Smetana cotta punase sõstraga

Tundub, et ma võtan väga sihikindlalt läbi kõiki suviseid marjagruppe. Olen ma ikka maininud, kui tore on olla esimese aasta toidublogija – avaldad aga oma esimest retsepti sõstraga, esimest mustikatega jne jne? Seega ei pea meeleheitlikult originaalne olema, segades jumal-teab-mida jumal-teab-millega, nagu mõni vanem toidublogija 😀 Hilise peole saabuja rõõmud.. (Kuidagi ma ju pean end ometi lohutama, sest mul läks aastaid, et blogimisega üldse alustada). Väike hommikune eneseiroonia doos käes, võib toidu juurde asuda.

DSC02353-1

Kui me tähistasime perekonnaga minu lõpetamist Diip’is, siis mu abikaasa tellis väga mõnusa Smetana Cotta. Ehk siis sisuliselt panna cotta, aga smetana põhjal (vahukoore asemel). Õigemini ma arvan, et vahukoore asemel. Kuna mul retsepti ei olnud, siis improviseerisin ja tegin sarnase magustoidu, ainult et “disaini” idee sain internetist. Panna cottat tihti kummutatakse ka taldrikule (mis minu kasutatud purkide puhul on võimatu) ja arvan, et sellise viltuse lahendusega oleks magustoit taldrikul väga lahe!

DSC02370

Smetana cotta punase sõstraga

4 tk

Sõstratarretis

150 g punaseid sõstraid (+paar peotäit kaunistamiseks)

50 g suhkrut

4 želatiinilehte

0,2 l vett

Kreem

4 dl piima

150 g smetanat

1 laimi mahl

50 g suhkrut

1 tl vanillsuhkrut (või 0,5 vanillikaun)

4 želatiinilehte

Esimesena valmista sõstratarretis. Pane želatiinilehed külma vette. Väikeses potis kuumuta keemiseni vesi, sõstrad ja suhkur, lase podiseda minut-paar. Kurna kuum siirup läbi sõela kaussi ja lisa sellele kohe želatiinilehed. Kui soovid disainlahendust, siis leia võimalus magustoidupokaalide asetamiseks külili, näiteks võimalusel muffinipann või natuke suuremad kausid. Pane kaussidesse alla ka rätik või salvrätikud, et pokaalid ei libiseks ja püsiks kenasti paigal. Jaga siirup pokaalide vahel võrdselt ära ja pane külmkappi. Loomulikult ei pea nii palju vaeva nägema ja võib siirupi lihtsalt pokaalide põhjadesse kallata. Ca poole tunni pärast võta magustoidud korraks külmkapist välja ja loobi sinna sõstraid. Katseta esialgu paari marjaga – tarretis peaks olema juba piisavalt paks, et marjad ei vajuks päris põhja. Kui veel ei ole, siis lase veel natuke külmkapis taheneda.

Kreemi hakka tegema pärast marjade lisamist tarretisele, mitte varem. Selle jaoks tõsta smetana külmkapist välja. Pane piim, suhkur ja vanillikaun+seemned potti (või vanillsuhkur) ning lase tasasel tulel podiseda nii 5 minutit, et saada korralikku vanillimaitset. Seni pane želatiinilehed külma vette. Lisa paisunud želatiin piimale ja tõsta piim tulelt. Lase piimal jahtuda toatemperatuurini ning vispelda hoolikalt juurde smetana. Viimasena pigista juurde laimimahl ja taas vispelda läbi.

Magustoidu kokku panemiseks peab tarretis olema täiesti tardunud – st ei vaju alla, kui panna pokaal otse – ning kreem toatemperatuuril, et see ei hakkaks tarretist sulatama. Kalla kreem ettevaatlikult pokaalidesse ja lase magustoidul külmkapis tund-paar taheneda.

DSC02350

 

Share Button
2 Comments