Ungari Guljašš

Otsides üles oma vanad Tšehhi konspektid, jäi kätte ka Ungari materjalide kaust. Meenus, et kaustas on Ungari guljašši retsept, mille sain kunagi Ungari kohalikult giidilt ja jagasin sirge seljaga ka oma turistidele, justkui oleks ise seda kümneid kordi valmistanud. Noh, nüüd ma võin vähemalt rahus südamega öelda, et mingit jama ma neile ei soovitanud! Ungaris on guljašš supp, mille peamised koostisosad on veiseliha ja kartul. Eks ta lihtne ole, sest varem oli see karjapoiste peamine söök – visati aga kõik koostisosad potti tulele ja lasti pikalt podiseda.

Mu vanaema ikka vahel meenutab seda, kui üks kord turul müüja ütles talle, et eestlased ikka üldse ei kipu veiseliha ostma ja see on rohkem vene naiste pärusmaa. Võibolla seetõttu ma pole selle tegemist kunagi kartnud. Kõige olulisem, lisaks värskele lihale, on aeg. Veiseliha peab küpsetama piisavalt vähe, et see ei muutuks “tallaks” ja kui see juba muutub “tallaks”, siis läheb kaua aega, et liha pehmeks saada 😀 Nii ka antud roaga – valmistamine on väga lihtne, aga võtab aega!

DSC00817

 

Ungari guljašš

800 g veiseliha (näiteks kondita kaelaliha)

600 g kartulit

Seapekki või taluvõid

1 suur sibul

1 suur porgand

1 sl paprikapulbrit

1 tšillikaun

Soola

 

Esimesena lõika liha ca 2-4 cm tükkideks ja haki sibul. Üldiselt peenutseda pole vaja ja kõiki asju võib suppi üsna suurte tükkidena hakkida.

Kuumuta poti põhjas sepekk või taluvõi, lisa sibul ja prae klaasjaks. Pane sibula juurde potti liha ja prae ca 10 minutit. Seejärel kalla potti 1 liiter vett ja lase keema tõusta. Jäta pott tasasele tulele podisema vähemalt 45 minutiks. Seejärel lisa potti tükeldatud porgandid, paprikapulber, natuke soola ja terve tšillikaun (lisa veel vett vastavalt soovile, kuni 1 l). Lase 20 minutit podiseda ja siis võta tšilli potist välja ning lisa tükeldatud kartul. Keeda kuni kartul on pehme. Ja nii lihtne see ongi! Loomulikult võib soovi korral maitsestada suppi veel loorbri, maitserohelise, punase veini vms’ga.

Share Button