjuplaadile. Jäta maitsestuma üleöö. Järelejäänud kaste pane samuti külmkappi.

Kuumuta ahi 200 kraadini. Küpseta ribisid ahjus vähemalt 1 tund. Mida kauem küpsetad, seda pehmemad ribid saad. Nüüd tõsta ribid ahjust välja ja grilli mõlemalt poolt. Vahepeal pintselda järelejäänud kastmega mõlemalt poolt, õhukese kihina. Ribid on valmis ca 15-20 minutiga, kui kaste on muutunud pealt mõnusalt kleepuvaks ja natuke pruunistunud.

 

Share Button