Tom Kha Gai

Taist tagasi tulles oli mul kinnisideeks teha vähemalt sama head suppi, kui kõige kehvem Tom Kha Gai, mis Tais sain (mis oli ikkagi ülihea, isegi kui teiste kõrval kahvatus). Tegelikult tutvusin selle supiga ajal, mil töötasin baka esimese kursuse ajal Lounge 8 ja oi kui väga see mulle meeldis! Kaheksa oli ikka suurepärane koht, kus hinnati toorainet ja võõramaise toidu õiget valmistamist. Eks tooraine ja selle värskus on oluliseks faktoriks supi õnnestumisel ning seetõttu asusin tooraine otsingule. Õnneks on tänapäeval enamvähem okei sidrunhein ja birds eye chilli enamikus supermarketites aeg-ajalt olemas. Küll aga kehvemad lood kalgani ja kahvrilaimi lehtedega, mida leiab kas kuivatatult või pastana (kuivatatud lehed ja pasta on näiteks müügil Umamis, aga pasta leidsin ka Prismast). Kuulsin siit-sealt, et vahel võib värsket kalganit ka leida, aga mul ei õnnestunud. Samas õnneks tabas mind geniaalne mõte. Vahel isegi imestan oma tarkuse üle. Mees ju käis Rootsis! Ja seal on teadupärast Aasia marketeid üsna palju ja nendes ometi müüakse värsket kraami. Ja nii ongi. Ma sain suurepärase supi, mis valmis paarikümne minutiga (kui sedagi). Abikaasa küll väitis too hetk, et kõht on liiga täis ja süüa ta ei taha, aga pärast seda, kui korter täitus oivalise aroomiga, tuli kohe niuksudes suppi nõudma.

Retsepti võtsin Aaro Lode raamatust “Tai köök”. Tegemist on päris hea teosega, sisaldades põgusat sissejuhatust Tai kulinaaria maailma ja ka enamiku retseptide juurde on väike tutvustus lisatud. Tegemist pole teab mis paksu teosega ja retsepte pole väga palju, aga algajale Tai köögi kummardajale on see parasjagu hoomatav.

 

Kana-kookosesupp Tom Kha Gai

Neljale

 

3 cm pikkune jupp kalganit või ingverit

2 x 4 dl kookospiima

2 sidrunheina vart

2 šalottsibulat

4 -6 väikest punast tšillikauna ehk Birds Eye Chilli

6 kahvrilaimi lehte

2 suurt kana rinnafileed

Peotäis austerservikud (või šampinjone)

5 dl kanapuljongit

1 laimi mahl

1 sl kalakastet

Natuke palmisuhkrut

Peotäis koriandrilehti

 

Viiluta kalgan ja sibul, purusta sidrunheina varred. Pane kookospiimaga potti kalgan, sibul, sidrunhein, tšillid ja pooled laimilehed ning lase keema tõusta.

Samal ajal lõika kanafilee ja seened suupärasteks tükkideks ning lisa supile. Keeda paar-kolm minutit ning seejärel lisa puljong ja lase uuesti keema. Tõsta pott tulelt, lisa suhkur, kalakaste ja viimasena laimimahl. See viimane etapp on eriti oluline – ära unusta suppi maitsta, et saavutada tasakaal terava, soolase, magusa ja hapu vahel! Vajadusel siis lisa kas suhkrut, kalakastet või laimimahla. Pane supp kaussidesse, puista peale ülejäänud kahvrilaimi lehed ja koriander.

 

dsc00099

Share Button