Tšilli-laimi kastmes röstitud bataat

Bataat ehk maguskartul (tegelikult ei kuulu see üldse kartulite perekonda) on maailmas, eriti Aasias ja Lõuna-Ameerikas, väga levinud vili, mis on eestlastele üsnagi tundmatu. Samas olen täheldanud, et kui varem leidis seda enamjaolt vaid ökopoodides, siis viimasel ajal on seda võimalik ka supermarketitest edukalt osta. Ise ostsin viimased väga korralikud mugulad Maxima XX-st. Järelikult ikkagi tarbijaskond kasvab! Maitselt meenutab bataat rohkem porgandit, kui kartulit, seega mina nimetan seda porgand-kartuliks 🙂 Toitainete sisalduse poolest on see ka pigem porgand, sisaldades rohkelt A ja C vitamiini. Üldiselt ongi bataat “tervislikuma” sisaldusega kui kartul, KUI välja arvata tagasihoidlik fakt, et bataat sisaldab 5 korda rohkem suhkruid.. Ups. Niisiis sobib see ideaalselt kokku särtsakate maitseainetega – tšilli, küüslauk, laim..

DSC01615


Tšilli-laimi kastmes röstitud bataat


800 – 1000 g bataati

50 g võid

0,5 tl mett

0,25-0,5 tl tšillimaitseainet (sõltub tegija tšilli-taluvusest)

1 laimi mahl

Serveerimiseks – laimisektorid


Eelkuumuta ahi 200 kraadini.

Soovi korral koori bataat (kuigi seda otseselt tegema ei pea, siis mina eelistan koorida) ja lõika sektoriteks. Pane ahjuvormi.

Väikeses potis sulata või, lisa sellele mett ja tšillit. Lase keskmisel kuumusel 2-3 minutit podiseda. Tõsta tulelt ja pigista juurde laimimahl. Kalla kaste bataadile ja sega kõik hoolikalt läbi. Kata vorm fooliumiga ja küpseta 30 minutit. Seejärel eemalda foolium, tõsta temperatuuri 210 kraadini ning rösti bataate aeg-ajalt segades veel 20-30 minutit, kuni kaste on karamelliseerunud ja bataadi otsad hakkavad tumenema. Serveeri laimisektoritega ja särtsaka kastmega (kasvõi lihtsalt hapukoore-küüslaugu kaste).

DSC01625
Õhtusöök – suitsuliha, spargel ja bataat. Kõrvale sobib ideaalselt feta-hapukoore-küüslaugu kaste.

 

Share Button