Veiseliha-kirsipada

Täna ei tule postitus sellest, kuidas saaks kiiresti ja lihtsalt õhtusööki valmistada, vaid sellest, kuidas hoole ja armastusega mehele erilist kõhutäit valmistada. Kui teie mehele maitseb õlu ja maitseb liha (noh, ilmselgelt enamik meestest), siis see roog on kindla peale minek.

Uue-maailmas asub tore poeke nimega Tüdrukute Lihapood (mitte Tüdrukute Liha Pood), mis on ühtlasi minu kodupood. Enne ma küll elasin siin 3 kuud ja siis alles hea sõber rääkis, et siin läheduses olemas lihapood! Väljanägemine ei ole just suurem asi, ei seest ega väljast. Tundub, et poekeses jäi 30 aastat tagasi aeg seisma. Esimene kord ma lausa ehmatasin ära, kuhu sattusin. Ent vähekenegi süvenedes leiab poes ikka kõike ka nõudlik poodleja. Nii kitsejuustu, sparglit, öko jogurtit, rukkipüüli, küülikuliha jne jne. Ma ei kujuta ette, kas selline väike poeke nii mitmekülgse valikuga on tulus äri, aga loodan, et ikka on! Püüan ka ise seal regulaarselt käia, kuigi olgem ausad, vahel tundub tee peale jääv Selver nii ahvatlev. Sinna ei pea ju seda meeletult pikka 5 minutit jalutama pärast tööd..

Aga ühel heal õppepuhkuse päeval jaksasin ma 5-minutilise jalutuskäigu ette võtta ja läksin lihaotsingule. Tegelikult oli ju kirsiõlut ka vaja… Ja isegi kui kodupoe müüja väitis, et nädal aega tagasi lõpetasid nad kirsiõlle müügi, siis meelt ma ei heitnud. Isegi kui ta lohutuseks mulle 5 minutit seletas, kui kahju, et nüüd niimoodi läks ja tõesti enam kirsiõlut ei tooda. Ja ta päriselt ei tea miks. Mul vist oli nii õnnetu kirsiõlle-joodiku nägu, kes nüüd enam kodupoest oma lemmikjooki ei saa.. Igal juhul, ostsin aga eraldi tumedat õlut ja kirsse ja panin hautisesse 20 minutiks, pärast noppisin kirsid välja.

 

Retsepti sain MTÜ’u Liivimaa Lihaveis kodulehelt.

 

Veiseliha-kirsipada köögiviljadega

 

Ca 1 kg veise kaela/esiselga /potipraadi (ära fileed võta)

0,5 l tumedat kirsiõlut

100 g külmutatud kirsse (või ainult 50 ml kirsimahla)

200 g shampinjone

2 – 3 porgandit

1 sibul

1 porru

4 – 5 küüslauguküünt

50 ml sojakastet

Sool, pipar, loorberileht, vürtspipar, suhkur

2 – 3 sl maisitärklist

Lõika veiseliha umbes 2×3 cm tükkideks. Prae tulikuumal pannil väheses õlis umbes 15 – 20 min. Seejärel pane liha hulka kaks loorberilehte ning paar-kolm tera vürtspipart. Lisa tume kirsi õlu ning hauta madalal tulel u 20 min. Nüüd lisa veel 500 ml vett ning hauta liha ca 1 tund, kuni liha pehmeneb.

20140106_181432

Eraldi pannil prae mõõdukal kuumusel sibul ja küüslauk, lisa porgand ning enne lõppu ka seened ja porrulauk. Prae neid mõni minut pidevalt segades ja seejärel lisa veiselihale. Maitsesta soola, suhkru, pipra ja sojakastmega ning hauta kuni valmimiseni (veel paarkümmend minutit).

Lahusta ülessulanud kirsside vedelikku maisitärklis ning paksenda sellega hautis ühtlase kiselli-taolise konsistensini. Soovi korral lisa ka kirsid hautisele! Mina ei soovinud 🙂

 

20140107_140701
Serveeri riisi, tatra või kartuliga.
Share Button