Kukeseene püreesupp ja killuke hummust

Valmistasin oma sõbrannale vegan õhtusöögi. Mis sellest, et me kumbki pole taimetoitlased. Ma küll ise päris ei mõista taimetoitlasi, eriti neid, kes äärmustesse langevad, nn. pähklisööjad. Arvan, et sööma peab mitmekülgselt ja paratamatu osa mitmekülgsusest on minu jaoks liha. Rumal on arvustada teiste toitu näidates näpuga, mida see küll kahjulikku sisaldab. Minu arust võib väikestes kogustes ja erinevat toitu süües vahel ka õhtusöögiks Hesburgerisse minna ja ühe hea burksieine ära süüa. Üldiselt kehtib siin ka kuulus Paracelsuse idee, et kõik ühendid on mürgid. Õige doos eristab mürki ja ravimit (kirjutan siin nagu 12. klassi lõpukirjandit). Samamoodi iga toiduaine on kahjulik, kui seda piisavalt palju süüa. Seega minu köögis toiduainete välistamist ja silmnähtavat eelistamist ei toimu (hea küll, ainuke asi, mida ma ei söö, on maks).
Niisiis viimastel aastatel aina enam katsetan ka erinevate salatite, teraviljade, kaunviljade jms. Ja mida enam katsetan, seda enam näen, et eestlased suures osas ikka üldse ei oska hinnata head taimetoitu. Süüakse ikkagi liha ja kartulit, ning kõik ülejäänud on “liha kõrvale”, “jänesetoit”, “muru”. Nii ma siis vaikselt katsetan oma mehe ja sõprade peal, kui  avatud nende maitsemeeled on st. regulaarselt teen lihavaba toitu.
Püreesuppidega on selline lugu, et neid ma söön ainult kodus. Mitte, et ma restoranides pirtsutaks.. Lihtsalt sain aastaid tagasi trauma, kui mu sugulane rääkis, kuidas päris heas Londoni restoranis püreesuppe valmistatakse.. Ja mul jäi üle vaid edasi mõelda, mis siis odavamates kohtades tehakse… Seega on kõige kindlam ikkagi kodus püreesuppi teha! Pealegi, see on ju nii lihtne ja nõuab minimaalset nõude määrimist.
Kukeseene püreesupp
NB! Kõik kogused antud retseptis on rangelt soovituslikud!
500 g kukeseeni
1 sibul
1 väike lillkapsas
3 keskmist kartulit
Puljongikuubik
Merevaik või 2dl vahukoor
sool-pipar
Till-petersellSuure poti põhjas praadida sibulatükke õlis, lisada kukeseened ja praadida kergelt läbi. Lisada tükeldatud lillkapsas ja kartulikuubikud. Seejärel kallata peale puljong, kas seene või kanapuljong. Keeta suppi, kuni lillkapsas ja kartul on pehmed. Seejärel peenestada saumikseriga, lisada merevaik või vahukoor ja lasta korra veel keema tõusta. Lõpus maitsestada soola-pipraga. Kuna puljong ja merevaik on soolased, siis soolaga tasub ettevaatlik olla. Viimasena lisada till-petersell. Serveerida hapukoore ja värske maitserohelisega,

Püreesuppi üldjuhul sobivad sisse krutoonid, aga seekord tegin supi kõrvale hummust krõbedal saial!

Hummus

400 g keedetud kikerherneid
2-3 sl tahhiini pastat
0,5-1 sidrunimahl
2 küüslauguküünt
sool-pipar
oliiviõli

Sega kokku kikerherned, tahhiini, sidrunimahl, purustatud küüslauk ja 1 sl oliiviõli. Purusta kõik saumikseriga ning seejärel lisa sool-pipar ja vajadusel veel oliiviõli, kuni saad paraja konsistentsiga massi.

Hummust pakkusin seekord küüslaugusel ahjusaial. Selleks vaja lõigata pikast saiast viilud, panna ahjuplaadile ja piserdada kergelt oliiviõliga. Röstida ahjus kuni sai on kaunilt kuldne, välja võttes hõõruda sooja saia küüslauguga!

Share Button