Taipärane spargli-suvikõrvitsapüreesupp

Ei juhtu just kuigi tihti sellist asja, et ma olen toidust nii vaimustuses ja teen postituse enne valmis, kui peakriitik seda maitstagi jõuab. Õigupoolest on seda blogiajaloos vaid korra juhtunud. Huvitaval kombel ka täna olen nii vaimustuses püreesupist (võibolla mulle lihtsalt maitsevad püreesupid?) ning peakriitik, selle asemel, et sellist hõrgutist süüa, sõidab rattaga paduvihmas. Pff. Eks minu maitsemeeli paitab igasugune Tai söök.. ja spargel.. ja suvikõrvits.. seega on üsna loogiline, et tahtsin terve potitäie üksi ära süüa.

DSC01468

Retsepti idee tekkis üsna spontaanselt. Keerasin täna Selveri kalendris lehekülge ja sealt vaatas vastu suvikõrvitsasupp. Meenus kohe, et Mari-liis kirjutas hiljuti sparglisupist. Ja kui ma täna TTÜsse oma lõputööd köitma sõitsin (Jee!), siis auto ise keeras Nõmme turule. Magic! Taipäraste retseptidega on küll see lugu, et seal on palju koostisosasid, eelkõige maitseaineid. Samas neid palju korraga ei kulu ja mina soovitan kõigile, kel vähegi huvi, soetada need paar maitseainet!


Taipärane spargli-suvikõrvitsasupp

200 g sparglit

2 väikest suvikõrvitsat

1 sibul

3 küüslauguküünt

200 g Merevaiku

1 l kanapuljongit

2 cm jupp kalganit (võib asendada ingveriga)

2 sl kalakastet

1 sl sojakastet

1 tl palmisuhkrut

0,5 laimi mahl

Tšillihelbeid

Serveerimiseks – röstitud kõrvitsaseemneid


Haki küüslauk, kalgan ja sibul. Kalla potti õli (hea on kasutada mõnd pähkli-õli) ja prae selles kalganit, küüslauku ja sibulat, kuni sibul muutub klaasjaks.

Haki suvikõrvitsad ja spargel. Võid soovi korral jätta alles spargli mõnusaima osa – nii 5 cm jupp ülevalt ja need jupid hoopis lõpus supile lisada, et lisada natuke tekstuuri. Lisa suvikõrvits ja spargel potti, prae paar minutit ning kalla peale kanapuljong. Maitsesta supp kalakastme, sojaga, palmisuhkru ja tšillihelvestega. Keeda ca 20 minutit, kuni kõik koostisosad on pehmed. Lisa merevaik ja püreesta poti sisu saumikseriga. Seejärel kurna supp läbi sõela. Nüüd on kõige olulisem osa – maitse suppi ja vajadusel lisa maitseaineid! Kui maitse on tasakaalus, siis puista supi sisse spargli rohelised otsad ja pigista sisse laimimahl. Serveeri kohe, koos röstitud kõrvitsaseemnetega.

DSC01458

Share Button