Veiseliha teriyaki kastmes

Pärast nädalast komandeeringut, naaseb täna abikaasa lõpuks ometi koju. Tänaseks olen lõpuks tagantjärgi ära teinud paljud pooleliolevad ja avaldamist ootavad postitused. Nüüd on ainult vaja kiiresti ja üsnagi meeleheitlikult köök ära koristada, kassikarvad igalt poolt ära pühkida ja õhtusöök valmis teha. Õnneks on mul sel nädalal köögis kasutusel multikeetja, mis peaks justkui ise mu tänase õhtusöögi valmis tegema. Mul jääb üle vaid visata asjad potti ja 1 h hiljem süüa. Eks näis.

DSC02071
Vahel suhtleme ka nii… Või noh, pigem on tegemist minu tahvli-põhise monoloogiga.

Tahtsin täna verd anda, 10. korda, aga esmakordselt juhtus nii piinlik lugu, et mind ei lubatud. Madal hgb loomulikult. Ise enda arust teadlik toidublogija, aga ei suuda piisavalt õigesti süüa, et hgb korras hoida.. Ups. Hea küll, ma tõenäoliselt olen lihtsalt palavaga liiga palju vedelikku tarbinud. Üldsegi on ebaaus, et abikaasa saab käia kaks korda kuus afereesis ja mina ainult kaks korda aastas verd andmas! Seega, minge minu eest!!! Ma kuu aja pärast uuele katsele.. Seni püüan süüa VEEL rohkem maasikaid (kui see üldse on võimalik) ja veiseliha. Rääkides veiselihast..

DSC02060

Teriyaki kaste iseenesest ei ole midagi revolutsiooniliselt uut. Pigem üsna tavapärane nähtus aasiapärastes stir fry‘des. Mina avastasin selle võlu loomulikult Tais. See on kõige lihtsam versioon teriyakist (kui välja arvata valmistoodang), seega võite omalt poolt lisada juurde rohelisi ube, seeni, paprikat jne jne. Mänguruum näib lõpmatu. Teadupärast võib veiseliha küpsetades jääda vähe jäigavõitu. Niisiis, antud roa pehme veiseliha saladus seisneb selle viilutamises – kindlasti peab viilutama liha ristikiudu ja võimalikult õhukeselt!

Veiseliha teriyaki kastmes

500-600 g veise välisfileed

1 sibul

4 küüslauguküünt

100 g sojakastet

1 sl mett (veel parem oleks kasutada Mirinit)

1 sl pruuni suhkrut

1 cm jupp ingverit

Praadimiseks – soovitatavalt seesamiõli

Musta pipart ja tšillit

Viiluta veisefilee võimalikult õhukeselt ja kindlasti ristikiudu. Maitsesta jahvatatud musta pipraga. Sega kokku sojakaste, mesi, suhkur ja natuke tšillit. Kindlasti maitse, et kaste oleks tasakaalus ja vajadusel lisa sojakastet või suhkrut!

Kuumuta pannil õli ja prae selles lihatükke kahelt poolt pruuniks. Ära viska kohe kõiki lihatükke pannile, vaid kindlasti pane tükid pannile ühes kihis. Kuna temperatuur on kõrge, siis iga tüki praadimisele ei kulu enam kui 30 sekundit.

Kui kõik liha on praetud, siis puhasta pann. Haki küüslauk ja ingver, tükelda sibul. Prae sibul seesamiõlis klaasjaks, lisa küüslauk ja ingver ning prae kuni tugev küüslaugu aroom eraldub. Alanda kuumust ning kalla pannile kaste ja lihatükid. Lase podiseda, regulaarselt segades, kuni saad parajalt paksu kastme. Serveeri nuudlite või riisiga!

DSC02063

Share Button