Kalapulgad

Pean üles tunnistama, et mul on tohutult piinlik, et ma olen tänavu ainult kaks korda seenel käinud. Isegi see nädalavahetus, mil seenelkäik oli kindlalt plaanis, ei jõudnudki ma metsa. Mina, enda arust mingi meisterkorilane. Pole tänavu isegi seenepirukaid küpsetanud. Seda enam, et kõik kurdavad, et seeni nii palju ja ei jaksa neid metsastki välja tassida. Ja mida teen mina? Ise ka ei tea. Käin miljonärina Nõmme turult 15 EUR/kg eest paari seene kaupa puravikke ostmas. Jonn jonn. Tegelikult ma ei ole üldse jonnilainel ja kui välja arvata fakt, et magasin oma kaela nii ära, et pole kaks päeva saanud pead liigutada, oli meil tore perekondlik nädalavahetus!

DSC03259
Haruldane hetk, kui perekond Kaju enamvähem viisakalt ühele pildile püütakse.

Nimelt on sügisel ju lisaks seeneuputusele taas kalapüügiaeg. Me oleme isegi üks kord juba võrgud sisse pand (sõna otseses mõttes ME – mina ja abikaasa). Hea küll, hommikul neid välja võtma ma enam minna ei viitsinud 😀 Kuna ilmad püsivad nõnda kaunid, siis käivad mehed veel vee all kala püüdmas. Nii me siis perekonnaga Lõuna-Eestis käisimegi – mehed püüdsid kala, meie emaga peesitasime niisama päikese käes. Tore oli köögist eemal püsida. Ainukeseks saavutuseks olid ülihead sidruniküpsised, mida ma unustasin pildistada ja pean nüüd uuesti tegema. Tüüpiline Olga. Aga ma ei kaota lootust, et ühel heal päeval see fotograafia osa muutub kergemaks.

DSC03228
Minu modell.

Järvest püütud kalal on minu arust alati üsna tugev mudamaitse juures. Seetõttu teeme püütud kalast enamjaolt kalakotlette (mis on muide üks blogi popimad soolase toidu postitusi) või suitsukala. Aga ühel heal õhtul oli mul soov vahelduse mõttes teha hoopis kalapulkasid. Olgu siinkohal öeldud, et selle pikliku kuju saavutamine oli ikka üksjagu tüütu ja järgmine kord ei hakka peenutsema – teen aga ümmargusi “kalapulki”. Maitse üle nuriseda ei saa, sest läksid alla ludinal.

DSC03020

Retsepti allikas: Nami-Nami retseptikogu.

Kalapulgad

500 g valge kala fileed

2 muna

3 sl kartulitärklist

1 tl soola

0,5 tl sidrunipipart

2 tl tilli

0,5 dl piima

Paneerimiseks

1 muna

1 dl riivsaia

Purusta blenderis või saumikseriga kalafileed. Sega kalahakkliha, munad, kartulijahu, sool, sidrunpipar ja till, lisa piim. Hoia hakkmassi veidi külmas.

Vormi märgade kätega hakkmassist kalapulgad, -kotletid, -pallid vms. Kasta kotletid esmalt munasse ja seejärel veereta riivsaias. Prae kotletid kuumas õlis kuldpruuniks.

dsc03022

Share Button